Büyükekşi'den yabancı büyükelçilere yatırım çağrısı
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, 70'den fazla ülkenin en üst düzey misyonunu Trabzon'da ağırladı.
Abone olTürkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye'nin önemli bir yatırım ülkesi olduğunu ifade ederek, "Yapılacak yatırımlar sadece Türkiye'nin iç piyasası için değil, Türkiye'nin dört bir yanındaki 56 ülkeye yönelik ve 10 trilyon dolarlık bir dış ticaret hacmi var. Bu dış ticaret hacmine ulaşabilmek için Türkiye önemli bir yatırım ülkesi" dedi.
Büyükekşi, Novotel'deki toplantıda yaptığı konuşmada, Trabzon'a davet ettikleri çeşitli ülkelerin büyükelçileriyle kentin tarihi ve turistik mekanlarını gezdiklerini belirterek, bugün de kentteki bu gezilerini sürdüreceklerini ifade etti.
Toplantıda dünya nüfusu, milli geliri ve dış ticaret hacminin yüzde 30'unu barındıran Türkiye'nin, büyükelçileri ve misafirlerini ağırladığını, toplantıya katılan ülkelerinin Türkiye'nin dış ticaret hacminin yüzde 50'sini oluşturduğunu anlatan Büyükekşi, toplantıda 70'den fazla ülkenin en üst düzey misyonunu Trabzon'da ağırladıklarını söyledi.
Büyükekşi, TİM'in özellikle Türkiye'de dış ticareti kanunla temsil eden 71 bin üyeden oluştuğunu, Türkiye çapında 13 genel sekreterlikleri, 60 ihracatçı birliği bulunduğunu ve amaçlarının Türkiye'nin ihracatını artırmak olduğuna işaret ederek, "İhracatı artırabilmek için yüz binlerce kilometre her yıl sayın Cumhurbaşkanımız, sayın Başbakanımız, Ekonomi Bakanımız ve diğer bakanlarımızla sektörel heyetler, yurtdışı gezileri hedefliyoruz. Bu yıl dünyanın farklı alanlarına 13 gezi gerçekleştirdik ve milyonlarca yol katettik. Bu yılın 8 ayında 13 farklı ticaret heyeti düzenledik. 3 bini aşkın iş görüşmesi gerçekleştirdik ve önemli ticaret bağlantılarına imza attık" diye konuştu.
Bu birlikte olmalarının, kazan-kazan ilişkileriyle ülkelere avantajlar sağlamasını arzu ettiklerini anlatan Büyükekşi, şöyle devam etti:
"Ticari ilişkilerimize baktığımızda Türkiye'nin 2023 hedefleri var. 500 milyar dolar ihracat hedefimiz var, dünya ticaretinden yüzde 1,5'lik pay almak istiyoruz ve en büyük 10 ekonomi arasına girmek istiyoruz ama bunu yaparken de bu sadece ihracatla olmayacak. Türkiye'nin 1,1 trilyon dolarlık da ithalat hedefi var. İthalat karşılıklı gerçekleşen bir olgu. Bir taraftan ihracat yaparken bir taraftan ithalat yapacağız. Böylelikle karşılıklı ülkeler ticaretini artırıp, her ülke kendi değerine değer katacak. Bu yüzden rakamlara baktığımızda biz son 10 yılda ithalatımızı 1,5 kat artırdık. Son 10 yılda ülkemize gelen yabancı sermaye 3,5 kat arttı. Özellikle Hollanda, Avusturya ve İngiltere en fazla doğrudan yabancı sermaye gelen, yatırım alan ülkeler."
"Daha fazla yatırım istiyoruz"
Büyükekşi, Türkiye'ye daha fazla yatırım yapılmasını talep ettiklerini ve ülkenin doğrudan yatırım açısından cazip olduğunu belirterek, "Türkiye'nin çok büyük bir potansiyeli, 78 milyon nüfusu var ama diğer yandan da 4 saatlik uçuş mesafesinde tam 56 ülke ve 1,5 milyar nüfus var. Yapılacak yatırımlar sadece Türkiye'nin iç piyasası için değil, Türkiye'nin dört bir yanındaki 56 ülkeye yönelik ve 10 trilyon dolarlık bir dış ticaret hacmi var. Bu dış ticaret hacmine ulaşabilmek için Türkiye önemli bir yatırım ülkesi. Burada gerek yüzde yüz yabancı sermaye gerekse Türk şirketleri ile ortak yapılacak yatırımların çok isabetli olduğunu ve bu coğrafyada 'kazan-kazan' prensibiyle bu işi yaparsak bize çok büyük katkı yapacağının altını çizmek istiyorum" ifadelerini kullandı.
Tüm dünyada dolar avro paritesinden dolayı ticarette sıkıntılar yaşandığı ve rakamların düştüğüne değinen Büyükekşi, "Biz de paritenin etkisiyle baktığımızda yılın 8 ayında ihracatımız yüzde 8 düşmüş gözüküyor ama miktar olarak baktığımızda ihracatımızda 8 ayda binde 8 artış var" dedi.
Büyükekşi, bu rakamlara bakıldığında Türkiye'nin ithalatının ihracattan daha fazla olduğunun anlaşıldığını belirterek, "Onun için diğer ülkelerle karşılıklı iş birliği yaparak dünya ticaretinde önemli kazanımlar elde etmek istiyoruz. En büyük dış ticaret ortağımız Avrupa Birliği (AB). Yılın ilk yarısında AB'ye yaptığımız ihracata bakarsak yüzde 12 Türkiye'nin ihracatı artmış durumda. AB'nin yaptığı ithalat yüzde 4 artmış durumda. Bu AB pazarında yüzde 8 payımızı artırmış olduğumuzu gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.
Sürdürülebilir olabilmesi için mutlaka ticaretin karşılıklı olması gerektiğini söyleyen Büyükekşi, ihracatın katma değerini, kilogram başına değerini artırabilmeyi amaçladıklarını da söyledi.
Büyükekşi, ihracatta kilogram değerine baktıklarında en yükseğin mücevher sektörü olduğunu dile getirerek, "974 dolarla kilo başına mücevher sektörünün ihracatı birinci sırada. Savunma ve havacılık 30 dolarla ikinci sırada, hazır giyim ve konfeksiyon 18 dolar, deri ve deri ürünleri 14 dolar, fındık da 9 dolar ile onu katip ediyor" diye konuştu.
"Türkiye şu anda en çok turist gelen 6. ülke dünyada"
Türkiye'nin hizmet sektöründe de önemli bir ülke olduğunu vurgulayan Büyükekşi, şunları kaydetti:
"Türkiye şu anda en çok turist gelen 6. ülke dünyada. Geçen sene küresel turizmden 37 milyon turist Türkiye'yi ziyaret etti. Havayolu taşımacılığında Türkiye'nin 10,5 milyar dolarlık bir ihracat geliri var. Dünyada havayolu taşımacılığında Amerika'dan sonra en çok döviz getiren dünyada ikinci ülkeyiz, ithalatında ise 4 milyar dolarla 8. sıradayız. Güçlü bankacılık sektörü bölgenin finans merkeziyiz. Özellikle İstanbul, Avrupa finans merkezi olma yolunda önemli adımlar atıyor. Yine Avrupa'nın ve dünyanın önemli bir gayrimenkul pazarıyız. Orta Doğu'daki dostlarımız Trabzon'dan gayrimenkul alıyorlar. İstanbul, Bodrum ve güney sahillerimizde de dünyanın birçok bölgesinden yazlık evler alan önemli yatırım sahiplerini görüyoruz. Dünyanın yazılım ihracatında en hızlı büyüyen bilişim firmalarında ilk 500 firma arasında 29 Türk firması yer alıyor. Müteahhitlik sektöründe 250 firma arasında 29 firmasını sokan müteahhitlik sektörü, yurtdışı müteahhitlikte dünyada ikinci sırada. Biz çok büyük bir potansiyele sahibiz."