Bunun adı sıkı vejetaryenlik!
Restoranlarımız mönülerine ‘vegan’ diyetler koymaya başladı. Sadece vejetaryen yemek hazırlayan restoranlar açıldı. Vegan diyet hakkında onlarca blog, internet sitesi ve dergi yayına geçti.
Abone olKEZBAN KARABOĞA
Şöyle gelişmeler var: The Guardian gazetesinde çıkan bir habere göre Çin hükümeti vatandaşlarına et tüketimlerini yüzde 50 azaltmaları konusunda çağrı yaptı. Küresel araştırma şirketi Mintel’in 2014 yılında yaptığı araştırmaya göre İngiltere’de vejetaryenlerin sayısı, nüfusun yüzde 12’sine gelerek rekor seviyeye ulaştı. Bu, 16-20 yaş arasındaki gençlerin yüzde 20’sine denk geliyor. Bu arada, yapılan çalışmalar gösteriyor ki Amerikalılar da 10 yıl önceye göre artık daha az et tüketiyor. İtalyanların ünlü gazetesi Corriere Della Sera’ya göre de Torino’da vejetaryen restoranların sayısı 30’a yükseldi. Dahası İtalya’da, geleneksel tarım ve yemek kültürünün yani Slow-Food hareketinin doğduğu Fiyemonte bölgesinde ilginç bir gelişme daha yaşandı. Bölgenin başkenti Torino’nun yeni belediye başkanı bir manifesto yayınladı. Belediye başkanı bu manifestoda vejetaryen ve vegan diyetlere öncelik vereceğini ilan etti. Hazırlanan bu 62 sayfalık deklarasyonda vejetaryen beslenme biçiminin çevreyi, insan sağlığını ve hayvanları koruma bilincini artıracağı ifade edildi. Dokümanda okullarda geliştirilen projelerle öğrencilere hayvan sağlığı ve beslenmesi konusunda eğitimler verileceği belirtildi.
Peki, soru şu: Türkiye’de durum ne? Aynı gelişmeler hacim olarak farklı olsa da Türkiye’de de yaşanmaya başladı. Türkiye’de de restoranlar, mönüleri vegan diyetler koymaya başladı. Sadece vejetaryen yemek hazırlayan restoranlar açıldı. Vegan diyet, vejetaryen beslenme hakkında onlarca blog, internet sitesi ve dergi yayına geçti. İnsanlar, sosyal medya hesaplarından vegan beslenme biçimi hakkında hassasiyetlerini yaymaya başladı. Peki, hâl böyleyken gerçekten ne kadar et tüketiyoruz?
Uruguay liste başı
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün, OECD ile birlikte 2014 yılında ortak yayınladığı “Tarıma Bakış 2014” çalışmasında bu rakamlar var. Sadece dana ve sığır eti tüketiminde kişi başına 46.6 ile Uruguay’ın liste başında yer aldığı görülüyor. Onu yıllık kişi başına 40.4 kilogram tüketimle Arjantin izliyor. Bu, Amerika’da kişi başına 24.7 kilogram. Aynı çalışmaya göre Türkiye’deki kişi başına sığır ve dana eti tüketimi ise 8.3 kilogram. Rakamlar durum tespiti. İtalya’nın kuzeyinden gelen mesaj ise ortada duruyor. Sağlıklı ve huzurlu bir hafta sonu diliyorum…
Veganlık nedir? Vegan kime denir?
- Veganlık ya da veganizm, hayvan kökenli gıdaları ve diğer hayvansal ürünleri kullanmayı reddetme olarak tanımlanıyor.
- Bazen “sıkı vejetaryenlik” diye de adlandırılıyor.
- Vegan kişiler, hayvan kullanımı yoluyla elde edilen gıdaları, giyecekleri ve diğer tüm yan ürünleri kullanmayı reddederler.