Bu yıl 20 milyar doları bulabilir
Birleşme ve satın almada 2012 hacmini özelleştirmeler belirleyecek; orta ölçekli işlemler canlı olacak.
Abone olİSTANBUL - Türkiye'de birleşme ve satın alma piyasasında, özelleştirmeler, orta ölçekli işlemler ve ikincil satışlar yabancı şirketlerin ve özel sermaye fonlarının ilgisini çekmeye devam ederken, uzmanlar geçen yıl 14-15 milyar dolar civarında gerçekleşen birleşme ve satın alma işlemlerinin büyüklüğünün, İGDAŞ, Başkent Doğalgaz, köprü ve otoyollar, limanlar gibi büyük özelleştirmelerin gerçekleşmesiyle bu yıl 17-20 milyar dolar seviyesine ulaşabileceğini tahmin ediyor.
Perakende, gıda, sağlık, finansal hizmetler, altyapı ve enerji sektörlerinde orta ölçekli birleşme ve satın alma aktivitesinin canlılığını koruması bekleniyor ancak özellikle euro bölgesine ilişkin belirsizlikler nedeniyle borç piyasalarındaki sıkıntılar ve özsermaye koyma zorluğu büyük projelerin ertelenme riskini gündeme getiriyor.
Birleşme ve satın alma alanında bu yılın en büyükleri olmaya aday, açıklanan hisse satış süreçleri arasında, Denizbank ve Eurobank Tekfen, TAV Havalimanları Holding, Çalık Holding'in Sabah-ATV'deki payları ve perakendede ise A101'in satışı bulunurken, özelleştirme takviminde ise köprü ve otoyollar, Başkent Doğalgaz, İGDAŞ, Petkim'in yüzde 10.32 hissesinin blok satışı ve liman projeleri yer alıyor.
Kurumsal finansman alanında faaliyet gösteren Ernst&Young'ın verilerine göre Türkiye'de 2011 yılında 264 adet işlemin büyüklüğü 14 milyar doları bulunurken, Deloitte ise 241 işlemin 15 milyar dolar hacime ulaştığını hesapladı. Ernst & Young'a göre Türkiye bu rakamla, 11 Orta ve Güneydoğu Avrupa ülkesi arasında ilk sırayı aldı.
Birleşme ve satın alma alanında bu yıl kapanan en büyük işlemler arasında Acıbadem Sağlık Yatırımları Holding'in yüzde 75'inin Integrated Healthcare Holdings ve Bagan Lalang'a yaklaşık 1.68 milyar dolar şirket değeri üzerinden satışı ve Anadolu Efes'in yüzde 24 hissesinin SABMiller'e 1.9 milyar dolar değerle satış işlemi bulunuyor.
Bu yıl gerçekleşen ve değeri 100 milyon doların üzerindeki işlemler arasında Delta Petrol'ün yüzde 50'sinin Fransız Rubis tarafından 160 milyon dolara satın alınması, Hürriyet Medya Towers'ın Nurol Gayrimenkul Yatırım ortaklığına 127.5 milyon dolara satılması ve YKM'nin yüzde 63 hissesinin 190 milyon liraya Boyner Mağazacılık'a satışı bulunuyor.
Uzmanlar orta ölçekli birleşme ve satın alma aktivitesinin perakende, gıda, mağazacılık, sağlık ve ilaç gibi sektörlerde yoğunlaşmasının arkasında, Türkiye'de orta sınıfın yükselmesi ve bu şirketlerin yüksek büyüme oranları kaydetmesini gösteriyor.
Ertelemeler gündeme gelebilir
Bu yıl birleşme ve satın alma aktivitesinin hacmine esas yönü verecek olan büyük özelleştirme projeleri ise, euro bölgesindeki sorunların likidite imkanlarını sıkıştırarak proje finansmanına ilişkin zorluklar getirmesi nedeniyle ertelemeleri gündeme getiriyor.
Başkent Doğalgaz'ın yüzde 80 hissenin özelleştirilmesi amacıyla, 26 Temmuz 2011 tarihinde ilana çıkılmış, 31 Ekim 2011 olarak belirlenen son teklif verme süresi de 16 Nisan 2012 tarihine uzatılmıştı. Otoyol ve köprü özelleştirmeleri ihalesinde son teklif verme tarihi 16 Şubat'tan 17 Mayıs'a uzatılmıştı.
Birleşme ve satın alma piyasasını yakından izleyen ve adının açıklanmasını istemeyen bir kaynak, "Borç piyasalarında likidite artana kadar çok büyük özelleştirme projelerinin gerçekleşebileceğini çok olası görmüyorum. Kaynak kısıtlı ve pahalı. Bankalar proje finansmanları için daha çok özsermaye istiyor, oranı yüzde 30'a çıkardılar. Özsermaye koyma sıkıntısı var. Altyapı projelerinin yavaşlamasının nedeni bu" dedi.
Özellikle büyüklüğü 5-6 milyar doları bulabilecek otoyol ve köprü özelleştirmeleri gibi uzun vadeli kredi gerektiren projelerde, konsorsiyum üyelerinin hem finansman hem de özsermaye sağlamakta zorlanabileceğine dikkat çeken aynı kaynak, bu durumun ertelemeleri gündeme getirebileceği görüşünü aktardı.
(Reuters)