Bağımsız liste mevzuata uyumlu değil

Turkcell hissedarlarının gönderdiği bağımsız üye aday listesinin SPK mevzuatına uyumlu olmadığı bildirildi.

Abone ol

İSTANBUL - Sermaye Piyasası Kurumu'ndan bir kaynak, Turkcell'in, yönetim kuruluna bağımsız üye atamak üzere SPK'ya gönderdiği adaylar listesinde yönetim kurulu onayı bulunmadığını, dolayısıyla listenin mevzuata uygun olmadığını belirterek, SPK'nın kanunen, bağımsız üye adaylarının genel kurulda oylanabileceği yönünde görüş veremeyeceğini söyledi.

SPK'nın, İMKB şirketlerine getirdiği Kurumsal Yönetim İlkeleri Tebliği'ne göre, gereken anasözleşme değişikliklerinin yanı sıra, aday gösterme komitesinin bağımsız üyelik için aday tekliflerini bir rapora bağlayarak yönetim kuruluna sunması gerekiyor.

Yönetim kurulunun da komite raporu çerçevesinde aday listesini genel kuruldan 45 gün önce SPK'ya göndermesi ve SPK'nın da liste hakkında görüşünü 30 gün içinde şirkete bildirmesi gerekiyordu.

Turkcell'de sözkonusu yasal süreç işlemezken, şirketin kanuni denetçileri, yönetim kurulunun SPK'nın Kurumsal Yönetim İlkeleri'ne uyum için gerekli adımları atamaması üzerine 29 Haziran'da genel kurul çağrısı yapmıştı.

Konuya yakın kaynaklar, Turkcell'in farklı hissedarlarının 30'a yakın bağımsız üye adayını farklı listelerle yönetim kurulu onayı bulunmadan SPK'ya gönderdiğini söylediler.

Reuters'a bilgi veren bir SPK kaynağı, "Şirketin SPK'ya gönderdiği listelerin gönderiliş şekli mevzuata uygun değil. Yönetim kurulu onaylı adaylar değiller. Bu sebeple SPK'nın kanunen 'bu adaylar genel kurulda oylanabilir' demesi olanaklı değil" dedi.

Aynı kaynak, Turkcell Genel Kurulu'nda bağımsız üye atanmakta uzlaşılamaması durumunda SPK'nın dava yolunu işletebileceğini ve bağımsız üye atanmasını mahkeme yoluyla isteyebileceğini söyledi.

Kaynağa göre, kanuni sürelerin işletilmemesine karşın 29 Haziran'daki genel kurula kısa bir süre kala, şirketin yönetim kurulu onaylı adaylarını göstermesi durumunda ise SPK takdir yetkisini kullanabilir.

Kanuni denetçilerin hazırladığı genel kurul gündemindeki 3, 4, 13 ve 18'inci maddelerle ilgili kanuni nisaplara uygun alınmış herhangi bir yönetim kurulu kararı bulunmuyor.

Üçüncü madde ana sözleşmede değişiklik öngörürken, dördüncü madde ise yönetim kurulunun yeniden yapılandırılmasına bağlı olarak bağımsız yönetim kurulu üyelerinin seçimini öngörüyor.

Onüçüncü maddede ise 2010 ve 2011 yılları karının dağıtımı hakkında yönetim kurulu teklifinin görüşülerek karara bağlanması yer alıyor.

Öngörülebilirlik düşük görünüyor

Hissedarları arasında sahiplik konusunda dava süreçleri bulunan Turkcell'de mevcut durumda 7 yönetim kurulu üyesi bulunuyor. İki üye TeliaSonera'yı, iki üye Rus Altimo'yu, iki üye ise Çukurova Grubu'nu temsil ediyor. Colin Williams ise bağımsız üye statüsünde bulunuyor.

TeliaSonera ve Altimo, bağımsız üye statüsündeki Yönetim Kurulu Başkanı Colin Williams'ın taraflı davrandığını ileri sürerek, değiştirilmesi gerektiğini savunuyor. Hissedarlar arasındaki uzlaşmazlıklar nedeniyle, Turkcell'in 2011 yılında gerçekleştirilen genel kurullarında temettü dağıtımı da dahil olmak üzere bazı gündem maddeleri onaylanamamıştı.

Öte yandan, Altimo ile Çukurova Grubu arasında, Turkcell'in yüzde 13.8 hissesinin sahipliğine ilişkin dava süreci de devam ediyor.

Şirkete yakın kaynaklar ise mevcut durumun birçok belirsizliği beraberinde getirdiğine ve gelişmeler konusunda öngörülebilirliğin düşük olduğuna dikkat çekiyor.

Naci Görür'den çarpıcı uyarı: Her an deprem üretebilir E-5'te 10 araç birbirine girdi! Çok sayıda yaralı var Eksper raporları artık e-devlet’te Yalçın Sönmez hayatını kaybetti Dolar/TL'den günün ilk rakamları