Babacan: Merkez bankaları tek başına büyümeyi sağlayamaz

Washington'da 'Küresel bir Yönetim Mekanizmasına Doğru' konulu konferansta konuşan Babacan, "Merkez bankaları tek başlarına ekonominin büyümesini sağlayamazlar. Büyüme ve istihdamda özel sektör kilit rol oynar" dedi

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, özel sektörün büyüme ve istihdam açısından kilit rol oynadığını belirterek, "Hükümetler ve merkez bankaları tek başlarına ekonominin büyümesini sağlayamazlar. Kamu harcamalarını ne kadar artırırsanız artırın, merkez bankaları parasal genişlemeye ne kadar devam ederse etsin, eğer özel sektör sürece dahil değilse, sürdürülebilir bir büyüme ve istihdam artışı beklemek gerçekçi olmaz" dedi.  

Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası Bahar Toplantıları ile G20 Oturumları kapsamında Washington'da bulunan Babacan, B20 (Business 20) tarafından düzenlenen "Küresel bir Yönetim Mekanizmasına Doğru" konulu konferansa katıldı.  

Konferansa ayrıca, IMF Başkanı Christine Lagarde, Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim, B-20 Türkiye Yürütme Kurulu Başkanlığını yürüten Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve B20 kapsamında kurulan Uluslararası İş Dünyası Danışma Konseyi Başkanlığı'na seçilen Coca Cola Üst Yöneticisi Muhtar Kent iştirak etti.  

Babacan buradaki konuşmasında, G20'nin dünyanın en yüksek temsil gücüne sahip platformlarından biri olduğunu dile getirirken, "G20'ye başkanlık etmekten büyük onur duyuyoruz. Çünkü, G20 dönem başkanları rotasyonla değil, seçimle belirleniyor. Bir ülkenin başkan olarak seçilebilmesi için tüm üye ülkelerin 'evet' oyu kullanması gerekiyor" şeklinde konuştu.  

Önde gelen gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerinden oluşan G20'nin dünya ekonomisinin yüzde 85'ini, nüfusunun üçte ikisini ve küresel ticaret hacminin yüzde 75'ini temsil ettiğini belirten Babacan, bunun G20'ye güçlü bir meşruiyet kazandırdığını vurguladı.  

'Hükümetler ya da merkez bankaları tek başlarına büyüme sağlayamazlar'

Babacan, G20'nin hükümetler, merkez bankaları ve uluslararası finansal kuruluşlarını ilgilendirdiğini kaydederken, "Hükümetler ve merkez bankaları tek başlarına ekonominin büyümesini sağlayamazlar. Kamu harcamalarını ne kadar artırırsanız artırın, merkez bankaları parasal genişlemeye ne kadar devam ederse etsin, eğer özel sektör sürece dahil değilse, sürdürülebilir bir büyüme ve istihdam artışı beklemek gerçekçi olmaz" değerlendirmesini yaptı. 

B20'nin bu nedenle çok önemli olduğunu vurgulayan Babacan, şirketlerin G20'nin gündemine dahil edilmesinin Türkiye'nin öncelikleri arasında yer aldığını dile getirdi. 

'Türkiye'de istihdamın yüzde 75'ini KOBİ'lerden'

Babacan, ayrıca güvenin büyüme ve istihdam için kritik öneme sahip olduğuna işaret ederken, "Eğer şirketler geleceğe iyimserlikle bakarsa, insanları işe alırlar. Eğer, geleceğe yönelik şüpheleri varsa, işe alım yapmazlar. Dolayısıyla, B20 hem büyüme hem istihdam açısından çok çok önemli" dedi. 

B20 platformunda yer alan şirketlerin güçlü bir aidiyet hissi duyarak, G20'nin gündeminde aktif rol almalarını arzuladıklarını belirten Babacan, B20'yle yıl boyunca yakın bir çalışma içinde olacaklarını kaydetti. 

Babacan, B20'nin 5 adet alt çalışma grubuna sahip olduğunu anımsatırken, bunlara KOBİ'lere yönelik yeni bir grup daha eklediklerini bildirdi. KOBİ'lerin gerek ulusal gerek uluslararası alanda büyük önem taşıdığına dikkati çeken Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"KOBİ'ler, girişimcilik, inovasyon, araştırma-geliştirme ve istihdam demek. Birçok ülkede istihdamın en az yüzde 50'sini hatta bazen Türkiye örneğinde olduğu gibi yüzde 75'ini KOBİ'ler yaratıyor. Bu yüzden, KOBİ'lere özel önem verilmesi, hem B20 hem de G20 gündeminin kritik bir parçası olacak." 

'Dünya KOBİ Forumu'

Bununla birlikte, KOBİ'lerin seslerini küresel arenada daha güçlü duyurabilmeleri amacıyla, Uluslararası Ticaret Odası'na (ICC) bir Dünya KOBİ Forumu kurulması önerisinde bulunduklarını bildiren Babacan, dünyada 100'den fazla ülkeden şirketi temsil eden ICC'nin bu öneriyi memnuniyetle kabul ettiğini ve şu anda kurulum belgeleri üzerine çalışıldığını aktardı. 

Dünya Bankası'nın da bu forumun kurulmasına onursal üyelerinden biri olarak destek vereceğini müjdeleyen Babacan, aynı zamanda İktisadi İşbirliği ve Gelişme Örgütü'nün (OECD) de kuruluş aşamasında yer almak istediğini dile getirdi.  

Babacan, Türkiye'nin G20 önceliklerini kapsayıcılık, uygulama ve yatırım olmak üzere 3 başlık altında topladığını hatırlatırken, kapsayıcılık başlığı altında kadınlara yönelik yeni bir çalışma grubu oluşturacaklarını açıkladı. W20 (Kadın20) adı verilen bu grubun, kadının ticaret hayatındaki rölünü güçlendirmek amacıyla kurulacağını vurgulayan Babacan, Türkiye'nin söz konusu yapılanmaya ilişkin çalışmaları tamamladığını bildirdi. 

'Sadece kendimizle ilgilenmiyoruz'

Babacan, yine kapsayıcılık başlığına ilişkin bir başka gündem maddesinin gelişmekte olan düşük gelirli ülkeler olduğunu söyledi.  

Bu noktada, "G20 olarak sadece kendi üyelerimizle değil, dünya genelindeki diğer ülkelere de ilgileniyoruz. G20 masasında aldığımız kararların diğer ülkeleri nasıl etkileyeceğini hesaba katıyoruz" ifadelerini kullanan Babacan, G20'nin bu konuya büyük önem verdiğinin altını çizdi. 

Babacan, öncelikler altındaki ikinci başlık olan uygulamanın ise özellikle yapısal reformlar açısından kritik rol oynayacağını belirtirken, IMF-Dünya Bankası toplantıları kapsamında ülkelere bu alandaki reformları gerçekleştirmeleri için uluslararası baskı oluşturacak bir model hazırladıklarını açıkladı.  

Hazırlanan modelin bir kontrol listesi görevi görerek, üye ülkelerin sorumluluk duygusunu artıracağını anlatan Babacan, bunun ülkeleri yapısal reformların uygulanması konusunda teşvik edeceği öngörüsünde bulundu. 

Babacan, son olarak yatırımların da G20 gündeminin önemli parçalarından biri olduğuna işaret ederken, bu başlık altında özellikle altyapı yatırımlarına odaklandıklarını dile getirdi.  

Hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerin, altyapı yatırımları için özel sektörden daha fazla finansman sağlanmak istediğine dikkati çeken Babacan, G20'nin bu konudaki deneyim ve önerilerin paylaşılması adına önemli bir platform oluşturduğunu ifade etti. 

'Bir sonraki G20 Zirve'si Antalya'da'

Babacan, G20'nin Türkiye'nin başkanlık döneminde sadece ekonomi bakanları düzeyinde değil, diğer bakanları da kapsayan toplantılar gerçekleştireceğini belirtirken, G20 ülkeleri gıda ve tarım bakanlarının Mayıs'ta, çalışma bakanlarının Eylül'de, ticaret bakanlarının Ekim'de bir araya geleceğinin bilgisini verdi.  

Buna ilaveten, G20 enerji bakanlarının da ilk kez Türkiye'nin başkanlığında buluşacağını kaydeden Babacan, ayrıca sektörel toplantılar düzenleneceğini bildirdi.  

Babacan, bir sonraki G20 Zirvesi'nin 15-16 Kasım'da Antalya'da düzenleneceği hatırlatırken, özel sektör temsilcileri ve yeni oluşturulan çalışma gruplarının bu zirveye yararlı öneri ve tavsiyelerle katılmasını beklediklerini sözlerine ekledi.  

Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Hiçbir anlamı yok Adalet Bakanı Tunç'tan kadına şiddete karşı 'sıfır tolerans' mesajı