Avrupa Merkez Bankası'nın faiz indirimi, enflasyon endişelerini hafifletti

Enflasyon endişelerine rağmen, Avrupa Merkez Bankası (ECB) zayıflayan büyüme ve sıkılaşan finansal koşulların işaretleri arasında ekonomiyi desteklemeye odaklanarak Haziran ayında faiz indirimi kararı aldı.

Abone ol

Avrupa Merkez Bankası (ECB) yönetimi, enflasyon endişelerine rağmen faiz indirimi kararı alarak ekonomik görünüm risklerinin daha dengeli hale getirdi.

Bloomberg'de yer alan habere göre, ECB, enflasyonla mücadeleye odaklandığı ve geçen yıl boyunca bir dizi faiz artışına yol açan önceki politikasından bir değişimi işaret etti. Ancak büyüme yavaşladıkça ve finansal koşullar sıkılaştıkça, politika yapıcılar risklerin dengesinin değiştiğine karar verdi

ECB Başkanı Christine Lagarde, "Enflasyon hala çok yüksekken, son veriler büyüme görünümüne yönelik risklerin arttığını gösteriyor. Bu bağlamda, ekonomiyi desteklemek ve enflasyonun orta vadede yüzde 2 hedefimize dönmesini sağlamak için faiz indiriminin gerektiğine karar verdik" açıklamasında bulundu.

ECB'nin faiz indirimi geniş bir destek alırken bazı yetkililer, enflasyon beklentileri üzerindeki olası etkileri konusunda endişeliydi. Faiz indiriminin ECB’nin güvenilirliğini zayıflatabileceğini düşünen yetkililer, enflasyon hedefine ulaşmayı zorlaştırabileceğini savundu.

Ancak ECB yönetiminin çoğunluğu, faiz indiriminin faydalarının risklerden ağır bastığına ve tüketici harcamalarında yavaşlayacağına, iş yatırımlarında düşüş gibi büyümenin zayıfladığına dair işaretler ile hane halkı ve işletmeler için borçlanma maliyetlerinin arttığı daha sıkı finansal koşullara dikkat çekti.

Euro’nun son dönemdeki değer kazanımını ele almanın yolunun faiz indiriminden geçtiği düşünülürken, ECB, faizleri indirerek euro’nun cazibesini azaltmayı ve enflasyonu artırmayı hedefledi.

ECB'nin faiz indirimi kararının, büyümeyi desteklemeye odaklandığı görüldü. Ekonomik durumun beklenilen seviyelere gelememesi halinde, daha fazla faiz indiriminin gündeme gelebileceği görüldü.

Sinan Ateş davasıyla ilgili kritik gelişme Borsa günü yükselişle tamamladı Altının kilogram fiyatı 2 milyon 480 bin liraya yükseldi MSB'den bedelli askerlik ücreti açıklaması Türk Lirası reel anlamda yaklaşık son 3 yılın zirvesinde