Av yasağı kalktı balık fiyatları düştü
Av sezonunun açılması tezgahlarda balık çeşidini artırırken fiyatları da düşürdü. Türkiye'de en çok tüketilen balık türlerinin başında gelen hamsinin 15-17 kilogram gelen kasası, İzmir Balık Halinde 20 liraya kadar düştü
Abone olİZMİR - Av yasağının kalkmasıyla 1 Eylül'de başlayan 2014-2015 sezonunun ilk 10 gününü değerlendiren İzmir Balık Hali'ndeki balıkçılar, tezgahlarda balık çeşidinin artmasının yanında balık fiyatlarının da düştüğünü kaydetti.
İzmir Balıkçı İşadamları Derneği Başkanı Davut Baytemir, balık türlerinde arzın artmasıyla fiyatların da gerilediğini belirtti.
Sezona iyi başladıklarını ve bunun süreceği yönünde işaretler aldıklarını dile getiren Baytemir, "Palamut ve hamsi balık türlerinde dar gelirli kesimin kuru fasulyesi sayılıyor. Bu iki türün bol olacağı işaretini alıyoruz. Kısmet olursa vatandaşı balığa doyuracağız. Vatandaş da deniz balığının özlemi içindeydi. Deniz balığına büyük bir rağbet oldu. İyi bir sezon bekliyoruz" dedi.
Baytemir, sezonun ilk 10 gününde sardalya ve hamsi için denize bırakılan ağların dolu çekildiğini ve tezgahlarda balığın bollaştığını ifade ederek, bolluğun havaların soğumasıyla birlikte diğer balık türlerinde de yaşanacağı tahmininde bulundu.
"Fiyatlar daha da düşer"
Balık fiyatlarının, avlanma sezonu öncesine göre yüzde 50'ye yakın düştüğünü belirten Baytemir, sezon yeni başladığı için bazı türlerde henüz yeterince balığın hallere gelmediğini, bu bolaşmayla fiyatların daha da aşağı çekilmesini beklediklerini bildirdi.
Baytemir, Türkiye'de bu sezon her bütçeye göre balık bulunduğunu ve fiyatların hem balıkçıların hem de tüketicilerin yüzünü güldüreceğini dile getirerek, şunları söyledi:
"Bir kasa hamsi, balığın boyuna göre 20-60 lira arasında değişiyor. Sardalyanın kasası iki gün önce 15 liraydı. Bir kasada 15 kilogram sardalya bulunuyor. Ucuz, herkes tüketebiliyor. Hamsi ve sardalya dışında Türkiye'de en fazla tüketilen balık çeşidi olan palamut, hallere yeni yeni gelmeye başladı. Palamut da yoğun olarak, bir hafta 10 gün sonra tezgahlarda yerini alacaktır. Şu anda içinde 20 adet balığın olduğu bir kasa palamut, 100-110 lira arasında satılıyor ama yeni geldiği için böyle. 10 gün sonra daha da düşer."
Baytemir, halen "kırmızı balık" olarak bilinen tekir ve barbunun kasa fiyatının 120-160 lira olduğunu, bunun da 10 gün sonra trol avcılığının başlamasıyla 100 liranın altına kadar ineceğini kaydetti.
"Balıkta KDV yüzde 1'e düşürülmeli"
Vatandaşın balığa daha kolay ulaşımı için yüzde 8 olan KDV oranının diğer temel gıda ürünü kabul edilerek yüzde 1'e indirilmesi gerektiğini savunan Baytemir, "Temel gıda maddesi kabul edilmeyen balıkta KDV yüzde 8. Bu vergi oranı düşürülürse hem kaçak oran düşer hem de vatandaş daha ucuza balık tüketir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bu konuda girişimlerde bulunduk ama bir sonuç alamadık. Doktorlar yüksek kolesterol nedeniyle vatandaşa kırmızı et yerine balık tüketmelerini öneriyor. Buna rağmen balık temel gıda maddesi kabul edilmiyor" şeklinde konuştu.
"Deniz, iyi bir sezonun işaretini veriyor"
İzmir Ticaret Odası (İZTO) Balıkçılık ve Av Malzemeleri Grubu Meslek Komitesi Meclis Üyesi Mehmet Şahin Çakan ise ilk 10 günlük veriler dikkate alındığında, iyi bir sezonun işaretini aldıklarına değindi.
Hamsi ve sardalyayla başlayan av sezonunun bereketli geçtiğini dile getiren Çakan, "Hamsi de sardalya da bol miktarda avlanıyor. Palamut avı da başladı, ilk mahsul gelmeye başladı. Hamsi, sardalya ve palamut çok oldu mu vatandaş ucuz balık yer. Herkesin evinde hamsi yenir. Nisan 15'e kadar iyi bir sezon bekliyoruz. Deniz, bunun işaretlerini veriyor" diye konuştu.
Çakan, gemilerin işletim masrafı nedeniyle fiyatların tüketiciler için memnun edici nitelikte olmasına karşın avcılık yapanlar açısından aynı şeyi söylemenin zor olduğunu savundu.
İzmir Hal Müdürü İrfan Ataoğuz ise sezonun başlamasıyla hale gelen balık miktarında ciddi artışın yaşandığını, bunun her geçen gün daha da katlanarak sürdüğünü kaydetti.