Asya yavaşladı, Avrupa daraldı

PMI rakamları açıklandı. Asya'daki üretim yavaşlarken, Avrupa ise sert daraldı.

Abone ol

LONDRA/BEIJING - Euro bölgesini oluşturan 17 ülkenin imalat sanayi, bugün açıklanan Temmuz ayı PMI verilerine göre sert daralma kaydetti. Veriler bölge ekonomisinin içinde bulunduğu zor duruma dikkat çekerken, Avrupalı imalatçılardaki daralma Çin ve Hindistan'ın aldığı ihracat siparişlerinde belirgin düşüşe neden oldu.

Dünya çapında imalat sektöründe faaliyet gösteren binlerce işletmenin sektör hakkındaki durumu ve beklentilerinden derlenen imalat sanayi satın alma yöneticisi endeksleri (PMI) bugün yayımlandı.

Temmuz'da art arda 11'inci defa küçülmeye işaret eden euro bölgesi imalat PMI, küçük ekonomilerinde başlayan ekonomik daralmanın euro bölgesinin ana ekonomilerine sirayet ettiğine işaret ediyor.

Son aylara kadar euro bölgesindeki resesyonun etkilerinden kendilerini koruyabilen büyük imalatçılardan Çin ve Hindistan ihracat siparişleri sonunda düşüş kaydetti.

Bu hafta para politikalarına dair yeni kararlarını açıklayacak olan ABD, euro bölgesi ve İngiltere merkez bankalarının imalat sektöründeki daralmaya ne kadar karşı koyabileceği bilinmiyor.

Yatırımcılar Fed'in bir tur daha para basarak tahvil alımı yapacağını tahmin ediyor olsalar da, bunun gelecek aydan önce başlaması beklenmiyor.

Para politikasına dair kararını yarın açıklayacak olan Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) ise piyasadaki yüksek beklentileri karşılayamayacağı düşünülüyor. ECB hakkında bilgi sahibi kaynaklar merkez bankasının atacağı kararlı adımların birkaç haftadan önce atmasını beklemiyorlar.

İngiltere Merkez Bankası ise 375 milyar sterline yükselttiği nicel gevşeme programına devam ediyor.

Merkez bankaları para politikası tarafından önlem almaya çalışırken, Avrupa ülkelerinin ekonomilerinin ana unsurlarından birini oluşturan imalat sektörleri hızla daralıyor.

Markit tarafından derlenen euro bölgesi imalat PMI, büyüme ile daralmayı birbirinden ayıran 50 seviyesinden iyice uzaklaşarak 44'e geriledi.

Haziran 2009'dan bu yana en düşük değeri alan imalat PMI, hem 44.1 olan Temmuz ayı öncü verisinin, hem de 45.1 olan Haziran verisinin altında bir değer aldı.

İmalat sektörü PMI'ın üretim alt endeksi ise Mayıs 2009'danbu yana en düşük değeri alarak 43.4'e indi. Endeks geçen ay yine daralmaya işaret eden 44.7 değerini almıştı.

Markit'in yaptığı açıklamaya göre bu veriler imalat sanayi üretiminin çeyrek dönemlik bazda yüzde 1'in üzerinde düştüğüne işaret ediyor.

İngiltere imalat sanayi de euro bölgesi kadar hızlı olmasa da sert bir daralma kaydetti. Üç yıldan uzun bir sürenin en sert daralmasını kaydeden imalat sanayindeki küçülmenin duracağı beklentileri de sona erdi.

ABD'de ise Institute of Supply Management (ISM) tarafından hazırlanan ve Haziran ayında 49.7 değerini alan imalat endeksinin 50 seviyesini aşması bekleniyor.

İçinde bulunduğu resesyon yılın ikinci çeyreğinde hızlanan İspanya'da imalat sektöründe daralma 15'inci ayına girerken, İtalya'daki daralma 12'nci ayına girdi.

Yunan imalat sektörü borç krizinin başladığı Eylül 2009'danbu yana istisnasız her ay daralırken, diğer ülkelerden çok daha iyi performans gösteren Türkiye imalat sektörü de dört aydır ilk defa daralma kaydetti.

Avrupa ülkeleri arasındaki gelecek vaad eden tek ülke ise İrlanda oldu. Ülkenin imalat sektörü art arda beşinci ayda da büyüme kaydetti.

ASYA ÜLKELERİ YAVAŞLADI

[PAGE]

ASYA ÜLKELERİ YAVAŞLADI

Çin'de yayımlanan imalat sanayi resmi PMI verisi Temmuz'da sekiz ayın en düşük seviyesi olan 50.1'e gerilerken, HSBC tarafından hazırlanan imalat sanayi PMI verisi 49.3'eyükselmesine rağmen dokuzuncu ayda da 50 seviyesinin altında yer aldı.

Resmi Çin imalat PMI verisi büyük ölçekli kamu şirketlerine odaklanırken, HSBC PMI küçük ve orta ölçekli imalatçıları konu alıyor.

Resmi PMI'ı oluşturan 11 alt endeksten 10'unun 50'ninaltında olması, dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin'in ivme kazanmak için ne kadar zorlandığını gösterirken, devletin iç talebi güçlendirmek için aldığı tedbirlerin işe yaradığına dair belirgin bir işaret bulunmuyor.

Gelecek birkaç aylık dönemde Komünist Parti'nin üst düzey kadrolarının değişeceği için Çin'i zorlu bir yıl bekliyor.

Diğer Asya ülkelerindeki imalatçılar da parlak bir durumda bulunmuyor. Güney Kore imalat sektörü yedi ayın en sert daralmasını kaydederken, Tayvan'daki sektör tekrar daraldı. Asya'nın üçüncü büyük ekonomisi Hindistan'da ise sektör büyümesi Eylül'den bu yana aylık bazda en şiddetli yavaşlamayı kaydetti.

Bahçeli'den son dakika Ahmet Türk açıklaması Elon Musk: İngiltere zalim bir polis devleti İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yangın Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı Tüketici tüketmiyor, tükeniyor