Ar-Ge harcamalarının milli gelire yüzde 3’e çıkmalı

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranının yüzde 1 olduğuna işaret ederek, dünyanın en güçlü 10 ekonomisi arasına girebilmek için bu orının yüzde 3’e çıkması gerektiğini söyledi.

Abone ol

İSTANBUL - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye’nin dünyanın en güçlü 10 ekonomisi arasına girebilmesi için daha çok mesafe kat etmesi gerektiğini belirterek, Ar-Ge harcamalarına ayrılan payın artırılmasını istedi.

İnovasyon Türkiye Fuarı’nın açılışına katılan TİM Başkanı Büyükekşi, burada yaptığı konuşmada, inovasyon, Ar-Ge, ileri teknoloji alanında önemli gelişmeler sağlandığını, ancak bunun yeterli olmadığını kaydetti.

Büyükekşi, şöyle konuştu; “Geçtiğimiz yıl Scientific American Dergisi tarafından yapılan araştırmada Türkiye, bilim ve teknoloji doktoralı uzman sayısında dünyanın en iyi on beşinci, milli gelirden Ar-Ge'ye ayrılan pay kriterine göre dünyanın en iyi on altıncı, patent sayısına göre dünyanın en iyi otuz altıncı ülkesi seçildi. Bu sıralamalar bize dünyada ilk 10 ekonomi arasına girmek için önemli mesafe kat etmemiz gerektiğini gösteriyor. Milli gelirimiz içinde Ar-Ge harcamalarının payı yüzde 1’e yakın.  AB üyesi ülkelerde bu rakam yüzde 2, ABD’de ise yüzde 3 olarak göze çarpıyor. Bizim de hedefimiz 2023 yılında bu payın yüzde 3’e çıkarılması. Ayrıca ileri teknoloji ürünlerin, toplam ihracatımız içindeki payı yüzde 2 civarında. Gelişmiş ekonomiler arasına girmek için bu rakamlar elbette yeterli değil. 2023’te 500 milyar dolar ihracat, 10 lider dünya markasına ulaşmak için tasarım, markalaşma, Ar-Ge ve inovasyona daha fazla önem vermemiz gerekiyor.”

Kazanmanın yolu değişmekten geçiyor

Ülkelerin rekabetçiliğinin artık inovasyona yönelik kriterlerle ölçüldüğüne işaret eden TİM Başkanı, “rekabet dünyasında kazanmanın yolu değişmekten, yenilik peşinde koşmaktan geçiyor. Sürdürülebilir rekabetçilik ve inovasyon birbirinden ayrı düşünülemeyecek iki kavram olarak öne çıkıyor” dedi. 

Turquality programı

Ekonomi Bakanlığı’nın destekleri sayesinde yatırım, üretim ve ihracat alanlarında önemli çalışmalara imza atıldığını belirten Büyükekşi, şu bilgileri verdi: “Turquality programı kapsamında 90 firmanın 102 markası, marka destek programı kapsamında 41 firmanın 44 markası destekleniyor.” TİM olarak, yeniliği ülkenin gündemine taşımak için her yıl farklı etkinliklere imza attıklarını kaydeden Büyükekşi, TİM desteği ile ihracatçı birlikleri tarafından gerçekleştirilen Ar-Ge Proje Pazarı ve Tasarım Yarışmaları ile TİM’in inovasyon haftası etkinliklerine dikkat çekti.Türkiye İnovasyon Haftası etkinliğinin bu yıl 28-30 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirileceğini bildiren Büyükekşi, “hafta kapsamında dünyaca ünlü konuşmacılar konferanslar verecek, Türkiye’de tasarım ve Ar-Ge alanındaki gelişmeler uluslararası arenada tanıtılacak” dedi. 

12 bin inovatif lider yetiştirilecek

TİM Başkanı Büyükekşi şunları söyledi:

“Sadece İnovasyon Haftası etkinlikleri ile yetinmiyoruz. Üniversite-sanayi işbirliğini uluslararası platformda güçlendirmek için Yıldız Teknik Üniversitesi ve Warwick Üniversitesi işbirliğinde, Uluslararası İnovasyon ve Teknoloji Atölyesinin açılışını yaptık. Ayrıca Ekonomi Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı desteğiyle, Hayal Ortakları Derneği ile İnovasyon Atölyesi Protokolünü imzaladık. 2023 yılında, 12 bin inovatif lider yetiştirmeyi hedefliyoruz.”

Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı Bakan Güler duyurdu: Kuzey Irak'ta kilit kapandı! Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı