Ankara-İstanbul YHT seneye hizmette

Bakan Yıldırım, Ankara-İstanbul YHT projesinin gelecek yıl bitirileceğinin müjdesini verdi.

Abone ol

KOCAELİ - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Ankara-İstanbul YHT projesini 2013 yılında hizmete açacaklarını bildirdi. Yıldırım, "İnşallah 2013'te hattın tamamını açarak İstanbul'u Kocaeli'ne, Sakarya'ya, Ankara'ya, Konya'ya, Bursa'ya, Sivas'a bağlayacağız" dedi.

AB Bakanı Egemen Bağış, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Irmak-Karabük-Zonguldak demiryolu hattı rehabilitasyon projesi ikili anlaşma imza töreni ve Köseköy-Gebze demiryolu inşaatı temel atma törenine katıldı.
 
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Ankara-İstanbul YHT projesini 2013 yılında hizmete açacaklarını bildirdi. Yıldırım, "İnşallah 2013'te hattın tamamını açarak İstanbul'u Kocaeli'ne, Sakarya'ya, Ankara'ya, Konya'ya, Bursa'ya, Sivas'a bağlayacağız" dedi.
 
Nihat Ergün, Ankara-İstanbul arasındaki Yüksek Hızlı Tren (YHT) projesinin yolcu taşımacılığı için iki hat olarak düşünüldüğünü, İzmit Körfezi'nde çok ciddi bir yük taşımacılığı potansiyeli bulunduğunu belirterek, "Onun için sistemin üç hatta çıkarılması, üçüncü hattın özelikle yük taşımacılığı için bir planlama dahilinde tamamlanması ve bitirilmesi uygun olur" dedi.
 
30 kilometre tünel açıldı
TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman da hatla ilgili bilgiler verdi. Toplam 523 kilometrelik Ankara-İstanbul Hızlı Tren hattının 276 kilometrelik Ankara-Eskişehir bölümünün 2009 yılında hizmete açıldığını hatırlatan Karaman, Eskişehir İstanbul etabının, 30 kilometrelik Eskişehir-İnönü kesiminin yapımının tamamlandığını ve deneme seferlerine başlanacağını açıkladı.
 
Ankara İstanbul arasında günde 50 bin yolcu
Ankara-İstanbul YHT Projesi'nin 56 kilometrelik Köseköy-Gebze bölümünün temelinin atılacağına işaret eden Karaman, bu bölümün açılmasıyla hattın Marmaray'a bağlanacağını ve Ankara-İstanbul YHT Hattı'nın tamamlanacağını ifade etti.
Karaman, Ankara-İstanbul arasındaki yolcu potansiyelinin günlük 75 bin olduğunu ve hattın hizmete girmesiyle günlük ortalama 50 bin yolcu taşımayı hedeflediklerini açıkladı.
 
Hedef AB'den 6 yılda 600 milyon euro hibe almak
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka da, üyelik öncesi fondan hibe almayı istediklerini bildirdi. AB fonlarından gelecek 6 yılda toplamda 600 milyon euro hibe almayı hedeflediklerini kaydeden Aka, demiryollarının çevre dostu olduğu için "yeşil proje" olarak nitelendirildiğini ve AB tarafından desteklendiğini ifade etti.
 
Bilet fiyatları uçaktan düşük olacak
Ankara-İstanbul hattının hizmete girmesiyle bilet fiyatlarının ne kadar olacağının sorulması üzerine Karaman, bilet fiyatlarını henüz belirlemediklerini, ancak uçak biletlerinden düşük olacağını söyledi. Avrupa'daki fiyatların yüksek olduğunu anımsatan Karaman, Türkiye'de bilet fiyatlarının Avrupa'dan düşük olacağını ve özellikle çok kullanan öğrenciler için indirim uygulanacağını bildirdi.
Tüketici koruma kanun teklifi Komisyonda Bir rakı grubuna daha zam geldi ABD Gizli Servis Direktörü Kimberly Cheatle istifa etti Muğla'da bir evde çıkan yangın ormana sıçradı İnşaat sektörü 'çözümü' yabancı işçide buldu