Almanya'da 2023 yılı satış vergisi kaybı: 560 milyon Euro

EHI Perakende Enstitüsü tarafından yapılan araştırmaya göre, Almanya'da hırsızlar perakendecilerden geçen yıl 2,8 milyar Euro değerinde mal çaldı. Bahsi geçen hırsızlıklar ülkede 560 milyon Euro'luk satış vergisi kaybına neden olurken ekonomiye ciddi anlamda zarar verdi.

AA | Abone ol

Almanya'da perakendecilerin hırsızlık nedeniyle geçen yıl uğradığı zarar bir önceki yıla göre yüzde 15 daha fazla olurken, gıda ve giyim ticaretinin yanı sıra eczanelerde de hırsızlıkta artış görüldü. Bu arada, polis kayıtlarına göre, mağaza hırsızlığı vakası geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 23,6 artarak 426 bin 96 vakaya ulaştı.

Hırsızların dörtte biri çete üyesi

EHI Perakende Entitüsü Araştırma Raporu'nda, "Özellikle organize ve ticari mağaza hırsızlığı, son yıllarda perakendecilerin büyük kayıplar yaşamasına neden oluyor" denildi. Alkollü içkiler, tütün, kozmetik ürünleri, tıraş bıçakları, enerji içecekleri, bebek mamaları, et, sosis, peynir ve kahve süpermarketlerde hırsızlar arasında özellikle popüler olan ürün grupları arasında yer aldı.

Araştırmaya göre, yakalanan hırsızların en az dörtte biri çeteler halinde çalışıyor. EHI Perakende Enstitüsü Envanter Farklılıkları ve Güvenlik Araştırma Departmanı Başkanı Frank Horst, konuya ilişkin değerlendirmesinde, "Birçok üründeki fiyat artışları nedeniyle bazı insanlar mali sıkıntıya girdi ve daha sık hırsızlık yaptı" ifadesini kullandı.

Az sayıda personel çalıştırmak hırsızların işini kolaylaştırıyor

Perakende sektöründe kalifiye eleman sıkıntısı yaşandığını ifaden eden Horst "Birçok mağazada artık daha az personel çalışıyor. Bu da hırsızların işini kolaylaştırıyor. Personelin varlığı hırsızlığı dolaylı olarak önlüyor" değerlendirmesini yaptı.

Öte yandan, müşteriler, çalışanlar, tedarikçi ve hizmet alınan şirketlerin personeli tarafından yapılan hırsızlıkların yanı sıra yanlış fiyatlandırma gibi organizasyonel eksikliklerden kaynaklanan kayıpları ifade eden envanter tutarsızlıkları ise geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 5 artarak 4,8 milyar Euro'ya yükseldi.

Zamlı emekli maaşları ne zaman hesaplara yatacak? Dul ve yetim maaşı temmuz zammı belli oldu Milliler'in EURO 2024 kazancı belli oldu Yeni bedelli askerlik ücreti netleşti THY'de hedef 171 milyon yolcu, 52 milyar dolar gelir