Allianz Trade: İflaslar 2024 yılında yüzde 10 artacak

Allianz Trade ekonomistleri, 2024 yılı için iflas tahminlerini bir kez daha güncelleyerek yüzde 9’dan yüzde 10’a çıkardı. Buna göre iflaslar, 2025 yılında yüksek seviyelerde istikrara kavuşmadan önce 2024 yılında yüzde 10 artacak.

Haber Merkezi | Abone ol

Allianz Trade ekonomistlerinin her yıl yaptığı araştırmalara 2024 yılı ilk yarıyıl ekonomik görünüm raporu da eklendi. Raporu, Oyunlar herkese açık mı? başlığı altında düzenleyen ekonomistlere göre; 2024 yılının ilk yarı yılı hazır, istikrarlı, yavaştı ve küresel büyüme yılın ilk yarısında dibe vurdu. Ancak özellikle de Euro Bölgesi'nde küresel imalat sektöründe hala arz fazlası var ve talep düşük.

Allianz Trade ekonomistleri 2024 yılı için iflas tahminlerini bir kez daha güncelleyerek yüzde 9’dan yüzde 10’a çıkardıklarını belirtiyorlar. Buna göre iflaslar, 2025 yılında yüksek seviyelerde istikrara kavuşmadan önce 2024 yılında yüzde 10 artacak.

Öte yandan rapora göre resesyon riski Euro Bölgesi'nde devam ederken, ABD’de de işgücü piyasasının rahatlamasıyla artıyor. Genel olarak, küresel GSYH büyümesinin 2024-25'te yüzde 2,8 olması, ABD’de yavaşlayarak yüzde 1,7’ye gerilemesi ve Euro Bölgesi'nde yüzde 1,4 ile 2025 yılında potansiyel orana ulaşması bekleniyor. Allianz Trade yarı yıl raporunda Çin’de büyümedeki yavaşlamanın 2025’teki yüzde 4,3’lük oranla kontrol altında tutulmaya devam edileceği tahminine yer veriliyor.  

‘Temkinli gevşeme modu’ devam ediyor

Raporda enflasyondaki düşüş hedefini “altın madalyanın peşinde sınırları zorlamak” olarak tanımlayan ekonomistlere göre enflasyondaki yavaşlama daha düşük hızla olsa da devam ediyor. Özellikle ABD’de hizmet enflasyonunun yapışkanlığı nedeniyle yavaşlama hızının daha da düşük olduğuna değiniliyor. Bunun da Fed'in ilk faiz indirimini aralık ayına ötelediğine, AMB’nin (Amerikan Merkez Bankası) Eylül ayında bir kez daha indirime gideceği ancak 2025 yılında gevşeme döngüsüne devam etmek için Fed'i bekleyeceği de raporda yer alan yorumlar arasında. Rapora göre, gelişmekte olan piyasalardaki merkez bankaları, Fed'in faiz indirimlerini ötelemesinin iyimserliği azaltması nedeniyle temkinli gevşeme modunda kalmaya devam ediyor.

Peki risk yoksa eğlence yok mu? Allianz Trade ekonomistlerine göre riskler aşağı yönlü seyrediyor. Çünkü 2024’ün Süper Seçim Yılı olması nedeniyle belirsizlikler artıyor. Raporda verilen bilgilere göre ekonomistlerin aşağı yönlü senaryosu, mali sapmalar ve artan jeopolitik riskler, -1,5 puan daha düşük küresel büyüme ve +1 puan daha yüksek enflasyon anlamına geliyor ki bu da faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalması anlamına geliyor.

“Sıkı çalış, büyük kazan” dönemi

Allianz Trade ekonomistlerine göre şimdi “sıkı çalış, büyük kazan” dönemi. Yatırım döngüsünün yeniden canlanması 2025 yılının başlarına ertelendi ve sonrasında mali ve parasal koşulların gevşemesiyle desteklenmesi bekleniyor. Ancak şirketlerin jeopolitik belirsizliklerdeki artış nedeniyle büyük yatırım kararları için bekle ve gör modunda kalacağı da tahminler arasında bulunuyor. Uzmanlara göre 2024 yılı, fırsatlar ve zorluklarla dolu bir yıl olacak. Tüm bu dinamikleri yakından takip etmek ve stratejileri bu yönde şekillendirmek büyük önem taşıyor.

Bakan Güler'den Yunan Bakan'a F-35 yanıtı Mavi ekran krizinin maliyeti belli oldu Prof. Dr. Naci Görür 5 yeri işaret etti: 'Büyük deprem olabilir' Reuters: Ali Yeşildağ'ın iadesi onaylandı İYİ Parti'de bir istifa daha...