Akıllı arabanın verileri üretici için altın madeni

2030 yılında 1.5 trilyon dolar hacme ulaşması beklenen araç içi akıllı sistemler ve araç paylaşım sektörü otomobil üreticileri için paha biçilmez bir veri madeni.

Abone ol

Hilal SARI BAŞARAN

Teknolojinin en hızlı girdiği ve şu anda en ileri seviyelerde olduğu alanlardan biri otomotiv. Bugün son teknolojilerle donatılmış akıllı ve bağlı bir otomobil hareket ettiği andan itibaren lastik basıncından egzostaki kirlilik seviyelerine100 bin farklı veri oluşturuyor. Navigasyon sistemleri gidilen her kilometreyi hatırlıyor, evden işe katettiğiniz rotayı ezberleyen akıllı aracınız sizi trafiksiz yollardan götürmek için bağımsız kararlar alabiliyor. İnternete bağlı araçlar sürüş deneyimini kökten değiştirmeye devam ediyor. Öte yandan oluşturulan tüm bu veriler otomobil üreticileri için bir altın madeni kadar değerli. McKinsey'nin yapmış olduğu bir araştırmaya göre araç içi veri hizmetleri ve araç paylaşım sektörlerinin 2030 yılında 1.5 trilyon dolarlık bir hacme ulaşacağını öngörüyor. 

Sürücü alışkanlıkları reklamcılar için çok değerli 

Sürücüsüz araç teknolojilerinin bir norm haline geleceği yakın bir gelecekte, sürücüler tamamen mobil hale gelecekler ve otomobil üreticileri için bireylerin nerede ve nasıl bir sürüş deneyimi yaşadığı çok daha önemli hale gelecek, çünkü bu bilgiler hedef kitle pazarlamacıları için hayati önem taşıyor olacak. Bu yüzden sürücüler bu kadar değerli bir bilgiyi araç içi akıllı sistemler üreten Apple ve Google ile paylaşmak istemiyor. Danışmanlık firması Ivictus iCar'ın CEO'su Tony Posawatz "Herkes aracınızın içindeki ekranı yönetmek istiyor. Bu veriler o kadar değerli ki, o yüzden herkes bu verileri nasıl ele geçireceğini düşünüyor" diye aktarıyor.

Google ve Apple'ın erişimini kısıtlıyorlar 

Ford ve diğer otomobil üreticileri şimdiden Google ve Apple gibi araç içi sistem sağlayan şirketlerin bu bereketli verilere erişimini sınırlandırıyor. Ford dışında BMW ve General Motors'un da üçüncü partiler tarafından geliştirilen araç içi akıllı sistemleri taşıyabilecek - ve sınırlandırabilecek - özel sistemler geliştirdikleri veya satın aldıkları belirtiliyor. Ford'un sunduğu ve Toyota'nın da kullandığı AppLink adlı uygulama sayesinde sürücüler CarPlay veya Android Auto gibi üçüncü parti uygulamalarına ihtiyaç kalmadan 90'a yakın telefon uygulamasını kullanabiliyor. Ford'un akıllı araç ve hizmetlerinden sorumlu direktörü Don Butler, Bloomberg Businesweek dergisine verdiği bir demeçte "Araçlarımızı Google veya Apple deneyimine dönüştürecek değiliz. Ayrıca müşterilerimizin alışkanlıklarıyla alakalı detayların yer aldığı verilerini paylaşırken bilinçli olarak rıza göstermesi istiyoruz, farkında olmadan değil" diye konuştu. Bu sayede veriler sistem geliştirenlerde değil otomobili üretenlerde kalıyor. 

Birlikte dijital harita birimi aldılar 

BMW, Daimler ve Volkswagen geçtiğimiz yıl bir konsorsiyum oluşturarak Nokia'nın dijital haritalama birimini 3.1 milyar dolara satın aldı. Bu satınalma üreticilere lokasyon bazı hizmet platformu sağlıyor ve nihayetinde sürücüsüz araçlara haritalama yetkinliği ekliyor olacak. Asyalı şirketler de sektöre giriyor. Alibaba Group'un akıllı telefon, tablet ve akıllı saatleri YunOS adlı yazılım için Çinli üreticilerle görüştüğü belirtiliyor.

İyi sürücü daha az prim ödeyecek

Araç içi verilerimizle bu kadar yakından ilgilenen bir başka sektör de sigorta. Sigorta devleri kaza yapmadan önce tam olarak ne yaptığınızı belirlemek için bu verileri doğrudan kanıt olarak kullanabilir. Ya da bazı mevcut uygulamalarda olduğu gibi çok dikkatli bir kullanıcıysanız, sigorta primleriniz azalabilir. Bosch'un Stuttgart'ta gerçekleşen sürücüsüz araç teknolojileri lansmanında konuşan bir yetkili gelecekte sürücü alışkanlıklarınıza göre farklı sigorta primleri ödeyeceğimizi belirtmişti. Ford'un da yakında sürücüleri için bir dijital karne hazırlayacağı bu sayede iyi karneli sürücülerin daha az prim ödeyeceği belirtiliyor. General Motors'un da benzer bir uygulaması var.

İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yangın Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı