Afrikalı iş insanları Türkiye ile ticaret yapmaya hazır
DEİK'in düzenlediği iş forumunda konuşan Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Güney Afrikalı Bakan Thabethe de birlikte geldikleri 30 kadar iş insanının Türkiye ile iş yapmaya olduklarını söyledi
Abone olSELENAY YAĞCI - İSTANBUL
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Güney Afrika İş Forumu’ düzenledi. Forumda Güney Afrika Cumhuriyeti KOBİ’lerden Sorumlu Bakan Yardımcısı Elizabeth Thabethe, Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, DEİK Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Tamer Taşkın ve Güney Afrika Ankara Büyükelçisi Vika Mazwi Khumalo’nun katılımıyla gerçekleşti.
Ticaret, yatırım, enerji, turizm ve lojistik merkezi olan Türkiye’nin stratejik konumu sayesinde geçen on yılda Avrasya Bölgesi’nde bir cazibe merkezi haline geldiğini anımsatan Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, “800 milyar doların üzerindeki nominal gayri safi yurtiçi hasılası, 400 milyar dolarlık mal ticareti, 50 milyar dolarlık hizmet ticareti geliri ve son on yıldaki toplam 150 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım miktarı, Türkiye’nin çarpıcı yükselişinin temel göstergeleri” dedi.
Projelerin değeri 55 milyar dolar
Yıldırım, şunları söyledi: “Stratejimiz sayesinde, Afrika ile ticari ve ekonomik ilişkilerimizde önemli mesafeler katedildi. Kıta ile olan ticaret hacmimiz 2014'te 23.4 milyar dolara, Afrika’daki Türk yatırımları 6.2 milyar dolara ve Türk müteahhitlik firmaları tarafından kıtanın tamamında üstlenilen projelerin değeri ise 55 milyar dolara ulaştı. Türkiye ve Güney Afrika, güçlerini birleştirmeli ve bu enerjinin ortaya çıkaracağı ortaklık fırsatlarını sadece Afrika için değil tüm dünya için değerlendirmeli.”
“Güney Afrika’da yapılacak çok iş var”
Güney Afrika’ya ihracatın 2014 yılında 545 milyon dolar, buradan yapılan ithalatın ise 1.1 milyar dolar olarak kaydedildiği bilgisini veren Yıldırım, söz konusu ülkenin Türkiye’nin Sahra Altı Afrika’daki en büyük ikinci ticaret ortağı olduğunu kaydetti. 10 yıl zarfında ülkeler arasındaki ticaret hacminin 2 kattan fazla artırılmış olmasına rağmen halen yapılacak çok iş olduğunu vurgulayan Yıldırım, şunları ekledi: “Türkiye ve Güney Afrika arasındaki yatırım ve müteahhitlik rakamlarının ülkelerimiz arasındaki gerçek potansiyeli yansıtmadığını görüyoruz. Ülkemizin Güney Afrika’da yaklaşık 500 milyon dolar değerinde yatırımı mevcuttur. Müteahhitlerimizce bugüne kadar Güney Afrika’da 18.6 milyon dolar değerinde toplam 3 proje üstlenildi.”
Yatırımcıya özel teşvikler
Güney Afrika Cumhuriyeti KOBİ’lerden Sorumlu Bakan Yardımcısı Elizabeth Thabethe birlikte geldiği 30 kadar iş insanının Türkiye ile iş yapmaya hazır olduklarını, ana ihracat kalemlerinin mekanik malzemeler, demir çelik, organik kimyasallar ile demir cevherinden oluştuğu bilgisini verdi. Türk işadamlarına yerel üreticileri ile ortaklık kurabileceklerini dile getiren Thabethe, teşviklerle de doğrudan yatırımları cezbettiklerini söyledi.