50 milyar metreküp doğalgaz tüketimi bekleniyor

Bakan Yıldız, bu yıl 48 ila 50 milyar metreküp doğalgaz kullanımı beklendiğini, bu ihtiyacın karşılanmasında Irak'ın önümüzdeki süreçte katkısının çok fazla olacağını bildirdi.

Abone ol


ERBİL - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bu yıl 48 ila 50 milyar metreküp doğalgaz kullanımı beklendiğini belirterek, bu ihtiyacın karşılanmasında Irak'ın önümüzdeki süreçte katkısının çok fazla olacağını söyledi.

Bakan Yıldız, Stratejik, Teknik, Ekonomik Araştırmalar Merkezi(STEAM) tarafından Irak'ın Erbil kentinde düzenlenen "1.Uluslararası Enerji Arenası"na katıldı. Yıldız, Irak'ın kuzeyindeki bölgesel Kürt yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani ve Irak'ın kuzeyindeki bölgesel Kürt yönetimi Tabii Kaynaklar Bakanı Ashti Hawrami'nin de katıldığı konferansta yaptığı konuşmada, Türkiye'nin bölgesindeki gelişim ve değişimi yakından izlediğini, ülke olarak yaşanan değişim ve gelişime kayıtsız kalınmadığını söyledi.

Türkiye için Irak'ın kuzeyinin bölgeye açılan önemli bir kapı olmasının yanında Irak için de Türkiye'nin batıyla buluşmasını sağlayan önemli ülke olduğuna dikkati çeken Yıldız, Türkiye'nin tavrının Irak'ın toprak bütünlüğünün korunarak, federal ve demokratik gelişimini sürdürmesi olduğunu dile getirdi.

Türkiye ile Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetim arasında ticari ilişkilerin her geçen gün artığını anımsatan Bakan Yıldız, şöyle konuştu:

"Ekonomisi her geçen gün büyüyen Türkiye, bölgesiyle ticaretini de artırmak niyetindedir. Bu doğrultuda Irak'ın kuzeyine Türk firmaları tarafından önemli yatırımlar yapıldı. Türkiye gibi büyüyen ekonominin geri kalmış bir enerji sektörünün olması mümkün değil. Büyümemize paralel gelecek gerek doğalgaz gerekse de petroldeki arz güvenliğini sağlamak istiyoruz. Son iki yıl için sadece doğalgaz tüketiminin yüzde 25 civarında artması bunun 10 milyara karşılık gelmesi dikkat çekici. Bu yıl 48 ila 50 milyar metreküp doğalgaz kullanımı bekleniyor. Bu ihtiyacın karşılanmasında yanı başımızdaki Irak'ın önümüzdeki süreçte katkısı çok fazla olacaktır."

Bakan Yıldız, Türkiye'nin hemen batısındaki yüzde 65'lik tüketim noktası ile doğusu ve güneyindeki yüzde 70'in üzerindeki üretim noktaları arasında bir ağ oluşturduğunu ifade ederek, Türkiye'nin coğrafyasından kaynaklanan avantajları iyi kullandığını ve kullanmaya da devam edeceğini söyledi.

"Kolombiya ve Venezüella'da petrol arayan Türkiye'nin yanı başında 100 kilometrelik 200 kilometrelik bir hinterland içinde kamu ve özel sektör olarak kayıtsız kalmamız düşünülemez" diyen Yıldız, TPAO'nun aldığı ihalenin ve yaptığı servis anlaşmalarının bunun en önemli kanıtı olduğunu söyledi.

 Ara verilen uygulama tekrar başlayacak

Irak'taki kaynaklardan elde edilen gelirden tüm Irak halkının yaralanmasından yana olduklarının altını çizen Yıldız, elde edilen kaynakların yüzde 17'sinin bölgesel yönetime geri kalan yüzde 83'ünün ise Irak'ın geri kalanına aktarıldığını söyledi.
Irak'ın iç işlerine karışmalarının mümkün olmadığını ama gelirlerin paylaşımı konusunda merkezi yönetim ile aynı dili kullandıklarını belirten Bakan Yıldız, "Irak ile petrol ürünlerinin karşılanmasıyla alakalı 2003 ila 2007 arasında bir tedarik zinciri oluşturulmuştu. Ancak 2007'de çeşitli nedenlerle ara verilen ham petrol alıp petrol ürünü verilmesi uygulamasına tekrar başlayacağız. Bu konuda Irak'ın bir talebi oldu. Biz bu talebe sıcak baktık ve tekrar başlatma kararı aldık. gerekçesi ne olursa olsun bizim ırak halkının yaşadığı bir soruna karşılıksız kalmamız mümkün değil. Bu ticaret ilk olarak tankerle başlayacak" dedi.

İstanbul Eğtim Araştırma Hastanesi'nde yangın Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı