46 ilde 270 lisanslı depoculuk faaliyeti sürdürülüyor

Hasat sezonu sürerken lisanslı depolar arz gü­venliğinde giderek daha da önem kazanıyor. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 46 ilde yer alan 270 depoda lisans­lı depoculuk faaliyeti yürü­tüldüğünü belirterek, Tür­kiye’de faaliyette bulunan lisanslı depoların toplam kapasitesinin 10,3 milyon ton olduğunu söyledi.

Dünya Gazetesi | Abone ol

NAGİHAN KALSIN

Ba­kan Bolat, CHP Niğde Mil­letvekili Ömer Fethi Gü­rer tarafından verilen yazı­lı soru önergesini yanıtladı.

Uzun süreli ve dayanıklı ta­rım ürünlerinin modern ve sağlıklı depolarda depolan­ması amacıyla ülkede 193 lisanslı depo işletmesi bu­lunduğunu kaydeden Bolat, “Lisanslı depoculuk siste­mi kapsamında mevcut du­rumda hububat, baklagiller, yağlı tohumlar, pamuk, fın­dık, kuru kayısı, zeytin, An­tep fıstığı ürünleri fiilen de­polanmakta” açıklaması­nı yaptı. Lisanslı depoculuk faaliyetinin yoğun olarak İç Anadolu Bölgesi’nde yürü­tüldüğüne dikkat çeken Bo­lat, bu bölgede 11 ilde 122 li­sanslı depo bulunduğunu be­lirtti.

Kira ve nakliye desteği Lisanslı depoculuğun öne­mine dikkat çeken Bolat, “Li­sanslı depoculuk sistemi ile üreticiler ürünlerini depo­layabilecekleri sağlıklı ve si­gortalı depo imkânına kavu­şarak ürünlerini fiyatların düşük olduğu hasat dönem­lerinde ellerinden çıkarmak zorunda kalmayıp depolaya­rak daha yüksek kazanç elde edebilmektedir. Tüm ürün sahipleri; özellikle finans­man sıkıntısı çeken küçük üreticiler, lisanslı depolara verdikleri ürünlerin karşılı­ğında ürün senetlerini temi­nat olarak göstererek banka­lardan kredi alma imkâ nı­na sahip olmaktadır. Ayrıca tacir ve sanayiciler, ihtiyaç duydukları ürünler için de­po inşa etme maliyetlerin­den kurtularak, talep ettik­leri miktar ve kalitedeki ürü­nü kolaylıkla ve güvenilir bir şekilde sağlayabilmektedir” ifadelerini kullandı.

Bakan Bolat, lisanslı depo­culuk sistemi ile başta üreti­ciler olmak üzere sistemde­ki tüm taraflara çeşitli destek ve teşvik mekanizmaları sağ­landığını hatırlatarak “ Bu, kapsamda üreticilere kira desteği, nakliye ve analiz üc­reti desteği, sıfır faizli elekt­ronik ürün senedi kredisi ve­rilmektedir. Yatırımcılara ise düşük faizli yatırım kredileri, gelir ve kurumlar vergisi is­tisnaları getirilmiştir” şek­linde konuştu.

Ulaştırma teklifi Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi İngiltere'deki sandık çıkış anketleri belli oldu Torbalı’da istihdam için 10 bin kişi aranıyor Yabancı 13 hafta sonra DİBS’te satışa geçti Akaryakıttaki ÖTV’nin sübvanse edilmesini bekliyoruz