27 firma ‘Eşitlik’e imza attı
‘İş Dünyasında Umut Veren Kadınlar’ programına katılan Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Aşkın Asan, “Şirketlerin yönetimlerinde kadınların sayısı yeterliyse o şirket büyüyor” dedi.
Abone olHATİCE KEVEN
KAYSERİ - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kayseri Kadın Girişimciler Kurulu tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel ‘İş Dünyasında Umut Veren Kadınlar’ konulu etkinlik programı düzenlendi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı himayesinde ‘İş’de Eşitlik Platformu’ çerçevesinde 27 firma ‘İş’de Eşitlik Bildirgesi imzaladı.
İş’de Eşitlik Platformu’ nun ikinci lansmanını Kayseri’de yaptıklarını dile getiren Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Aşkın Asan, kadın istihdamını artırmak için eğitim seviyesinin yükseltilmesine ve farkındalığın ortaya çıkarılmasının önemine dikkat çekti. Kadınlarla ilgili istatistiklerin dünya genelinde çok iyi bir tablo sunmadığını anımsatan Asan, Türkiye’nin ise bu tablo içinde şaşırtacak seviyede güzel rakamlara ulaştığını kaydetti. “Şirket yönetimlerinde kadınların sayısı yeterli ise o şirketler büyüyor” diyen Asan, “Üst düzey kadın yönetici istihdamında yüzde 12’li seviye ile Norveç, İzlanda ve Avrupa ülkeleriyle yarışıyoruz. Dünyada gayrimenkullerin sadece yüzde 1’i kadınların Türkiye’de ise bu rakam yüzde 35’lere yükseliyor. Bu büyük bir başarı. OECD kendi işini kuran kadın patronlarda ilk sıralardayız” şeklinde konuştu.
Ancak Asan, Türkiye’de bu güzel rakamları aşağıya çeken şeyin eğitim olduğunu, bu alanda yapılması gereken bazı adımları atacaklarını söyledi. İş’de Eşitlik Platformu ile ilgili de bilgi veren Asan, şunları dile getirdi: “En büyük faydası eşitlikle ilgili farkındalık. Ben hatırlıyorum; iş müracaatlarda işveren iş vereceği kişiye ‘evlenecek misiniz, çocuk yapacak mısınız’ diye soruyordu. Bu ayrımcılığa girer ve çoğu ülkede suç. Kadınlar iş hayatını iyileştirebilirler. Kayseri OSB’de 5 bin kadın çalışan var. Biz İş’de Eşitlik Platformu’nun 2. Lansmanını Kayseri’de yaparak Anadolu’ya açılıyoruz. Platformumuza gerçekçi hedefler koyduk; ‘ekonomide, istihdamda kadın ile erkek istihdamı arasındaki uçurumu 3 yılda yüzde 10 azaltacağız’ dedik.”
Üstündağ: Kısa saçla dolaştım
Toplantıda konuşan Şen Piliç Ceo’su İpek Üstündağ da Türkiye’de kadınların rol model eksiği yaşadığını aktararak, “Ben bu toplantıda konuşmayı hak etmediğimi düşünüyorum. Çünkü babadan torpilliyim. Kendi hakkıyla yönetim kuruluna gelmiş kadın oranı çok düşük. Kadınlarda bir özgüven eksikliği var. 27 yıldır iş hayatındayım. Hiç doğum izni kullanmadım iki çocuğum var. Hep pantolon giyip kısa saçlarla dolaştım. İyi bir anne miyim, iyi bir eş miyim hep suçluluk duyuyorum. Kadınlar iş hayatına katılmazsa ülke olarak bir yere gelemeyiz” dedi.
Karaoğlu: Bilimi kullanmalıyız
Kentin 5 bin yıllık bir geçmişi olduğunu söyleyen TOBB Kayseri Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Sema Karaoğlu da “Türkiye’de çalışabilir kadın oranı yüzde 30, yüzde 70’i çalışmıyor. Bu oranlar çok yetersiz. Kayseri’de bu durum biraz daha vahim. Bilim ve aklı daha fazla kullanmalıyız. Fırsat eşitliğini son derece önemsiyoruz. İş’te Eşitlik Bildirgesi imzalamaya yönelik çalışmalar başlattık” dedi.
Budak: Hedef 10 bin 500 üye
TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, “TOBB olarak Kadın Girişimciler Kurulunu oluştururken hedefimiz kurul üye sayımızı 10 bin 500 çıkarmaktı. Henüz 5 bin rakamlarındayız. Son 5-6 yılda sıfır rakamlardan bu rakamlara gelmekle çok önemli hedefimize emin adımlarla ilerliyoruz. Ülke olarak yaş ortalamamız 29. Genç dinamik bir nüfusa sahibiz. Kadın girişimciliğini teşvik etmeliyiz. Kadına yapılacak ülkenin geleceğine yapılan yatırımdır” diye konuştu.
Kadın girişimciliği tartışıldı
Toplantıya ayrıca, Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Kayseri Ticaret Odası Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, Kayseri Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Ali Oğuz Önder, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, İran ECO CCI WEC Başkanı Fathimi Moghimi ile çok sayıda kadın girişimci katıldı.
Ayrıca etkinlik kapsamında ‘Türkiye ve Dünyada Kadın Girişimciliği’ konulu bir panel de düzenlendi. DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ’ın moderatörlüğünü yaptığı panelde TÜSİAD Aile ve Sosyal Politikalar Başkanı Memduh Boydak, Erciyes Üniversitesi İİBF Prof. Dr. Asuman Akdoğan, Capital Growt SA yetkilisi Burcu Gökay, Sefes Mobilya sahibi Şafak Çivici, TOBB Mersin KGK Kurucu Başkanı Cavidan Demirağ, Abdullah Gül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu da birer konuşma yaptılar.