109 bin çiftçiye borç erteleme müjdesi

Doğal afetlerden zarar gören 109 bin çiftçi tarımsal kredi borçlarının ertelemesinden yararlanacak

Abone ol

ANKARA - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından yapılan açıklamada, 13 Mayıs 2014'te yürürlüğe giren "Doğal Afetlerden Zarar Gören Çiftçilerin Zirai Kredi Borçlarının Ertelenmesi Hakkındaki Bakanlar Kurulu Kararı" kapsamında doğal afetlerden zarar gören çiftçilerin, Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatiflerine olan borçlarının 1 yıl süreyle ertelenmesi uygulamasının devam ettiği belirtildi.

Söz konusu kararın yürürlük tarihinden yaklaşık 9 ay öncesinin de kapsam içine alınarak çiftçilerin zararlarının hafifletilmesinin amaçlandığı ifade edilen açıklamada, bu sayede 23 Ağustos 2013 ile 31 Aralık 2014 tarihleri arasında meydana gelen doğal afetler sebebiyle ekilişleri, ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri veya seraları en az yüzde 30 zarar gören üreticilerin borçlarının ertelenmesinin sağlanacağı kaydedildi.

Açıklamaya göre, kararname Türkiye genelinde meydana gelen yangın, aşırı sıcak, samyeli, çığ, heyelan, taban suyu yükselmesi, sel-su baskını, fırtına, aşırı yağış, aşırı kar yağışı, kar fırtınası, dolu, kırağı, don, kuraklık, yıldırım düşmesi ve hortum zararlarını kapsıyor. Bu durumları hasar tespit komisyonlarınca belirlenen Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı gerçek veya tüzel kişi üreticilerin, Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatiflerine olan düşük faizli kredi borçları 1 yıl süreyle ertelenecek.
Yıl sonuna kadar devam edecek uygulama kapsamında eylül sonu itibariyle 46 ilde toplam 109 bin 168 çiftçinin borçları ertelendi, 35 ilde çalışmalar devam ediyor.

En fazla başvuru Konya'dan

İl veya İlçe Hasar Tespit Komisyonlarının çalışmaları sonucu ilgili Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri şubelerine gönderilen üreticiler içinde, en fazla başvuru 10 bin 569 kişi ile Konya’dan gelirken 9 bin 622 kişi ile Ankara ikinci sırada, 6 bin 220 kişi ile Yozgat üçüncü sırada yer aldı.
Hasar tespit komisyonlarından alınan bilgilere göre ürün bazında ise en fazla zarar meyvelerde; fındık, kayısı, elma, kiraz, şeftali, armut, erik, ceviz, üzüm, antepfıstığı, kivi ve bademde meydana gelirken, tarla ürünlerinde ise buğday, arpa, yulaf, çavdar, yonca, fiğ, korunga ve sebzelerde oluştu. 2013 yılında bakanlığa ulaşan İl Hasar Tespit Komisyonları Kararına gereği 81 ilde 55 bin 105 çiftçinin borcu ertelenmişti. 

Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Hiçbir anlamı yok Adalet Bakanı Tunç'tan kadına şiddete karşı 'sıfır tolerans' mesajı