'Yazılım ihracatında 15 milyar dolara ulaşılabilir'

2023 yılı hedeflerinde yazılım için 10 milyar dolar hedef belirlendi. Ancak TET Yönetim Kurulu Üyesi ve Yazılım ve Bilişim Komisyonu Başkanı Esim, "Atılacak doğru adımlarla çok rahat 15 milyar dolara ulaşabilir" dedi

Abone ol

İSTANBUL - Elektrik, Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği (TET) Yönetim Kurulu Üyesi ve Yazılım ve Bilişim Komisyonu Başkanı Selahattin Esim, yazılım sektörünün ihracatında 2023 yılı için 10 milyar doların hedeflendiğini, ancak atılacak doğru adımlarla 15 milyar dolara ulaşabileceğini ifade etti. 

TET açıklamasına göre, Birlik, 34 yazılım firmasından oluşan "Tetsoft-Yurtdışı Pazarlama Takımı"yla Stuttgart ve Heidelberg'i kapsayan bir ticaret heyeti programı düzenledi. Heyette 12 yazılım firması yer aldı. 

Tetsoft heyeti kapsamında, Alman firmaların katılımıyla ikili iş görüşmeleri yapılırken, Fraunhofer Enstitüsü ve Mercedes firması ziyaretlerinde üst düzey yetkililerle gerçekleştirilen görüşmelerde iş birliği olanakları konusunda karşılıklı bilgi alışverişinde bulunuldu. Ayrıca, Stuttgart Konsolosu Ahmet Akıntı ve Karlsruhe Başkonsolosu Serhat Aksen'in himayelerinde birçok ziyaret gerçekleştirildi. 

Açıklamada görüşlerine yer verilen TET Yönetim Kurulu Üyesi ve Yazılım ve Bilişim Komisyonu Başkanı Selahattin Esim, Almanya'nın, Türkiye'deki yazılım firmaları açısından büyük fırsatlar sunduğunu ifade etti. 

Alman firmalarına Orta Doğu ve yakın coğrafyada deneyim sahibi olan Türk yazılım firmalarıyla üçüncü ülkelerde ortak hareket etmeyi ve iş birliği yapmayı önerdiklerini aktaran Esim, Mercedes, Porsche, Siemens ve Bosch gibi dünya markası şirketlerde üst düzey kadrolarda çalışan veya bilişim sektöründe şirketleri bulunan platform üyelerine Türkiye ile Almanya arasında köprü olmaları, doğacak iş birliği fırsatlarını iyi değerlendirmeleri tavsiyesinde bulundu. 

Esim, Türkiye yazılım sektörünün 2013 yılındaki ihracatının yaklaşık 1 milyar dolar seviyesinde bulunduğunu belirterek, bu rakamın kayıt altına alınmakta yaşanan zorluklar nedeniyle 3 milyar doların üzerinde olduğunu tahmin ettiklerini dile getirdi.  

Yazılım ihracatında 2023 yılı için 10 milyar doların hedeflendiğini, ancak atılacak doğru adımlarla 15 milyar dolara ulaşabileceğini vurgulayan Esim, şunları ifade etti: 

"Yazılım ihracatı çok büyük oranda internet üzerinden yapılıyor. Bu da yazılım ihracatının kayıtlarda görünmesini zorlaştırıyor. Yazılımın hizmet ihracatı altında ayrı bir birlik kurularak temsil edilmesi sektör açısından da olumlu bir adım olacaktır. Türk yazılım sektörü 70 ülkeye ihracat yapıyor. ABD, Almanya ve Birleşik Arap Emirlikleri en fazla yazılım ihracatı yaptığımız üç ülke. Türkiye'nin son on yıldaki ekonomik gelişmesi, jeopolitik konumu ve Orta Doğu'ya açılan kapı olması, bilişimde gelişmiş ülkelerin inanılmaz derecede ilgisini çekmekte. Yazılımda 2023 yılı hedefi 10 milyar dolar ancak sektörün çok daha büyük bir katma değer üreteceğine inanıyoruz. Türkiye'nin yakın coğrafyasıyla kültürel bağları ve bu ülkelerle iş yaparken hızlı adapte olabilmeleri, Türk girişimcilerinin ön plana çıkmasını sağlıyor. Önümüzdeki yıllarda bu coğrafyada iş yapmak isteyen gelişmiş ülkeler Türkiye yazılım ve bilişim sektörüyle daha sıkı iş birliği yapmak zorunda kalacak. Bunun farkında olmamız gerekiyor." 

Esim, bilinenin aksine Türkiye'nin yazılımdaki rakibinin Hindistan değil AB ülkeleri olduğunu vurgulayarak, stratejin buna göre belirlenmesi gerektiğine işaret etti. 

Türkiye'nin yazılımda pek çok başarı öyküsüne sahip olduğunu dile getiren Esim, sektörün gelişimini hızlandıracak önerileri ise şöyle sıraladı: 

"Devletin kendi bünyesinde yazılım üretmesine son vererek özel sektöre güvenmesi ve bu tür projelerin stratejik sektör olarak belirlenen bilgi teknolojileri sektörüne verilmesi, bilişim müteahhidi firmaların devlet tarafından desteklenmesi, Türkiye'de uluslararası piyasalarda olduğu gibi projelerde yatırım değerinin yüzde 3'ü kadar bütçenin bilgi teknolojilerine ayrılması, nitelikli iş gücünün yetiştirilmesinde üniversite müfredatlarının özel sektörün beklentisi doğrultusunda belirlenmesi, etik değerlere sahip girişimcilerin ön plana çıkması, SGK primlerinin devlet tarafından karşılanması ve istihdamın arttırılması, yazılım firmalarına vergi indiriminin acilen uygulanması ve Turquality kapsamındaki önemli teşviklerin özellikle bilişim sektöründe de uygulanması..." 

'Ateşkes' derken İsrail yine Beyrut'u vurdu Bahçeli'den son dakika Ahmet Türk açıklaması Elon Musk: İngiltere zalim bir polis devleti İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yangın Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı