'Vatandaşa gelecek artı bir yük yok'
Bakan Yıldız, döviz rakamlarının kısmen düşmesiyle beraber enerji maliyetlerindeki yükün biraz azaldığını ama tamamen gitmediğini belirterek, "Şu anda vatandaşımıza gelecek artı bir yük bulunmamaktadır" dedi
Abone olİSTANBUL - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Döviz rakamlarının, paritenin kısmen düşmesiyle beraber maliyetlerimizdeki yükün biraz azaldığını ama tamamen gitmediğini söylemem lazım. Şu anda vatandaşımıza gelecek artı bir yük bulunmamaktadır" açıklamasında bulundu.
Bakan Yıldız, Bakanlığının ev sahipliğinde, İslami Kalkınma Bankası ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ortaklığında düzenlenen "Sürdürülebilir Enerji Çözümlerinin Yaygınlaştırılması Bölgesel Konferansı"nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. İslami Kalkınma Bankası Altyapı Bölümü Direktörü Dr. Walid Abdelwahab, "Herkes İçin Sürdürülebilir Enerji girişimi Operasyon Direktörü Mohinder Gulati ve UNDP Başkan Yardımcısı ve Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu Bölge Direktörü Cihan Sultanoğlu'nun da katıldığı soru-cevap bölümünde Yıldız, Kuzey Irak petrolüne ilişkin şu an Ceyhan'da 2,5 milyon varil petrol bulunduğu ifade etti.
Bakan Yıldız, şunları kaydetti:
"Kuzey Irak'a ayırdığımız tanklar doldu. Satışı için herhangi bir problem bulunmamakta. Bu petrol Irak'ın petrolü, satacak olan da Iraklılar. Aldığımız duyumlar ve yaptığımız konuşmalar bu petrolün satıldığı yönünde. Prosedür ise şunu söylüyor, normalde yaptığımız sözleşme; Halkbank'da hesap açılır, yapılan satışlar Halkbank'a yatırılır, bu bilgiler de hem Bağdat hem de Erbil'le şeffaf olarak paylaşılır. Biz bu süreç için hazırız. Biz bugün itibariyle de bu sevkiyatı yapabiliriz, yeter ki şartlar yerine gelmiş olsun."
Türkiye'nin birikmiş petrole talip olup olmadığına ve bunun nedenine ilişkin soruyu ise Yıldız şöyle yanıtladı:
"Türkiye şu an ham petrol tedarikini yaklaşık 13 ülkeden yapıyor. Bu ülkelerin sayısı bir yandan artar, azalır. Şu an da TÜPRAŞ, ham petrolü işleyecek olan TÜPRAŞ, Kuzey Irak petrolü ile alakalı bir talebinin olmadığını söyledi. Bunu alacak ve rafine edecek olan TÜPRAŞ'tır. Biz Bağdat ile ilişkilerimizi, şu an kamuoyunun algısından çok daha üst düzeyde götürmek durumundayız ve onu yapıyoruz. Irak bizim için önemli, biz de Irak için önemliyiz. Biz Irak ile ilişkilerimizi son derece iyi seviyede götürüyoruz. Bakarsınız yarın TÜPRAŞ bu petrole de talip olabilir ama bugün itibariyle Kuzey Irak petrolüne ihtiyacının olmadığını söyledi."
AİHM'in tazminat kararı
Kendisinin de dün katılımıyla ortak üyelik anlaşması imzalanan Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'nin (CERN) önemine işaret eden Yıldız, Türkiye'nin bir dönüm noktasından geçtiğini ve bunun tam üyelik için gelinen son aşama olduğunu söyledi.
Bakan Yıldız, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM), Kıbrıs konusunda Türkiye'yi tazminata mahkum etmesine ilişkin ise şu değerlendirmede bulundu:
"Bu tazminat kararı enerjiyle alakalı yapacağımız işleri ve iş birliğini tabii ki etkiler. Biz enerjinin bir gerginlik aracı olarak değil, uzlaşı aracı olarak kullanılmasına dikkat ederiz. Burada Güney Kıbrıs yerel yönetiminin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'yle beraber yaptığı görüşmelerdeki iyileşme emarelerinin kesintiye uğramaması lazım. Ben diliyorum ki bu tür yapılar enerji üzerindeki siyasi yüklerin artmasına sebep olmasın. Zaman zaman siyaset enerjinin zaman zaman da enerji siyasetin üzerinde yüktür. Biz enerji üzerinde siyasi yükler istemiyoruz. Buna tarafların dikkat etmesi lazım."
Önümüzdeki hafta St. Petersburg'da yapacağı görüşmenin detayları da sorulan Yıldız, burada birçok konunun değerlendirileceğini, en fazla değerlendirme yapılacak konulardan birinin ise Ukrayna kriziyle alakalı olduğu bilgisini verdi.
Yıldız gerek bölgedeki ülkelerin gerekse AB'deki ülkelerin bu bölgeyle ilgili nasıl bir duruş sergileyeceğinin konuşulacağını belirterek, şunları söyledi:
"Belki dikkatinizden kaçmış olabilir, şu an ABD dünyaya ne petrol ne de doğalgaz ihraç ediyor, izole yalıtılmış bir bölge gibi. Bunların çözümlenmesi isteniyor ve bunun bir tek yolu var, dünya piyasasına doğalgazınızı ve petrolünüzü sunarsınız, Japonya ABD'nin 6,5 katı, AB üyesi ülkeler de ABD'nin 3 katı civarında enerji kaynaklarını kullanmak durumunda kalmazlar. Eğer Ukrayna AB üyesi ülkelerin, Norveç ile beraber en büyük tedarikçisiyse, bunların çözümü için de piyasaya mutlaka mal arz etmek durumundasınız, doğalgazsa doğalgaz, ham petrolse ham petrol..."
Bunların bir kısmının ABD'de kanunla garanti altına alındığını dile getiren Yıldız, "Eğer doğalgaz verecekse, ABD'ye enerji siparişini bir kez daha huzurlarınızda veriyorum, 6 milyar metreküp. Hemen tedarik edebiliriz" dedi.
"Ukrayna krizi Türkiye'ye yansımaz"
Yıldız, Rusya'nın Türkiye'nin iş birliği yaptığı ve ilişkilerini iyi götürdüğü önemli bir ülke olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Ukrayna krizinin Türkiye'ye yansımayacağı kanaatindeyim. Krizin özellikle doğalgazdaki arz güvenliği ile ilgili konularda sıkıntı doğurmayacağına inanıyorum. Böyle bir risk var mı? Evet var, ama öngörümüz bu riskin minimize edileceği yönünde. Oradaki doğalgazın kesilmesi halinde Türkiye elektrik ihtiyacının yüzde 12,5'lik kısmına karşılık gelen kaynağını o hattan alıyor. Ama buna karşılık yine bizim B planlarımız var, diğer enerji kaynaklarını devreye alıyoruz."
"Barajlardaki su seviyesi son 2 haftadaki yağışlarla birlikte iyi bir performans gösterdi"
Taner Yıldız, barajlardaki su seviyesinin, son 2 haftadaki yağışlarla birlikte iyi bir performans gösterdiği bilgisini vererek, hala geçen yılın rakamlarına ulaşılmasa da herhangi bir enerji kesintisinin söz konusu olmadığını, enerji arzıyla alakalı Türkiye'de herhangi bir sıkıntının bulunmadığını söyledi.
Yağışların az olmasının, enerjinin diğer kaynaklardan üretilmesi anlamına geldiğini belirten Yıldız, buna bağlı olarak kurlarla ilgili soruyu da "Döviz rakamlarının, paritenin kısmen düşmesiyle beraber maliyetlerimizdeki yükün biraz azaldığını ama tamamen gitmediğini söylemem lazım. Şu anda vatandaşımıza gelecek artı bir yük bulunmamaktadır" şeklinde yanıtladı.