'Teşvikte özel sektörün görüşü yansıtıldı'

DÜNYA'nın sorularını cevaplandıran TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, teşvikte özel sektörün görüşlerinin sürecin en başından itibaren çalışmalara yansıtıldığını belirterek, TOBB olarak sürece ciddi katkı sağladıklarını söyledi.

Abone ol

Hüseyin GÖKÇE

ANKARA - Ticaret ve sanayi odalarının müşterek toplantılarına katılmak üzere gittiği Ardahan ve Kars'ta DÜNYA'nın sorularını cevaplandıran TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu yeni teşvik düzenlemesini değerlendirdi.

Teşvikte ilk defa özel sektörün görüşlerinin çalışmalara yansıtıldığını belirten Hisarcıklıoğlu, Çek Yasası'nda ise hapis cezasının kaldırılmasıyla birlikte Merkez Bankası'nın açıkladığı verilerin iç açıcı olmadığını söyledi.

Tasarrufu artırmaya yönelik başta BES ile ilgili düzenlemeler olmak üzere açıklanan paketi olumlu bulduklarını söyleyen Hisarcıklıoğlu, IMF ve hükümetin beklentilerinin üzerinde bu yıl yüzde 5 büyüme öngörüsünde bulundu. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yeni teşvik sistemi, Çek Yasası'nda yapılan değişikliklerin iş dünyasına yansımalarını ve yurtiçi tasarrufların artırılmasına yönelik açıklanan paketi DÜNYA'ya değerlendirdi.

Çekte hapis cezasının kaldırılmasının doğru olduğunu ve ekonomik suça ekonomik ceza kavramını desteklediklerini ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Ancak burada dikkat edilmesi gereken husus var. Çek, Türkiye'de dünyadan farklı bizimde vadeli bir ödeme aracı olarak kullanılıyor. Belki de sadece biz, çeki nakit aracı olarak değil vadeli ödeme aracı olarak kullanıyoruz" dedi.

Düzenleme hazırlanırken, çekin itibarsızlaştırılmaması gerektiğini ısrarla vurguladıklarını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, düzenleme hayata geçtikten sonra Merkez Bankası'nın açıkladığı ilk verilerin çok iyi olmadığını kaydetti.

Karşılıksız çek sayısının martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 22.1 artarak 59 bin 543'e yükseldiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, ilk çeyrekteki karşılıksız çek sayısının yüzde 39.3 artarak 199 bin 241'e ulaştığı bilgisini verdi.

Karşılıksız kaldıktan sonra ödenen çek sayısında da azalma olduğunu söyleyen Rifat Hisarcıklıoğlu, "Çeke yeniden itibar kazandırmak gerekiyor. Bu da saydamlığı artırarak olur. Çeki alan, çeki yazanın sicilinin temiz olduğunu kolaylıkla görmeli. Bu konuda Kredi Kayıt Bürosu aracılığıyla adımlar atıldı ama henüz sistemin işlemediği görülüyor" dedi.

'Ortaklıklara destek, devrim gibi'

Yeni teşvik düzenlemesinde özel sektörün görüşlerinin sürecin en başından itibaren çalışmalara yansıtıldığını dile getiren Rifat Hisarcıklıoğlu, Odalar Birliği olarak teşvik hazırlık sürecine ciddi katkı sağladıklarını söyledi. Eğitim ve ulaştırma gibi yatay alanların her bölgede stratejik yatırım olarak desteklenmesinin çok olumlu olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, vergi indiriminin firmalara finansman desteği sağlayacak şekilde yeniden düzenlenmesinin önemine işaret etti.

Hisarcıklıoğlu, "Eskiden tulumba akmaya başladıktan sonra destek geliyordu. Şimdi devlet tulumbaya su dökecek. OSB'lere tanınan ayrıcalık, teknoloji destekleri, asgari yatırım miktarlarının azaltılması ve faiz destekleri özel sektörün gelişimine ciddi katkı sağlayacak" diye konuştu.

Teşvik paketinde ortaklıklara verilen önemin bir devrim niteliğinde olduğunu vurgulayan Rifat Hisarcıklıoğlu, "Aynı sektörde ayrı iş yapıp rekabet içinde boğulmak yerine bir araya gelerek ortaklık kurmak hem verimliliği artıracak hem de yurtdışındaki rakiplerimizle rekabet edebilmemizi sağlayacak" dedi.

'37 bin KOBİ 1.3 milyar kredi kullandı'

Kredi Garanti Fonu ve KOBİ Girişim Sermayesi şirketlerinin çok daha aktif hale getirildiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: "2001-2011 döneminde, mali kaynaklar sayesinde, 37 bin KOBİ, 1 milyar 345 milyon liralık kredi kullandı.

TOBB'un ana kurucu ortağı olduğu Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası'nın ve işlem hacmi 6 yılda 3 milyardan 440 milyar liraya yükseldi. ABİGEM'lere AB fonlarından 57 milyon euro sağlandı.

TOBB'un yurtdışı taşımalarda üstlendiği kefalet 35 milyar dolara ulaştı" Hisarcıklıoğlu, kamu-özel sektör işbirliği modeliyle kara gümrük kapılarını modernize etme projesi sayesinde gümrük kapılarında iş hacminin 4 katına çıktığını kaydederek, "Bekleme süreleri yarıya indi 13 gümrük kapısında projelendirme sürüyor" diye konuştu.

Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Hiçbir anlamı yok Adalet Bakanı Tunç'tan kadına şiddete karşı 'sıfır tolerans' mesajı