'Tarımdaki devrim budur'

Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, tarım arazilerinin bölünmesinin önüne geçerek tarımda devrim yapılacağını bildirdi.

Abone ol
ANKARA - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, tarım arazilerin miras yoluyla bölünmesi sorununun mutlaka çözülmesi gerektiğini vurgulayarak, "Tarımdaki devrim budur. Eğer bu yapılırsa tarımda devrim var, bu yapılmazsa Türkiye bu topraklarda tarımsal faaliyeti verimli bir şekilde gelecek nesillerde sürdüremez" dedi.
 
Eker, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
 
Bakan Eker, tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesinin önlenmesi konusuna ilişkin olarak, Osmanlı toprak, mülkiyet sisteminde arazinin babadan evlada miras yoluyla geçerken bölünmediğini, dolayısıyla arazi ölçeği, işletme ölçeğinin muhafaza edildiğini anlattı.
 
Türkiye'de 3 milyon 100 bin tarım işletmesi bulunduğunu ve ortalama işletme büyüklüğünün 60 dönüm olduğunu belirten Eker, şunları söyledi:
"Tarım topraklarımızı, arazilerimizi küçülte küçülte 22 milyon paresele çıkartmışız, 60 dönüm tek parça değil 7 ayrı parselden oluşuyor bu da 22 milyon parsel demek. Bu parsellerin her birinin sınırının sebep olduğu arazi kaybı var. Çünkü parsel sayısı arttıkça, sınır artıyor, sınır arttıkça alan gidiyor. Bunlar yola ulaşmıyor, kavgalara sebebiyet veriyor. Yani kendi arazinize giderken bir başkasının parselinin içerisinden geçiyorsunuz. Sizin 6-7 parçalı işletmeniz var, traktörle içinde dolaşacaksınız, yolda kaybettiğiniz harcadığınız mazotun maliyeti bile müthiş bir maliyet.
 
Bizde 60 dönümlük işletme büyüklüğü var, bu İngiltere'de 450 dönüm, Fransa'da 430 dönüm, Almanya'da 420 dönüm, İspanya'da 240 dönüm en küçüğü Avrupa'da İspanya ve bizim 4 katımız. Benim 4 katım büyüklüğünde olan bir işletmecilikle ben nasıl rekabet edeceğim, ben uluslararası pazarda onunla rakip olarak nasıl mal satacağım?"
 
Yıllık kayıp 8 milyar lira
Basit bir hesap yaptıklarında 10 dekarlık bir buğday işletmesinde, bu şekilde parçalanmadan ötürü ekonomik kaybın 330 lira olduğunu gördüklerini anlatan Eker, Türkiye'deki tüm tarım arazileri dikkate alındığında yıllık ekonomik kaybın yaklaşık 8 milyar lira olduğunu bildirdi.
 
Eker, "Biz diyoruz ki bununla artık Türkiye gelecekte bu yapıyı sürdüremez. Eğer Türkiye, bu topraklarda önümüzdeki kuşaklar tarım yapacaksa bizim bu yapıyı değiştirmemiz lazım. Artık çağdaş, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi bu işi mirasla bölünür olmaktan çıkarmamız lazım" dedi.
 
Kendilerinin hükümet olarak 2005 yılında Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu'nu çıkardıklarını ve "10 dekarın altına bölünemez" şeklinde hüküm koyduklarını anlatan Eker, 2007'de yeni bir düzenleme bu sınırı 20 dekara çıkardıklarını ifade etti.
 
Türkiye'de şu anda tarım arazilerinin 20 dekarın altına bölünemediğini belirten Eker, ancak bunun yeterli olmadığını, tarım arazilerinin mutlaka bütünüyle bölünmekten kurtarılması gerektiğini vurguladı.
 
Bunun çözümü konusunda çeşitli modeller ve alternatif önerilerinin bulunduğunu anlatan Eker, şöyle devam etti:
"Ancak biz istiyoruz bu toplumsal mesele. Bu konu birileri tarafından kaşınabilecek bir konu niye çünkü kültürümüzde 'ölüm gerçek, miras hak" şeklinde anlayış var, birileri bunu kullanabilir. Biz istiyoruz ki bunu toplumun tüm kesimlerinin sahip çıkacağı bir şekilde ortaya koyalım, herkes bu işi sahiplensin. Bu sadece Tarım Bakanlığı olarak benim sorunum değil, evet en büyük etkisi negatif ve pozitif olarak tarım sektörüne ama sonuçta toplumsal mesele herkes bunu sahiplensin istiyoruz"
 
50 bin kişiye soruldu
Toplumun bu konuda görüşünü almak için 50 bin kişiyle sahada anket yapıldığını anlatan Eker, köylerde devamlı ikamet eden 7500 personel, ziraat mühendisinin vatandaşa 25 soruluk bir anket yönelttiğini söyledi.
 
Eker, "Amacımız birinci olarak vatandaşın bu konuda gerçekte düşüncesi ne, ikinci olarak da bu sorunu sorun olarak görüyorsa bunun çözümüyle ilgili ne düşünüyor. Burada acaba bizim düşünemediğimiz, bizim aklımıza gelmeyen bir şey çıkar mı diye bu çalışmayı yapıyoruz" şeklinde konuştu.
 
Anket sonucunun bu ayın sonunda ortaya çıkacağını belirten Eker, bu konuyla ilgili sorun olduğu ve bu sorunun çözülmesi gerektiği konusunda herkesin mutabık olduğunu ifade etti.
 
Tarım arazilerin miras yoluyla bölünmesi sorunun mutlaka çözülmesi gerektiğine dikkat çekerek, "Tarımdaki devrim budur, eğer bu yapılırsa tarımda devrim var, bu yapılmazsa devrim yok. Türkiye bu topraklarda tarımsal faaliyeti verimli bir şekilde gelecek nesillerde sürdüremez" şeklinde konuştu.
Milli Eğitim Bakanı Tekin'den İmamoğlu ve Özel'e kreş tepkisi AFAD 1000 personel alacak! Başvuru tarihi belli oldu Türkiye Şeker Fabrikaları 133 işçi alacak! İşte başvuru tarihi ve şartları... AJet'ten yurt dışı uçuşlarına özel indirimli bilet fırsatı Pasaport harçlarına gelecek zam belli oldu