'Kadın ve erkek eşit çalışsaydı...'

YASED İstihdam ve Eğitim Çalışma Grubu Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Steven Young, "Kadın ve erkekler iş dünyasında eşit seviyede çalışsaydı, dünyanın GSMH'sı şu ankinden yüzde 20 daha yüksek olurdu" dedi

Abone ol

İSTANBUL - Uluslararası Yatırımcılar Derneği'nin (YASED) üniversite öğrencilerine kariyer seçimlerinde yön göstermek ve uluslararası şirketlerde deneyim kazandırmak amacıyla 6 yıl önce hayata geçirdiği  proje bugüne kadar 735 öğrenciyi iş hayatıyla tanıştırdı. 

Sosyal sorumluluk projesi KOZA'nın Kapanış ve Sertifika Töreni'nde konuşan YASED İstihdam ve Eğitim Çalışma Grubu Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Steven Young, gençlere iş hayatına yönelik tavsiyelerde bulundu. 

Kadın ve erkekler iş dünyasında eşit seviyede çalışsaydı dünyanın GSMH'sının şu ankinden yüzde 20 daha yüksek olacağını aktaran Young, çalışan kadınların ekonomiye katkısının yüksek olduğunun ispatlandığını kaydetti.  

"2050 yılında orta sınıf 2 katına çıkacak"

Young, şu anda 7 milyar olan dünya nüfusunun düşük, orta ve yüksek gelir diye 3 kategoriye ayrıldığını ve 2050 yılında bu dağılımın nasıl olacağına yönelik öngörüler yapıldığını dile getirerek, şöyle devam etti: 

"2050 yılında dünya nüfusunun 9 milyar olması öngörülüyor. Ama burada, gelir kategorisinde dikkati çekici bir değişim var. 2050 yılında orta sınıfta muazzam bir patlama olacak. Şu anda orta sınıf yüzde 30'lar mertebesinde. 2050 yılında orta sınıf 2 katına çıkacak. Nereden gelecek? Alt sınıftan gelecek. Bu gelişim, bu değişim muazzam bir ekonomik aktivite getirecek. Nerede olacak bu? Amerika'da olacak. Avrupa'da olmayacak bu. Avrupa'da bir eksi büyüme söz konusu. Pasifik ve Afrika'da da çok ciddi büyümeler olacak." 

Young, YASED olarak yatırım ortamının iyileştirilmesi misyonları doğrultusunda belirledikleri beş stratejik önceliklerinden biri olan "Küresel yetkinliklere sahip, nitelikli işgücünün yetiştirilmesine destek" kapsamında çeşitli çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Bugün pek çok uluslararası şirketin Türkiye'ye yatırım yapmasında, hatta bölgesel üs olarak konumlandırmalarında, sahip olunan kaliteli işgücünün katkısının yadsınamaz olduğunu vurgulayan Young, bu nedenle sürdürülebilir ekonomik ve sosyal kalkınma için kalifiye işgücünü artırmaya yönelik projeleri desteklemeye devam ettiklerini kaydetti. 

KOZA Projesi'yle Türkiye'nin dört bir yanından gençlerin iş hayatına atılmadan önce uluslararası şirketlerde deneyim kazanma şansına sahip olduğunu vurgulayan Young, "Eğitim ve iş deneyimi imkanı sunduğumuz bu gençler yarın nitelikli işgücünün kaynağı olacaktır" dedi. 

"Birkaç yıl içinde bin kişilik büyük bir aile olmaya doğru emin adımlarla ilerliyoruz" 

YASED Genel Sekreteri Özlem Özyiğit ise projenin altıncı yılında önemli bir iş birliğine gidildiğini belirterek, "Özellikle küresel ekonomide rekabet güçlerini artırmak isteyen gelişmekte olan ülkeler için nitelikli işgücü büyük önem taşımaktadır" dedi. 

KOZA'nın bu yıl Boğaziçi, Koç, Özyeğin ve Sabancı üniversiteleri ile yaptıkları iş birliği ile güç kazandığını anlatan Özyiğit, "Stajyerlerimizi, yine çoğu Anadolu'dan gelip bu üniversitelerde eğitim gören öğrenciler arasından seçtik. Birkaç yıl içinde bin kişilik büyük bir aile olmaya doğru emin adımlarla ilerliyoruz" şeklinde konuştu.  

KOZA Projesi kapsamında, 6 yılda 35 ilden toplam 735 üniversite öğrencisi, YASED üyesi uluslararası şirketlerde staj yapma imkanına sahip oldu. Proje kapsamında hazırlanan eğitim ve oryantasyon programıyla öğrenciler, önemli isimlerle tanışma ve onların başarı öykülerini dinleme fırsatı buldu. Aynı zamanda kişisel gelişim, girişimcilik, liderlik ve mülakat teknikleri üzerine tüm yaşamları boyunca faydalanabilecekleri bilgiler edindi. Stajyer öğrencilerin her türlü ihtiyacı projeye dahil YASED üyesi şirketler ve YASED tarafından karşılandı. 

AJet'ten yurt dışı uçuşlarına özel indirimli bilet fırsatı Pasaport harçlarına gelecek zam belli oldu Yeraltı sularındaki azalma, kârı yüzde 10 düşürecek Mersin'de yan yatan geminin mürettebatı kurtarıldı Borsa günü düşüşle tamamladı