'Fikir Sofrası'ndan ekonomi ve kalkınma çağrısı
Türkiye'nin yeni düşünce platformu 'Fikir Sofrası', bu yıl ilk kez İstanbul dışında, Mardin'de yapıldı. Toplantıda Türkiye'ye birlik, beraberlik, ekonomi ve kalkınma çağrısı yaptı
Abone olMARDİN - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in, 'Onur Konuğu' olarak katılımıyla bu yıl onuncusu düzenlenen 'Fikir Sofrası' ilk kez İstanbul dışında başka bir ilde yapıldı. Toplantının açılışında konuşan Fikir Sofrası Platformu Başkanı Ahmet Arslan, toplantı yerinin Mardin olmasında en önemli nedenin Türkiye'nin ihtiyacı olan barış ve kardeşliğin Mardin'de yüzyıllardır yaşanıyor olması olduğuna dikkati çekti.
Mardin'in farklı din ve etnik kökendeki insanıyla birlikte nasıl yaşamayı başardıysa Türkiye'nin de bunu başaracağını ifade eden Arslan, "Türkiye mozaiği olan Mardin, benzer illerimiz gibi örnek bir şehirdir. İşte bu gerçek bizi Mardin'e getirdi. Barış ve kardeşlik, beraberinde kalkınma ve yatırımı getirir. Sermaye huzuru sever. Yeter ki el ele gönül gönüle, bir olalım, diri olalım ve beraber olalım" dedi.
Bir yıldır 'Fikir Sofrası' etrafında bir araya geldiklerini anlatan Arslan, "Büyüyen ve gelişen Türkiye'nin en çok ihtiyacı olan değerlerden biri yeni fikirler ve farklı bakış açıları. Türkiye gelecek hedefine ilerlerken, bu sürece katkı sağlamayı amaçladık ve Fikir Sofrası oluştu. Fikir Sofrası, iş, akademi, finans ve medya dünyasının değerli temsilcilerinin ve sivil toplum kuruluşlarının başkanlarının, bir sofra etrafında bir araya gelerek oluşturduğu bir düşünce platformudur" bilgisini verdi.
Arslan, bugüne kadar Türkiye'ye yön veren Ekonomi, Maliye, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Bilim, Sanayi ve Teknoloji bakanları ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanını 'Fikir Sofrası'da ağırladıklarını aktardı.
Bu sofra etrafında fikirlerin ortaya atıldığını ve bu fikirleri Türkiye'yi yöneten kadrolarla paylaştıklarını dile getiren Arslan, şöyle konuştu:
"Bizlerin tek bir hedefi var; dünya ile entegrasyonu tamamlamış, güçlü ve yaşanılır bir Türkiye inşa etmek. Bugüne kadar herhangi bir siyasi düşünceye hizmet etmeden ve ticari kaygılardan uzak, Türkiye'nin büyümesi ve gelişmesi için bir araya gelen önemli isimleri Fikir Sofrası'nda buluşturuyoruz. Uluslararası platformda yapılacak iş birliği ve toplantılarla dünyanın önde gelen isimlerinin de davet edileceği Fikir Sofrası, Türkiye'nin ve dünyadaki gelişmelerin tartışıldığı ve fikirlerin yönetenlerle paylaşıldığı bir platform olmaya devam edecektir."
Mardin'de yapılan bu toplantının aynı zamanda bölgeyi daha yakından tanımak için önemli bir fırsat olacağını söyleyen Arslan, "Bölgeden yükselen sesi daha yakından duymak ve her biri Türkiye için önemli bir değer olan siz dostlarımızın bu sesi yerinde değerlendirmesi, fikirlerinize önem veren halkımız için de yol gösterici olacaktır" dedi.
"Bütçe disiplininde devamlılık görüyoruz"
Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş de Denizbank şubelerinin çoğunun Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer aldığını ve 81 ilde örgütlü bulunan iki özel bankadan birisi olduklarını ifade etti.
Ateş, ekonominin dolar bazında son on yıllık dönemde 2,7 kat büyüyerek 820 milyar dolara ve kişi başına milli gelirin ise 2,4 kat artarak 10 bin 800 dolara çıktığını söyledi.
Son on yıllık dönem ortalamasına göre bütçe açığının yüzde 2,2 düzeyinde gerçekleştiğini belirten Ateş, "Avrupa Birliği ülkelerinin yalnızca 11'i, Almanya ve kuzey ülkelerinin ekonomilerinde bütçe açığı Maastricht kriterine uyuyor ve diğer 17 ülke kriterlere uymuyor. Biz bu kritere uyum sağlamışız. 2014-2015 yılı seçim yılı olmasına rağmen bütçe disiplininde bir devamlılık görüyoruz. Faiz dışı fazlamızın milli gelire oranı son on yıllık ortalama alınınca yüzde 3'ün üzerinde ve bu da yıllık ortalama 26 milyar dolar gibi bir bütçe fazlasına işaret ediyor. Kamu borcumuzun gayrisafi milli hasılaya oranı yıl sonunda yüzde 33 oranında tahmin ediliyor ama nette bu oran yüzde 11 düzeyinde" dedi.
Cari açık ve enflasyonun yeterince düşürülememesinin başlıca sorunlar olduğuna dikkati çeken Ateş, alınan tedbirlerle cari açığın yüzde 6'nın altına çekildiğini belirtti.
Hakan Ateş, enflasyonun son yıl hedefinden biraz şaştığını, ancak Merkez Bankası'nın uyguladığı politikalarla enflasyonu kontrol altından tuttuğunu söyledi.
Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde son yıllarda yaşanan olumlu ekonomik gelişmelere değinen Ateş, gelecek dönemde Ortadoğu'da jeopolitik risklerin ortadan kalkması ve bölgede barışın tesis edilmesi ile Türkiye'nin bölgeye ihracatının önemli ölçüde artacağını dile getirdi.
"Mardin binlerce yıllık medeniyet birikimiyle insanlarda iz bırakan bir şehir"
Mardin Valisi Mustafa Taşkesen de Türkiye'nin en otantik ve en şahsına münhasır şehri olan Mardin'in insanlarda iz bıraktığını belirterek, "Şehirleri insanlar yapar, toplumlar inşa eder. Ama Mardin, içinde bulundurduğu değerler ile adeta içinde yaşayan insanları ve toplumu inşa eder hale geldi. Şehir kimliğini insandan alır. Bazı şehirler vardır ki; bir aşamadan sonra binlerce yıllık medeniyet birikimi ile içinde yaşayan insanlara kimlik verir. Mardin de bu bahsettiğim dünyadaki nadir şehirlerden birisidir" diye konuştu.
"Fikir Sofrası" toplantısına Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Mardin Valisi Mustafa Taşkesen ve Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş'in yanı sıra AK Parti Mardin Milletvekilleri Muammer Güler ve Gönül Bekin Şahkulubey, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, Anadolu Ajansı Genel Müdür Yardımcısı Ebubekir Şahin, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Başkanı Gülden Türktan, İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, iş, akademi, finans ve medya dünyasının temsilcileri ve bazı sivil toplum kuruluşlarının başkanları katıldı.
Toplantının ardından Mardin Valisi Taşkesen, 'Fikir Sofrası' Platformu Başkanı Ahmet Arslan ve Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş'e içinde Mardin resmi olan altın kaplamalı tabak hediye etti.