'Faizdeki düşüş, konut kredisine talebi artırdı'

Hesapkurdu Kurucu Ortağı Tekinturhan, "Temmuz itibariyle yüzde 0,90'a kadar inen faiz oranları önümüzdeki dönemlerde düşük gelirlilerin krediyle ev sahibi olma yolunu açacak, kredi talebi olumlu yönde etkilenecek

Abone ol

İSTANBUL - Yaza girerken konutta faiz oranlarının yüzde 0,90 seviyesine kadar gerilemesi düşük gelirli ailelere ev sahibi olma yolunu açtı. 

20 bankadan en uygun kredi tekliflerini toplayarak ziyaretçilerine sunan Hesapkurdu.com'un analizinden elde ettiği bilgilere göre, kredi tekliflerinde en iyi oran yüzde 0,89 olarak gerçekleşirken, kişiye özel ödeme planları ile maliyetler daha da aşağı çekilebiliyor. 

Faizlerdeki düşüşle birlikte 10 yıl vadede 100 bin lira konut kredisi kullanmak isteyen bir tüketici aylık bin 373 lira taksit öderken, kredinin tüketiciye toplam maliyeti 166 bin 557 lira oluyor. Tercih edilen vadenin 5 yıla inmesi durumunda ödenecek aylık taksit tutarı 2 bin 158 lira olurken kredinin toplam maliyeti de 131 bin 299 liraya düşüyor. 

Vadeyi aşağı çekmek tüketicinin 100 bin lira kredide 40 bin liraya yakın kâr etmesini sağlıyor. 20 yıl vadeli konut kredisi kullanmak isteyen tüketicilerin ödeyeceği masraf tutarı artarken, 100 bin lira konut kredisi için aylık taksit ödemesi bin 126 lira, maliyet ise 274 bin 334 lira oluyor. 

Hesapkurdu Kurucu Ortağı Onur Tekinturhan, gerçekleşen düşüşün önemine vurgu yaparak, 2014'ün ilk yarısında yüzde 1'in üstünde olan oranların konut kredisi kullanan kişi sayısını oldukça etkilediğini söyledi. 

Tekinturhan, 30 Mart yerel seçimleri sonrasında yavaş da olsa faiz oranlarında aşağı yönlü hareket başladığına dikkati çekerek, "Temmuz itibariyle yüzde 0,90'a kadar inen faiz oranları önümüzdeki dönemlerde düşük gelirli ailelerin krediyle ev sahibi olma yolunu tekrar açacak ve kredi talebini olumlu yönde etkileyecektir" dedi. 

"Evini teminat göstererek kredi kullananların sayısı arttı"

Tekinturhan, 2014 yılına girerken 110 milyar lira seviyesinde olan toplam konut kredisi stokunun mayıs ayında 113 milyar lirayı aştığını belirterek, kendilerine ulaşan talep içinde evini teminat göstererek konut kredisine benzer şartlarla uzun vadeli nakit kredi kullanmak isteyenlerin payının arttığını dile getirdi. 

Bunun kredi ve kart borçları biriken tüketicilerin borçlarını birleştirerek daha uzun vadede finanse etme ihtiyacı ile açıklanabileceğine vurgu yapan Tekinturhan, şöyle konuştu:  

"İhtiyaç kredilerinde vade, kredi kartlarında ise taksit kısıtlamaları tüketicinin aylık ödeme yükünü önemli miktarda artırdı. Bu sebeple borçlarını tek bir yerde birleştirip daha uzun vadede tekrar yapılandırmayı tercih edenlerin sayısı da arttı. Özellikle bu şekilde borçlarını birleştirmek isteyen müşterilerimize çok uygun şartlarla konut teminatlı nakit kredi önerdik. Çok tercih edilen bu ürüne ilginin önümüzdeki dönemde daha da artacağını düşünüyoruz. Konut teminatlı ihtiyaç kredisi olarak bilinen bu kredi türünde tüketici standart ihtiyaç kredisi faiz oranlarından daha düşük oranlarla, daha yüksek tutarda ve daha uzun vadede kredi kullanabiliyor. Bunun yanında krediyi kullanmak için kendi evini teminat olarak gösteren tüketici konut finansman sistemine dahil olabildiği için Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi'den de muaf oluyor." 

"Bankalar sadece oran değil ürünleriyle de rekabet ediyor"

Kredi oranlarının artışıyla birlikte rekabetin de şekil değiştirdiğini anlatan Tekinturhan, "Konut kredisi faizlerinin yükselişe geçtiği 2013 yılı ikinci yarısından başlayarak konut finansman şirketleri, 2014'ün ilk yarısından itibaren ise katılım bankalarının rekabetçi fiyatlama politikaları ile öne çıkmaya başladığını gördük. Bu süreçte rekabetçi oranların yanında alternatif ödeme planları ve birkaç ürünün bir araya getirildiği indirimli paket teklifler de tüketici ilgisini çekmekte etkili oldu. Ürün çeşitliliği ve alternatif ödeme planlarının gittikçe önem kazandığını ve bir rekabet avantajı olarak kullanılabildiğini görüyoruz" şeklinde konuştu.  

Merkez Bankası'nın faiz indirimi ve bankalar arası rekabet sonucunda aylık yüzde 0,90'ın altını zorlayan konut kredisi faiz oranlarının tüketici ilgisini artırdığını belirten Tekinturhan, "Merkez Bankası'nın Temmuz ayında bir kere daha faiz indirimine gitmesi durumunda bankalar bunu konut kredisi faizlerine de yansıtacak ve oranları da daha da aşağı çekecektir. En azından yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar faiz oranlarında yukarı yönlü bir seyir beklemiyoruz" dedi. 

AJet'ten yurt dışı uçuşlarına özel indirimli bilet fırsatı Pasaport harçlarına gelecek zam belli oldu Yeraltı sularındaki azalma, kârı yüzde 10 düşürecek Mersin'de yan yatan geminin mürettebatı kurtarıldı Borsa günü düşüşle tamamladı