'Bakanlık' isteyen denizciler Başbakan’a mektup yazdı
Denizcilik sektörü temsilcileri, sektörün Türkiye için çok önemli olduğunu ve bir müsteşar yardımcılığı bağlı idare edildiğini belirterek, yeni hükümete 'denizcilik bakanlığı' kurulması çağrısında bulundu
Abone olDenizcilik sektörü temsilcileri bazı bakanlıkları yeniden kurma sürecinde olan yeni hükümete çağrıda bulunarak ‘denizcilik bakanlığı’ kurulmasını istedi. TOBB Denizcilik Meclisi Başkanı Erol Yücel, Türkiye’nin en önemli sektörlerinden biri olmasına rağmen denizciliğin, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bünyesinde bir müsteşar yardımcısına bağlı olarak idare edildiğini dile getirerek, “Bu sektör Türkiye için çok önemli. Dış ticaretimizin yüzde 90’ı denizyoluyla taşınıyor. Ancak ticaret filomuz eriyor. Sektörün ilerlemesi için denizcilik bakanlığı kurulması şart” dedi. Bu taleplerini Başbakan’a yazdıkları bir mektupla ilettiklerini söyleyen Yücel, mektubu DÜNYA ile paylaştı. İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan da Türkiye’de artık bir denizcilik bakanlığı kurulması gerektiğini vurguladı.
Yeni hükümet kurulması çalışmalarının devam ettiğini ve bazı bakanlıkların bölünmesinin konuşulduğunu hatırlatan TOBB Denizcilik Meclis Başkanı Erol Yücel, şöyle devam etti: “Biz ilgilendiren kısmı ise Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bunlar arasında en önemlisi ve denizcilik sektörünü çok yakından ilgilendiriyor. Bu bakanlık çok büyük ve aynı zamanda ‘yatırımcı’ bakanlık. Denizcilik, 92 yıllık Cumhuriyetimiz döneminde Ulaştırma Bakanlığına bağlı muhtelif genel müdürlükler vasıtasıyla idare edilmeye çalışıldı. Şimdi ise Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na bağlı ve üzerinde denizcilik dışında 4 ayrı birimin de bulunduğu bir müsteşar yardımcısına bağlı olarak idare edilmeye çalışılıyor. Denizciliği böyle gördüğümüz taktirde denizcilikte bir ilerleme sağlamamız mümkün değil.”
Yücel, Başbakan’a sunulmak üzere hazırlamış oldukları yazıyı DÜNYA ile paylaştı. Mektupta, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın da bulunduğu bazı bakanlıklarda yeni bir düzenlemeye gidileceğine ilişkin haberleri izlemekte olduklarını ve hükümete bu çalışmalarında katkı yapmak istediklerini belirten denizciler, üç tarafı denizlerle çevrili ve dış ticaret yüklerinin yüzde 90’a yakın kısmının deniz yoluyla yapıldığı Türkiye’de sektöre özel bir bakanlık kurulmasının elzem olduğu vurgulandı.
'Türk ticaret filosu eriyor!'
Başbakan’a gönderilen mektupta özetle şu ifadeler yer alıyor: “Bir deniz ülkesi olmamıza rağmen bir 'denizci ülke' ve 'denizci millet' olamadığımızı üzülerek belirtmek zorundayız. Denizcilik, ekonomik, siyasi ve askeri açıdan çok büyük önem arz ediyor. Bugüne kadar göreve gelen tüm hükümetler, programlarında denizciliğe önem verileceğinin altını çizmişler. Örneğin 2002 yılında iktidara gelen AK Parti hem parti hem de hükümet programında denizciliğe önem verileceğini belirtirken; 'Dış ticaret yüklerimizin asgari yüzde 50’sini Türk bayraklı gemiler ile taşınması' hedefini koymuştur. Bu hedef konulduğunda dış ticaret yüklerinin yüzde 32’sini Türk bayraklı gemilerle taşıtan ülkemizde bu oran; bugün % 9 seviyelerine düşmüştür. 7 Haziran seçimleri öncesinde görev yapan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Sayın Lütfi Elvan’ın 2013 verileri esas alınarak yaptırılan çalışmada 2013 yılında dış ticaret taşımalarımız için 9.5 milyar dolar navlun ödendiğini; bunun sadece 1.5 milyar dolarlık kısmının Türk armatörünü, 8 milyar dolarlık kısmının ise yabancı armatörlere ödendiğini ortaya koydu. Ülkemiz 8 yıl sonra 2023 yılı ihracat hedefl erine ulaştığında deniz taşımacılığı için ödenmesi gerekecek navlunun takriben 30 milyar dolar olacağının altını çizmek istiyoruz. 32 milyon DWT’lık tonaja yükselen Türk deniz ticaret filosu süratle aşağı yönde hareket etmekte ve 27 milyon DWT sınırına yaklaşmış bulunuyor. Son yıllarda inşa ettirilmiş olan filomuzdaki gemiler yabancı bankaların baskısı nedeniyle armatörlerin elinden alınmakta; armatör gemisini ve gemiye yatırdığı öz kaynağını kaybetmektedir. Bu gemilerin, ülkemize kazandırılmasının imkân dâhilinde olduğunu düşünüyoruz. Bu çerçevede ülkemiz denizcilik sektörünün arzu edilen seviyeye getirilebilmesi açısından yeni kurulacak hükümet yapısı içerisinde denizcilik konusunun Ulaştırma Bakanlığı bünyesinden çıkarılarak ayrı bir bakanlığa dönüştürülmesinin çok büyük önem arz ettiğini değerlendiriyoruz."
'Sektör çok büyüdü, yeni bakanlık gerekli'
İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, odanın kasım ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmasında Türkiye’de artık bir denizcilik bakanlığı kurulması gerektiğini vurguladı. Kalkavan şöyle konuştu: “Artık seçim bitti. Biz işimize dönmek zorundayız. Siyaset bitti. Devlete yardımcı olmalıyız. Öngörüler ve raporlarla devletin işleyişine katkıda bulunmalıyız. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Türkiye’de en çok alana bakan ve en icracı bakanlık. Devletimiz şu anda, yeni hükümetin kurulacağı zamanda bir şeyi düşünmelidir. Biz denizcilik müseşarlığı iken bakanlık olduk ama genel müdürlük seviyesine indik. Bizim müseşarımız beş ayrı birime bakıyor. Müsteşar Yardımcımız 5 ayrı dala bakıyor. Şu anda Türkiye’nin en fazla işine bakan en icracı bakanlığına bağlıyız. Belki de devletimiz bazı bakanlıkların dağıtılmasını düşünmelidir. Denizcilik Bakanlığı’nı ayrı bir bakanlık olarak kurmayı düşünmeli. Belki şu anda uygulanmayabilir ama önümüzdeki yıllarda kesinlikle uygulanması gereken bir mesele. Çünkü bu sektör çok büyüdü. Sadece armatörlük ve gemi inşası ile değil. Marinalar limanlar balıkçılar ile çok büyüdük."