'2023 hedefi bu şekilde yakalanamaz'
TÜSİAD Başkanı Yılmaz, verimlilik kaybının etkisiyle imalat sanayisinin milli gelir içindeki payının son 10 yılda yüzde 25'ten yüzde 15'e gerilediğini ve bu şekilde 2023 yılı hedeflerinin yakalanamayacağını söyledi
Abone olİSTANBUL - Türk Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) hazırladığı İmalat Sanayi Sektörleri Rekabet Göstergeleri Raporu'nun da tanıtıldığı 9. Rekabet Kongresi'nde konuşan TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz, "2023 yılında dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri olma hedefi, geleneksel büyüme anlayışı ile veya bugünkü verimlilik düzeyimizle kesinlikle yakalanamaz" dedi.
Türkiye'nin orta gelir tuzağına düşmemek, rekabet gücünü arttırıp, geleneksel üretim faktörlerini daha az kullanarak daha yüksek büyümelere ulaşmak zorunda olduğuna dikkat çeken Yılmaz,
şöyle konuştu:
"Asıl zafiyet, sektördeki verimlilik kaybı"
"Son 10 yılda, imalat sanayisinin milli gelir içindeki payı yüzde 25'ten yüzde 15'e gerilemiştir; bu tek başına önemli bir zafiyet gibi gözükebilir... Evet öyledir, zafiyettir...Ancak asıl zafiyet, bu düşüşe neden olan sektördeki verimlilik kaybıdır: katma değerdeki bu büyük kayba karşın, imalat sanayisinde istihdam nispi olarak aynı kalmıştır, yani daha fazla kişi ile daha az üretir hale gelmişiz."
"Bu büyüme anlayışı, bizi orta gelir tuzağına kilitleyecek"
Bu durumun Türkiye'nin uluslararası rekabet gücü açısından konumunu arzu edilen seviyelere yükseltmeye yetmeyeceğini belirten Yılmaz, "2023 yılında dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri olma hedefi, geleneksel büyüme anlayışı ile veya bugünkü verimlilik düzeyimizle mümkün değildir, kesinlikle yakalanamaz...Bu büyüme anlayışı; büyümenin niteliğine katkı sağlamayacak, büyümeyi vasati oranlarda tutarken, bizi de orta gelir tuzağına kilitleyecektir" dedi.
Türkiye'nin toplam faktör verimliliğini iyi öğrenmek zorunda olduğunu belirten Yılmaz, "Aynı dönemde önemli sayıdaki gelişmiş ülke ekonomisinde de benzer imalat sanayisi kayıpları oluşmuştur, ABD ve İngiltere bu alandaki iki bariz örnektir. Bu dönemde imalat sanayisinde gücünü nispeten koruyan ülkeler ise, aslında verimliliğini koruyan, geliştiren ülkelerdir, mesela Almanya, Kore ve İskandinav ülkelerini bu anlamda sayabiliriz. Ve yine hatırlatayım; krizden çıkış hızında ve krizden etkilenme oranında da aynı kategorizasyonu yapmak mümkündür"
dedi.
Raporda 2005-2011 ortalama verilerine göre, işgücü verimliliğinin en yüksek olduğu sektörlerin ana metal, motorlu kara taşıtı, diğer ulaşım araçları, elektrikli teçhizat, bilgisayar elektronik ve optik olduğu belirtildi.