YÖK'ten formasyon açıklaması

Yükseköğretim Kurulu, pedagojik formasyon sertifika programlarının normal öğrenim süresinin lisans mezunları, 3. ve 4. sınıf öğrencileri için 2 yarıyıl olacağını bildirdi

Abone ol

ANKARA - Yükseköğretim Kurulu, pedagojik formasyon sertifika programlarının normal öğrenim süresinin lisans mezunları, 3. ve 4. sınıf öğrencileri için 2 yarıyıl, 2. sınıf öğrencileri için 4 yarıyıl, 1. sınıf öğrencileri için ise 6 yarıyıl olacağını bildirdi.

YÖK'ten yapılan yazılı açıklamaya göre, hayat boyu öğrenme kapsamında kişisel gelişim programı olarak değerlendirilen pedagojik formasyon eğitimi sertifika programları, lisans eğitiminden ayrı olarak YÖK tarafından izin verilen üniversitelerde açılıyor.

Bu kapsamda YÖK, eğitim fakültesi bulunan üniversitelere gelecek günlerde bir form gönderecek ve programa katılmak isteyen lisans öğrencileri için ön kayıt yapmaları istenecek. Daha sonra bu formlar, YÖK’te değerlendirilecek ve açılması kesinleşen alan ve kontenjanlara bağlı olarak üniversiteler, kesin kayıt yapacak. Lisans öğrencilerinden programa başvuruda herhangi bir seçme yöntemi uygulanmayacak ancak bazı üniversiteler kapasitelerinin üstünde başvuru olduğunda belirleyecekleri bazı kriterlere göre sıralama yapabilecek.

Lisans eğitimine paralel olarak yürütülecek programlar, mezunlar için açılan programlarla aynı usul ve esaslara tabi olacak. İlgili üniversiteler, programların yürütülmesinde kendi imkanlarına ve öğrenci ihtiyaçlarına göre, gündüz, akşam, hafta sonu gibi farklı alternatifler sunabilecek; bunların dışında yaz okulu uygulaması (uygulamalı dersler hariç), uzaktan öğretim (uygulamalı dersler hariç) ve gerek duyulduğunda açık öğretim fakültesinden yararlanabilecek. Pedagojik formasyon eğitimi programlarıyla ilgili usul ve esaslar güncellenerek gelecek günlerde YÖK’ün web sayfasından ilan edilecek.

Lisans mezunları için pedagojik formasyon eğitimi programı açmasına izin verilen üniversitelerde, kontenjanlar dahilinde mayısta ÖSYM tarafından kılavuz hazırlanacak. Bu kılavuza dayalı olarak, şubattaki yerleştirmede herhangi bir üniversiteye yerleşemeyen, yerleştiği halde kayıt yaptıramayan adaylar, başvurularını ve tercihlerini yenileyebilecek. Kayıt hakkı kazanan öğrenciler, ilgili üniversitelere başvurarak 2014-2015 öğretim yılı yaz döneminden itibaren 2 dönem olarak düzenlenecek bu programlara başlayacak. Yaz dönemi açılamayan ilgili üniversitelerde programın ilk döneminde yer alan teorik dersler, ilgili üniversiteler ya da işbirliği yapacakları birimler ve kurumlar tarafından uzaktan ve açık öğretim yoluyla sunulacak.

Halen üniversitelerin son sınıfında, yani 8. dönemde bulunan ve ilgili lisans programlarına devam eden öğrenciler, program açılmasına izin verilen üniversitelerde eğitim/eğitim bilimleri fakültelerine başvurarak açılacak programlara kayıt yaptıracak. Bu öğrenciler için açılacak programlar, 2013-2014 öğretim yılı yaz dönemi ve 2014-2015 öğretim yılı güz dönemi olmak üzere 2 dönem halinde düzenlenecek.

3. ve 2. sınıf öğrencileri

Halen üniversitelerin 3. sınıfında, yani 6. dönemde bulunan ve ilgili lisans programlarına kayıtlı olan öğrenciler, program açılmasına izin verilen üniversitelerde eğitim/eğitim bilimleri fakültelerine 2014-2015 öğretim yılı başında kayıt döneminde başvurarak kayıt yaptıracak. Bu öğrenciler için açılacak programlar, 2014-2015 öğretim yılı güz dönemi ve 2014-2015 öğretim yılı bahar dönemi olmak üzere 2 dönem halinde düzenlenecek.

Halen ilgili lisans programlarının 2. sınıfında, yani 4. dönemde bulunan öğrenciler, program açılmasına izin verilen üniversitelerde eğitim/eğitim bilimleri fakültelerine 2014-2015 öğretim yılı başında kayıt döneminde başvurarak kayıt yaptıracak. Bu öğrenciler için açılacak programlar, 2014-2015 öğretim yılı güz döneminde başlamak üzere 4 dönem halinde düzenlenecek.

1. sınıf öğrencileri

Halen üniversitelerin 1. sınıfında, yani 2. dönemde olup ilgili lisans programlarına devam eden öğrenciler, program açılmasına izin verilen üniversitelerde eğitim/eğitim bilimleri fakültelerine, 2014-2015 öğretim yılı başında başvurarak kayıt yaptıracaklar. Bu öğrenciler için açılacak programlar, 2014-2015 öğretim yılı güz döneminde başlamak üzere altı dönem halinde düzenlenecek. İzleyen öğretim yıllarında ise ikinci sınıfın üstündeki lisans öğrencilerinden yeni kayıt alınmayacak. Bu öğrenciler, istedikleri takdirde mezunlar için açılan programlara başvurabilecek.

Açıköğretim öğrencileri

Öğretmenliğe başvurabilecek lisans alanları içinde yer alıp uzaktan ve açık öğretim programlarına (Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı, Coğrafya, Felsefe vb.) devam eden öğrenciler, örgün eğitim programlarına devam eden öğrencilerle aynı koşullarda kayıtlı bulundukları üniversitelerde pedagojik formasyon programları açılmışsa bu programlara başvurabilecek.

Bünyesinde eğitim/eğitim bilimleri fakültesi olmayan ve pedagojik formasyon programı açılmayan üniversitelerin lisans programlarına devam eden öğrenciler, aynı ildeki ya da başka bir ildeki program açılmasına izin verilen üniversitelere başvurabilecek.

Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Hiçbir anlamı yok Adalet Bakanı Tunç'tan kadına şiddete karşı 'sıfır tolerans' mesajı