'Trump etkisiyle, ABD'deki yabancı öğrenci 'artışında azalma' başladı!

Trump’ın göçmen politikalarına paralel olarak Amerika’ya giden uluslararası öğrenci sayılarının ‘artışında ilk kez bir azalma’ var. Güney Kore (-%3.8), Suudi Arabistan (-14.2) ve Brezilya (-%32.4) gibi bazı kritik ülkelerden ABD’ye giden uluslararası öğrenci sayılarındaki düşüş çarpıcı.

Abone ol

KEZBAN KARABOĞA

Eğitim için ABD’ye giden uluslararası öğrenci sayılarında düşüş yaşanıyor. ABD üniversiteleri, 2016-2017 eğitim-öğretim döneminde Çin (+ 6.8 % ) ve Hindistan’dan (+12.3 % ) gelen uluslararası yabancı öğrenci sayılarında artış kaydettiler. Buna karşın, Güney Kore (-%3.8), Suudi Arabistan (-14.2) ve Brezilya (-%32.4) gibi bazı kritik ülkelerden ABD’ye giden uluslararası öğrenci sayılarında düşüş var. Türkiye’den ABD’ye giden öğrenci sayısında ise yüzde 1’lik bir düşüş söz konusu. Rakamları değerlendiren Dinamo Eğitim ve Danışmanlık kurucusu Fatih Kuran, “Avrupa’da ırkçılık, yabancı karşıtlığı konuşuluyor, ABD’deki Trump sonrası dönemde göçmen politikaları realitesi var. Amerika’ya gelen uluslararası öğrenci sayıları her yıl artıyordu, ciddi manada yükselen bir grafik vardı. İlk defa artışta bir azalma yaşanıyor. Bu bir alarm işareti” dedi. Amerika’nın uluslararası öğrenci piyasası için hala büyük bir oyuncu olduğunu belirten Kuran, “ABD’de köklü eğitim kurumları var ama uluslararası öğrenciler açısından trend negatife doğru diyor, artış eğilimi durağana doğru ilerliyor. Artış var ama artışta bir azalış söz konusu” ifadesini kullandı. Amerika’dan vize almanın giderek daha da zorlaşan bir süreç olduğuna dikkat çeken Kuran, “Sadece Türkiye’de bağlamında değil küresel anlamda değişiklik var. Amerika’daki iklim değişti, göçmen karşıtı yapı, vizelerin çok daha zor koşullarda veriliyor olması ABD’ye eğitim için gitmek isteyen öğrencileri hem engeller mahiyet oluşturuyor hem de insanların şevkini kırıyor” dedi. Yaşanan gelişmelere karşın Amerika’nın hala öğrenci turizmi açısından en önemli destinasyonlardan olduğuna dikkat çeken Kuran, “Trump geldi diye, öğrenciler açısından ‘ABD bitti, mahvoldu!’ demek mümkün değil; azalan trendin olduğunu, ABD’deki uluslararası öğrenci artışında giderek artan bir trend varken, artış trendinin durağan vaziyette olduğunu söyleyebiliriz” ifadesini kullandı.

Uluslararası öğrencilerin ABD dışında başka ülkelere yöneldiklerini anlatan Kuran, “Bunların başında Kanada geliyor. Kanada şu anda Amerika’ya gitmeyi düşünen ama muhtelif sebeplerle bunu gerçekleştiremeyen öğrenciler için en önemli alternatif olarak son birkaç yıldır öne çıkıyor. Kanada özellikle Trump döneminden sonra bir öncelik kazandı” dedi. Özellikle İngilizce konuşulan bir ülkede eğitim alınmak isteniyorsa, Kanada, Avustralya ve İngiltere’nin de bir alternatif olduğunu anlatan Kuran, “Piyasada, ABD, Kanada, İngiltere, Avustralya gibi dört büyük oyuncu var. Bu ülkeler sadece Türkiye’den değil dünyadaki her ülkeden talep görüyorlar” dedi.

‘Kanada pozitif ayrışıyor...'

Yurtdışında özellikle İngilizce konuşulan bir ülkede eğitim alacaklara yönelik alternatifleri değerlendiren Dinamo Eğitim ve Danışmanlık kurucusu Fatih Kuran, “İngiltere’nin avantajı Türkiye’ye çok yakın olmasıdır; İngiltere Türkiye’ye Kanada ve Avustralya’dan da daha yakın ve köklü eğitim kurumlarına sahip. Dezavantajı hem eğitim ücretleri, okul ücretleri yüksek, yaşam maliyetleri de yüksek. Avustralya; Türkiye’ye çok uzak, direkt uçuş yok. Avustralya’ya Dubai üzerinden, Çin üzerinden uçuyorlar. Böyle bir dezavantajı var. Avustralya’da maliyetler Kanada’dan bir parça daha yüksek. Kanada’ya gelirsek: Burada çok açık ve net bir İngilizce var, İngilizce öğrenmek için dünyadaki en uygun destinasyonlardan. Maliyetler, dört ülke içinde hem eğitim maliyeti olarak hem yaşam maliyeti olarak en uygun olanı. Kanadalıların yüzde 80’i ABD sınırında yaşıyor. Kanada’da ABD ile iç içe yaşıyorsunuz; ABD ile entegresiniz iyi taraflarından faydalanıyorsunuz, diğer yanları uzak tutabiliyorsunuz. Bu yönleriyle Kanada, ABD, İngiltere, Avustralya’dan pozitif ayrışıyor” dedi.

‘Türkiye'deki birçok özel kolej ABD bazlı projesini iptal etti!’

Trump’ın göçmen politikalarının ABD’deki uluslararası öğrenci sayılarında negatif etki oluşturduğunu anlatan Interex International Yurtdışı Eğitim Danışmanı İlker Beyaz, “Türkiye’deki birçok özel kolejin, örneğin NASA ilgili; ABD bazlı projeleri vardı, bunların hepsi iptal oldu. Aileler çocuklarını kısa dönem için ABD’yi görmeleri için gönderiyordu. Trump’ın söylemlerinden dolayı şu anda kısa dönem program düşünmüyorlar. Biraz da riskli gördükleri için başka ülkelere gönderiyorlar. Trump’ın Müslümanlara, yabancılara karşı sergilediği tavır ve demeçleri bu gelişmelerde etkili oldu, tabii geçtiğimiz aylarda ABD’nin vizeleri kademeli olarak durdurması da etkili oluyor” dedi. ABD vizesinde red alma olasılığının yükseleceğini düşünenlerin, çekinip başvuru yapmak istemeyenlerin olduğunu anlatan Beyaz, “Başvuruları alıyorlar, işlem yapıyorlar ama vizeler kolay çıkmıyor. İşlemler normalden daha uzun sürüyor” ifadesini kullandı. StudyExpo’nun İzmir’de düzenlediği Yurtdışı Dil ve Yaz Okulları Fuarı’nda görüştüğümüz İlker Beyaz ‘Interex International’ ile ilgili kısa bilgi de paylaştı. Beyaz, “Interex International İngiltere’de Bournemouth’da 2008 yılında kuruldu. Bournemouth, Londra’dan sonra en fazla dil okuluna sahip bölgelerden; 160 bin nüfuslu; 30’a yakın dil okulu, iki büyük üniversitesi var” dedi.

TBMM bütçe görüşmelerine 9 Aralık'ta başlayacak A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı NATO Genel Sekreteri Rutte'den TUSAŞ'a ziyaret İstanbul'da kiralar fırladı, küçük esnaf kepenk kapattı Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Hiçbir anlamı yok