Tekstil mühendisliğini tercih edene asgari ücrete yakın teşvik
İTHİB Başkanı Öksüz, YÖK ile kısa bir süre sonra yapılacak anlaşmaya göre ilk 100 bine giren ve her yıl başarı ortalamasını koruyan öğrencilere, asgari ücrete yakın teşvik verilmesinin beklendiğini açıkladı. (Ali Eskalen)
Abone olALİ ESKALEN
Üniversitelerde tekstil mühendisliği bölümlerinin tercih edilmemesi üzerine sektör harekete geçti. DÜNYA gazetesi sıkıntıyı ‘Tekstil sektörü öğrencisiz kaldı’ başlığıyla 30 Kasım 2018’de duyurmuştu.
İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) öncülüğünde, Tekstil ve Hazırgiyim İhracatçı Birlikleri ve Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası eğitim seferberliği başlattı. İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile kısa bir süre sonra işbirliklerini açıklayacaklarını söyledi. YÖK’le yapılacak anlaşmaya göre ilk 100 bine giren ve her yıl başarı ortalamasını koruyan öğrencilere asgari ücrete yakın teşvik verilmesi bekleniyor.
İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, “Sadece 2017-2018 Eğitim Öğretim yılında kontenjanlar arttırılmasına rağmen doluluk oranı maalesef yüzde 86’dan yüzde 42 seviyelerine düştü. Görüyoruz ki tekstil mühendisliği bölümleri, kamuoyunda sektörümüze yönelik oluşturulan negatif algıların da neticesinde maalesef öğrencilerimiz tarafından tercih edilmiyor” diye konuştu. Öksüz, “Geçtiğimiz yıllarda tıp fakülteleri kadar talep alan bölümlerimizi yeniden hareketlendireceğiz. Hem öğrencilerimizin burs alacağı, iş garantili hem de öğrencilerin eğitimleri devam ederken sanayi tesislerimizde bir dönem boyunca aktif görev alabilecekleri bir sistemi YÖK işbirliği ile hayata geçiriyoruz” diyerek, şunları söyledi: “YÖK ve ihracatçı birliklerimizin işbirliği ile bir süredir devam eden çalışmalarımız neticesinde ilk 100 bine giren ve her yıl başarı ortalamasını belirli bir seviyede koruyan öğrencilerimize Türkiye tekstil ve hazırgiyim sektörleri olarak burs vermeyi hedefliyoruz. 25 milyar dolar değerinde yıllık ihracat, 2 milyonu bulan istihdam ile Türkiye ekonomisinin lokomotifi konumundaki Türk tekstil ve hazırgiyim sektörleri olarak en önemli ihtiyaçlarımızdan bir tanesi nitelikli iş gücü. Türkiye ekonomisindeki başarılarına gençlerimizi ortak etmeyi hedefliyoruz.”
Zabun: Tekstil Türkiye ekonomisinin bel kemiğidir
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Serdar Zabun da, kentlerinin dünyanın 120 ülkesine tekstil ihracatı yaptığını hatırlatarak, “Sütçü İmam Üniversitesi öğrencileri için burs verdik, intörn mühendislik projemizle staj yaptırdık. Yurtdışında yabancı dil eğitimi aldırdık. Geldiğimiz süreç nedeniyle belirtmek isterim ki; tekstil Türkiye ekonomisinin bel kemiği ve gelecekte de varlığını, ağırlığını sürdürecek. Sadece Kahramanmaraş’ta tekstil sektöründe 35 firmanın Ar-Ge merkezi var. Tekstil mühendisleri olmazsa Ar-Ge çalışmaları olumsuz etkilenir” dedi.