Sınav sistemi liseliyi ‘yurtdışına’ yöneltiyor

Çocuklarının, Türkiye’deki sınav sisteminin oluşturduğu stres ve baskıyı yaşamasını istemeyen aileler çocuklarını lise seviyesinde ülke dışında okutabilmenin yollarını arıyor. Son 3-4 yıldır bu arayışta artış var.

Abone ol

Türkiye’de eğitim sisteminde sürekli değişiklik yaşanması, sınav sisteminin çocuklarda oluşturduğu stres, baskı ve belirsiz süreçler yurtdışı eğitimde yaş ortalamasını düşürüyor. Geçmiş yıllarda yurtdışında eğitim sadece üniversite, yüksek lisans olarak algılanırken son yıllarda bu algıda değişiklik yaşanıyor. Gençler artık yurtdışında eğitim almaya lise seviyesinde başlıyorlar. Çocuklarını lise çağına kadar yaz okullarında, kurslarda ve özel eğitimlerle destekleyen aileler; lise dönemine gelindiğinde çocuklarını ülke dışında okutabilmenin yollarını arıyor. Son 3-4 yıldır bu arayışta artış var. IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarları Genel Müdürü Deniz Akar, 31. IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarları için bu yıl ilk kez lise düzeyinde ilginin üniversite başvurularına yaklaştığını, lise seviyesinde rekor başvuru aldıklarını söyledi. Akar, “Aileler çocuklarını yurtdışında en iyi üniversitelerde okutmak istiyorlar. Çocuğun iyi bir üniversiteye girebilmesi için iyi bir liseden mezun olması önemli bir ivme yaratıyor. Aileler bunu fark etti. Bu sebeple yurtdışında eğitime lise çağında başlıyorlar” dedi.

Fiyatlar birbirine yaklaştı

Akar, “Ayrıca Türkiye’deki sınav sisteminin çocuklarda oluşturduğu stres ve baskı ailelerin yurtdışında eğitim kararı alırken dikkat ettiği noktalardan birisi” diye konuştu.

Türkiye’deki özel ilköğretim ve liselerin fiyatlarının yurtdışı okulların fiyatlarına yaklaştığını anlatan Akar, “Aileler yurtiçi ve yurt dışı fiyatların birbirine yakınlaşması sebebiyle de yurtdışında ilköğretim ve lise eğitimlerine sıcak bakmaya başladı. Çünkü bu okullara Türkiye’deki özel okulların ücretlerinden biraz daha fazla ödenerek küresel geçerliliği olan diplomalar alınıyor. Yurtdışında kaliteli bir liseden mezun olan öğrencinin dünyanın önde gelen üniversitelerine girme şansı da yükseliyor” ifadesini kullandı.

Başkalarına saygıyı öğrenirler

Yurtdışında lise eğitiminin öğrencilere sadece ana dil düzeyinde yabancı dil öğrenmek, kaliteli bir eğitim kazandırmakla kalmadığını anlatan Akar, “Öğrenciler yurtdışında sınav sistemlerinde boğulmayan, özgür düşünce ve yaratıcı lığın ön plana çıktığı okullarda eğitim alırlar. Yeni insanlarla tanışır, yeni şehirler, mekânlar, kültürler görerek kendi sorumluluklarını almayı öğrenirler. Başka insanların yaşam tarzlarına saygı göstermek gibi sayısız konuda kendilerini geliştirirler” diye konuştu.

Bütçe çıkarın, fuarları gezin

Yurtdışında eğitimde kararı alırken ailelerin dikkat etmeleri gereken noktalara dikkat çeken Akar, “Öncelikle öğrenci, bütçesine ve ihtiyaçlarına göre mevcut durumunu doğru değerlendirerek uygun ülke ve okulu seçmeli. Kişinin vize koşullarına uygunluğu önemlidir. Bu karar sürecinde eğitim fuarları ziyaret ederek okullar ile bire bir görüşülebilirler. Okullarla, eğitimcilerle ve işinde uzman danışmanlarla yüz yüze iletişim kurmak her zaman daha doğru sonuçlar doğurur. Bu sebeple dünya genelinde eğitim fuarları bilgi edinmek için tercih edilen noktalar oluyor” ifadesini kullandı.

İRLANDA, KANADA, AMERİKA VE İNGİLTERE ÖNE ÇIKIYOR

Liselilerin yurt dışına çıkışında ailelerin farkındalığının artışı ve özellikle Türkiye’deki üniversite sınavının etkisinin yüksek olduğunu belirten Endless Abroad Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı Genel Müdürü Gökmen Özdemir, “Lisede dışarıya çıkınca üniversiteye girişle ilgili sorun yaşamıyorlar. Üniversiteye kolay geçiş sağlayabiliyorlar. Üniversiteye giriş için ülkelerin farklı şartları var, İngilizce yeterliliği gerekiyor. Bu süreçleri lisede organize ediyorlar. Özellikle İrlanda, İngiltere, Amerika ve Kanada’ya gidiyorlar” diye konuştu.

ÜNİVERSİTE SINAVINDAN KURTULMAYA ÇALIŞIYORLAR

Yurtdışında eğitim için yaş ortalamasının düştüğünü gözlemlediklerini belirten Edumar Counseling Kurucusu Sibel Paksoy, “Lise başvurularında artış var. Ağırlıklı olarak Amerika, İngiltere ve Kanada’ya gidiyorlar. Çünkü Türkiye’deki üniversite sınavından bir şekilde kurtulmaya çalışıyorlar. Bu durum yurtdışında lise talebini artırıyor. Son 2-3 yıl içinde liseyi yurtdışında okumaya gidenlerin sayısı yükseliyor” dedi.

Yurtdışında eğitim ne işe yarar?

✓ Farklı din, dil, ırk ve inançlara saygı duymayı öğrenir.

✓ Yurtdışı bağlantıları gelişir, kariyer planlarını yaparken çevresel sınırlara takılı kalmaz, kendine büyük hayaller ve büyük hedefler koyabilir.

✓ Olayları farklı bakış açılarıyla ele alır, problem çözümlerinden hızlı ve doğru karar alma yetileri artar.

✓ Özsaygıları ve kendine güvenleri gelişir.

Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Hiçbir anlamı yok Adalet Bakanı Tunç'tan kadına şiddete karşı 'sıfır tolerans' mesajı