ODTÜ, ‘Silikon Vadisi’ni Kalkanlı’ya kurdu

61. ODTÜ Günü’nde, KKTC’de ODTÜ Kalkanlı Teknoloji Vadisi’nin (KALTEV) temel atma töreni yapıldı. KALTEV enerji, güvenlik, modern tarım ve bilişim olmak üzere 4 ana alana odaklanacak. KALTEV, hem adanın hem de bölgenin ilk teknoloji vadisi özelliğini taşıyor

Abone ol


ODTÜ Kalkanlı Teknoloji Vadisi’nin (KALTEV) temel atma töreni, 61. ODTÜ Günü’nde, KKTC’de atıldı. KALTEV, enerji, güvenlik, modern tarım ve bilişim olmak üzere dört ana alana odaklanacak. Adaların, coğrafi konumlarından dolayı binlerce yıl ekonominin, ticaretin merkezi olduklarına dikkat çeken ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampus Rektörü Prof. Dr. Nazife Baykal, “Ancak zaman içinde bilim ve teknoloji ile gelişen adalar, ‘hub’ konumlarını koruyabiliyorlar. Singapur, Japonya ve Hong Kong gibi. Kıbrıs’ın coğrafyası, konumu çok önemli. Avrupa’ya çok yakın coğrafya olma avantajı var. Burası bir üniversite adası, çok kültürlü, çok dilli bir ada. Sınırları aşmanın tek yolu bilim ve teknoloji. Tüm bu nedenlerle bilim ve teknoloji ile Kıbrıs’ı bir teknoloji adası haline getirebilirsek hak ettiği yere gelecek” dedi.

‘Bilim izolasyon tanımaz’ fikriyle yola çıktıklarını anlatan Prof. Baykal, “ODTÜ’nün adada bulunma misyonu zaten var. KALTEV atılımı ile de ODTÜ, Kıbrıs’ı bir teknoloji adası haline getirme konusunda üstüne düşen sorumluluğu aldı” diye konuştu. Kıbrıs’ta araştırma yapmaya aç bir akademik camia bulunduğuna işaret eden Prof. Baykal, “KKTC’de 15 üniversite ve 93 bin üniversite öğrencisi yani genç beyin var. Türkiye’de herkesin elinde onlarca proje var. Yetişemiyorlar. Halbuki burada şu anda bunun için çok aç bir araştırmacı grubu var” diye konuştu.

KALTEV’in yalnızca adanın değil, bölgenin de ilk teknoloji vadisi olduğuna dikkat çeken Prof. Baykal, “KALTEV fikrini geliştirirken vadimizden, özellikle de bütün medeniyetin mimarı sayılan zeytin ağacından ilham aldık. Zeytin ağacının yıllar içinde güçlenerek daha çok ürün vermesi gibi KALTEV de yıllar içinde büyüyüp gelişecek ve Kuzey Kıbrıs’ı üreten, araştıran, geliştiren paydaşlar için bir çekim merkezi haline getirecek. KALTEV logomuzda zeytin ağaçları ile teknolojiyi bütünleştirirken, üretken, köklü ve binlerce yıl var olacak bir teknoloji adası hayal ettik. KALTEV, ‘ODTÜ’nün Silikon Vadisi yok ama Kalkanlı Teknoloji Vadisi olacak!’ vizyonuyla doğdu” ifadesini kullandı.

İki temel birden atıldı

Kalkanlı Teknoloji Vadisini Ar-Ge odaklı üretim sürecinin tüm bileşenlerinin yer bulacağı kapsamlı bir ekosistem olarak tasarladıklarını anlatan Baykal, “KALTEV Ar-Ge kompleksinin temelini attık. İlk etabı 2018-2019 akademik yılıyla hizmete girecek. İkinci etabı 2019’un Eylül ayında hizmete almayı planlıyoruz. KALTEV Ar-Ge Kompleksi, 15 bin 700 metre kare kapalı alana sahip. Tamamlandığında Kalkanlı ve Güzelyurt, 24 saat yaşayan ve üreten bir bilim ve teknoloji ekosisteminin merkezi olacak” dedi.

Prof. Baykal, “KALTEV ile birlikte yeni eğitim bloğumuzun da temelini attık. Yeni eğitim bloğumuz; öğrenci ve araştırmacı sayısını her yıl artıran kampusumuzun ihtiyaçlarına yanıt verecek ve yeşil kampus bilincimizi güçlendirecek bir yapı olarak tasarlandı. Yeni akademik bloğumuz 2018-2019 akademik yılı ile birlikte hizmete girecek” diye konuştu.

KALTEV için yatırım protokolü imzalandı

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nun Kuzey Kıbrıs’ta 10 yılını geride bıraktığını belirten Orta Doğu Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök ise, “Kuzey Kıbrıs’ta politik durum ve siyasi izolasyonlar sebebiyle arzulanan düzeyde gelişmeyen teknolojiye dayalı üretim ekosisteminin yaratılmasında, ODTÜ’nün öncülük edebileceği fikri ile doğan Kalkanlı Teknoloji Vadisi Kuzey Kıbrıs’ta yaşayan 90 bin üniversite öğrencisi ve yüzlerce araştırmacıyı inovatif ve üretken bir yapılandırmada buluşturmak için önemli bir atılım” dedi.

Prof. Kök, “Türkiye Cumhuriyeti ile yapılan görüşmelerin sonucu olarak projenin finansmanı sağlandı (2016 yılı fiyatları baz alınarak 46.000.000) ve KALTEV Yatırım Protokolü, Türkiye Cumhuriyeti Lefk oşa Büyükelçiliği ile imzalandı” ifadesini kullandı.

ODTÜ KKK’nin bin 200'den fazla mezunu var

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusü (ODTÜ KKK) 2005 yılından bu yana eğitim veriyor. On iki akademik yılı geride bıraktı. Bugüne kadar 1.200’den fazla mezun verdi. Bu yıl ilk defa burssuz kontenjanları kaldırıldı. ODTÜ KKK olarak 2017-2018 Akademik Yılında LYS ile sadece yüzde 50, yüzde 75 ve yüzde 100 burslu öğrenci kabul edecek.

Bilim izolasyon tanımaz

Kuzey Kıbrıs’ın rekabet edebilirlik katsayısının istedikleri seviyede olmadığını belirten ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampus Rektörü Prof. Dr. Nazife Baykal, “Bir toplum için en önemli ölçütlerden biri olan rekabet edebilirlik, ancak güçlü ve üretken bir AR-GE ağı ile sağlanabiliyor. İzolasyonları aşmanın en etkili yollarından biri bilim ve teknolojidir. Takdir edersiniz ki bilim izolasyon tanımaz. Dünyaya değer katan evrensel ölçekte bilimsel üretimlerle izolasyonların üstesinden gelebileceğimizi biliyor ve bu başarının Kalkanlı Teknoloji Vadisinden geçeceğine inanıyoruz” ifadesini kullandı.

ODTÜ bütçesinin % 35’i araştırma fonlarından geliyor

ODTÜ’nün yürüttüğü araştırma-geliştirme faaliyetleri ile yıllık bütçesinin yüzde 30-35’ini rekabetçi ulusal ve uluslararası araştırma fonlarından sağladığını belirten ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök, “Bugüne kadar AB Çerçeve Programlarında, Türkiye’de en fazla sayıda projeyi ODTÜ yürütmüş ve 700’den fazla uluslararası kuruluşla işbirliği yapmıştır.

Şu anda toplam bütçesi 130 milyon eurodan fazla uluslararası destekli projelerimiz de halen devam ediyor. Üniversitemizde Horizon-2020 kapsamında büyük ölçekli projeler de başladı. Üniversitemiz, Türkiye’de ERC Projesi alan ilk devlet üniversitesi oldu. Öte yandan, Kalkınma Bakanlığı desteğiyle yeni mükemmeliyet merkezleri kurulmaya başlandı” diye konuştu

ABD, Rusya'ya yönelik yeni yaptırımlar açıkladı Borsa günü yükselişle tamamladı Pegasus'tan ucuza uçak bileti kampanyası AB'den Rusya'ya kötü haber! Yeni yaptırımlar yolda Finansal kiralama şirketlerinin net kârı belli oldu