Merkezi yerleştirme üniversiteleri 5 yılda 3 milyar TL zarara uğrattı

Vakıf Üniversiteleri Birliği Başkanı Rifat Sarıcaoğlu, seçme sisteminin üniversitelere zarar ettirdiğini ileri sürerek, ÖSYM'nin seçme ve yerleştirmeyi sürdürmesi halinde bu zararın devam edeceğini açıkladı.

Abone ol

İSTANBUL - 5 yıl içinde 335 bin öğrencinin kontenjan olmasına rağmen üniversitelere yerleştirilememesi devlet ve vakıf üniversitelerini yaklaşık 3 milyar TL zarara uğrattı.

Sonbaharla birlikte üniversitelerde kayıtlar tamamlandı ve dersler başladı. Ancak bu sene yine 100 binden fazla öğrenci, üniversitelerde kontenjan olmasına rağmen açıkta kaldı. Üniversiteye girişte baraj olarak belirlenen 180 puanın üzerinde bu puan alan yüz binlerce aday varken hem devlet hem de vakıf üniversitelerinde 87 bin 736 kişilik kontenjan boş kaldı. Kayıt olmayan öğrenci sayısı ise 100 bini geçti.
Konu ile ilgili açıklama yapan Vakıf Üniversiteleri Birliği Başkanı Rifat Sarıcaoğlu, "Yükseköğretimde yerleştirmenin merkezi sistem ile yapılıyor olması bu duruma yol açıyor, ÖSYM’nin hem seçme hem de yerleştirmeyi yapmaya devam etmesi durumunda bu durum değişmeyecek" dedi.

Sarıcaoğlu, her yıl on binlerce üniversite adayının hazırlık döneminde sarf ettiği işgücü ve zaman, ailelerin yaptığı eğitim harcamaları bir yana kontenjanların boş kalmasından dolayı ekonomide her yıl büyük bir kayıp yaşadığına dikkati çekti.

Son beş yılda devlet üniversitelerinde 237 bin 560, vakıf üniversitelerinde 97 bin 9 olmak üzere toplam 334 bin 569 kontenjanın dolmadığını dile getiren Rifat Sarıcaoğlu; bu boş kontenjanların ekonomiye 3 milyar liraya yakın bir toplamın boşa harcandığını vurguladı. Bir üniversite öğrencisinin devlet üniversitelerinde ortalama 7 bin lira, vakıf üniversitelerinde ise 12 bin liraya yakın maliyeti olduğunun altını çizen Sarıcaoğlu, yerleştirmenin merkezi sistem tarafından yapılmaya devam etmesi halinde ekonominin yaşayacağı kaybın her geçen sene artacağını söyledi.

Birlik Başkanı Rifat Sarıcaoğlu; ÖSYM’nin üniversiteye gidecek öğrencileri seçme görevini sürdürebileceğini ama boş kontenjanların önüne geçilebilmesi için yerleştirme görevinin ÖSYM’den alınıp üniversitelerin kendilerine verilmesi gerektiğini belirtti.

“Cumhuriyetin yolu 9 Eylül İzmir’in Kurtuluşu ile açıldı” Ofise dönüştürülen Sapphire’de kiralamalar başlıyor Karbon kredileri emisyon azaltmada yetersiz kaldı Efece Galvaniz’den İzmir’e yeni tesis yatırımı Antalya’nın tarım ürünleri ‘FoodFest’ ile dünyaya açılıyor