'Kızlar son yıllarda daha çok okullu oluyor ama bitirmiyor'

Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Sabancı, "Son yıllarda kız çocukları daha çok okullu oluyor ama okulu bitirmiyorlar." dedi.

Abone ol

Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, "Son yıllarda kız çocukları daha çok okullu oluyor ama okulu bitirmiyorlar. Kız çocuklarının sosyal hayata katılımı ve büyüdüklerinde iş sahibi olabilmeleri için okullarından mezun olmaları gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Sabancı Vakfı açıklamasına göre, Birleşmiş Milletler'in Türkiye'nin de önerisiyle 2011 yılında ilan ettiği 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü dolayısıyla mesaj yayımlayan Sabancı, kız çocuklarının eğitim ve sosyal hayata katılımının önemine vurgu yaptı.

Son yıllarda kız çocuklarının okullaşma oranında ilerleme kaydedilmiş olsa da okula devamlılığının hala yeterli düzeyde olmadığına dikkati çeken Sabancı, şunları kaydetti:

"İlköğretimde 2002-2003 döneminde her 100 erkek öğrenciye karşılık 88 kız öğrenci okullaşırken, bu oran 2015-2016 döneminde 97'ye ulaştı. Bu artış bizi umutlandırmakla birlikte, önümüzde gidilecek daha çok uzun bir yol var. Çünkü kız çocuklarının okullaşması yetmiyor, okula başlayan kızların devamlılığı ve mezun olmaları da şart. Son yıllarda kız çocukları daha çok okullu oluyor ama okulu bitirmiyorlar. Kız çocuklarının sosyal hayata katılımı ve büyüdüklerinde iş sahibi olabilmeleri için okullarından mezun olmaları gerekiyor.

Türkiye'de lise mezunu kadınların sayısı erkeklerin çok gerisinde. 2014 yılı verilerine göre 25 ve üstü yaştaki erkeklerin yüzde 41'i liseyi ya da daha ileri bir eğitim kademesini tamamlamışken, bu oran aynı yaş grubundaki kadınlar içinde sadece yüzde 28. Yüksekokul veya fakülte mezunu olan bireylerde de bu farkın devam ettiğini görüyoruz. Eğitimdeki bu eşitsizlik elbette kadın istihdam oranına da ciddi bir şekilde yansıyor. Türkiye'de kadının iş gücüne katılımı maalesef yüzde 40'ın altında. Kısacası Ali ile Ayşe okullu olup sıraları dolduruyor, ama sonunda eğitime devam eden, diplomayı alan ve işe giren Ali'ler oluyor."

"Kadınların sosyal hayata katılımı, Türkiye'nin gelişmesi için olmazsa olmaz"

Sabancı, kız çocuklarının desteklenmesi ve güçlendirilmesinin, toplum olarak en acil çözüm üretilmesi gereken konuların başında geldiğini belirtti.

Sabancı Vakfı olarak odaklandıkları konuların başında kız çocuklarının geldiğini bildiren Sabancı, "Kadınların eğitime, istihdama ve sosyal hayata katılımı Türkiye'nin gelişmesi için olmazsa olmaz bir koşuldur. Bunu sağlamak için toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda hepimizin duyarlı olması ve üzerine düşeni yapması gerekiyor."

Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Hiçbir anlamı yok Adalet Bakanı Tunç'tan kadına şiddete karşı 'sıfır tolerans' mesajı