İyi eğitimli Türklerin göçü hızlı arttı

OECD, üye ülkelerin göç alma verme durumlarıyla ilgili yayınladığı raporda, Türkiye'nin iyi eğitimli vatandaşlarının yurt dışına göç hızının arttığını belirtti

Abone ol

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), Türkiye’nin geleneksel olarak yüksek sayıda 'eğitimsiz işgücü' ihraç ettiğini ancak son 10 yıl içinde iyi eğitimlilerin ülke dışına çıkışının hızlandığını açıkladı. OECD ülkelerine göç eden yüksek eğitimli kişilerin sayısı 2001 yılında 99 bin 500 kişiyken, 2011 sonunda yüzde 83 artışla 182 bin kişiye ulaştı. OECD, üye ülkelerin göç alma ve verme durumuna ilişkin bir çalışma yayınladı. 

Örgütün verilerine göre, 2011 sonu itibariyle OECD ülkelerinde göç etmiş durumdaki ve çalışan Türk vatandaşı sayısı 1 milyon 281 bin kişi. 2001 yılına göre toplamda artış oranı ise 25.2 seviyesinde. Buna karşılık yüksek eğitimli kişilerin sayısı 2001 yılındaki 99 bin 500 kişiden, 2011 sonunda yüzde 83 artışla 182 bin kişiye çıktı. İyi eğitimli erkeklerde artış yüzde 69, kadınlardaki artış ise yüzde 82 seviyesinde gerçekleşti. İyi eğitimli Türklerin tercihleri Almanya, ABD, Birleşik Krallık, Fransa ve en hızlı artan ülke durumundaki Hollanda oldu. Çalışmaya göre, Türkiye’den OECD ülkelerine giden ve çalışma çağında ancak istihdam piyasası dışında kalanlarla birlikte Türk işgücü 1 milyon 656 bin kişi oldu. Çocuk ve yaşlılarla birlikte OECD ülkelerindeki toplam 'Türk diasporası' ise 2 milyon 683 bin kişi olarak yer aldı. Türkiye bu sayı ile OECD içinde göç veren ülkeler içinde 9'uncu sırada yer aldı. Örgüt içinde OECD üyelerine en fazla göçmen veren ülke 12 milyon işçi ile Meksika olurken, ardından 3.9 milyon kişi ile Birleşik Krallık geldi. Bu iki ülkeyi OECD dışından 3.9 milyon kişi ile Çin, 3.8 milyon kişi ile Hindistan ve 3.6 milyon kişi ile Almanya izledi. 

Türkler'de işsizlik artıyor 

Raporda Türkiye’nin genel durumuna ilişkin olarak, düşük eğitimli Türk işçilerin OECD içinde ağırlık oluşturduğu kaydedilirken, Sahra Altı Afrika ve Romanya gibi ülkelerde ise gelen göçmenler içinde yüksek eğitimli kişilerin göreli olarak çok daha yüksek ağırlıkta olduğu belirtildi. Yurt dışında yüksek eğitimli Türklerin yüzde 79.9’unun çalışıyor olduğu, bu kesim arasında işsizlik oranının yüzde 8.1 seviyesinde kaldığı belirtilen OECD raporunda, istihdam oranının erkeklerde yüzde 81.1, kadınlarda ise 60.8 seviyesinde gerçekleştiği belirtildi. İşsizlik oranı 2001’de yüzde 5.1 düzeyindeydi.

OECD ülkeleri içinde Türk öğrenci sayısı da yükselmeye devam ediyor. OECD raporuna göre, 2008’de OECD ülkelerinde Türkiye’den 28 bin 607 öğrenci bulunurken, bu sayı 2012 itibariyle 32 bin 777’e ulaştı. Çalışmada, Türkiye’den 'fırsat çıkması halinde yurt dışında çalışma amaçlı gideceğini' belirten kişilerin oranı yüzde 11 olarak ölçülürken, yüksek eğitimli olanlarda ve gençlerde (15-24 yaş) bu oran yüzde 16 olarak belirlendi. OECD çalışması, işgücü hareketliliğine ve göçmenliğe ilişkin ekonomik analizlere veri oluşturmak için en son 2011 verileriyle hazırlandığından, Suriye savaşı sonrası durumu içermiyor.

Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Hiçbir anlamı yok Adalet Bakanı Tunç'tan kadına şiddete karşı 'sıfır tolerans' mesajı