Her ilçeye iki imam hatip kuracağız
İstanbul Milli Eğitim Müdürü Yıldız,"İstanbul'da 80 civarında imam hatip ortaokulu açmayı planlıyoruz" dedi.
Abone olİSTANBUL - İstanbul Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, "4 4 4" eğitim sistemiyle ilgili okul dönüşümlerini yaparken velilerin memnuniyetini de dikkate aldıklarını söyledi. Yıldız, 8 yıllık kesintisiz zorunlu eğitim sisteminden "4 4 4" sistemine geçişte, çocukları mağdur etmemenin gayreti içinde olduklarını ifade etti.
İstanbul'da 1000 civarındaki ilköğretim okulunun, hem ortaokul, hem de ilkokul olarak, 450 civarındaki okulun ise yalnızca ortaokul ya da ilkokul olarak eğitim ve öğretime devam edeceğini dile getiren Yıldız, gelecek haftadan itibaren okulların durumunun kesinleşeceğini, ay sonundan itibaren de adrese dayalı kayıt sistemine göre, okulların yeni kayıt almaya başlayacağını anlattı.
Yıldız, okul dönüşüm çalışmalarıyla ilgili şu bilgileri verdi: "Okul dönüşümlerini yaparken, velilerimizin memnuniyetini de dikkate alıyoruz. Sivil toplum kuruluşları, muhtarlar, kaymakamlar ile valilikte toplantılar yaptık. İlçe mille eğitim müdürlerimizle bir araya geldik. Vatandaşımızın beklentilerine uygun şekilde, mağduriyet oluşturmadan, temelde taleplerini karşılayacak şekilde okul dönüşümlerini sağlıyoruz. Velilerimizin tedirgin olmalarına gerek yok. 1450 okulumuzdan ilkokul veya ortaokul şeklinde hizmet verecek okul sayımız 450 civarında. 1000 civarında okulla ilgili şikayet almıyoruz. Bazı okullarla ilgili "Şu okulu ilkokul olarak planlamışsınız, ortaokul olarak planlayabilir misiniz?' şeklinde talep gelebiliyor. Onları da değerlendiriyoruz. Henüz çalışmalar sona ermiş değil. Gelecek hafta bu konuya nokta konulacak."
İmam hatip ortaokulu
Yıldız, İstanbul'da 80 civarında bağımsız imam hatip ortaokulu açmayı planladıklarını dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu rakamın çok yüksek olduğu şeklinde söylemler var. Ancak İstanbul'da her ilçeye 2 imam hatip ortaokulu planladığımızı, yalnızca Bağcılar ilçesinin bile nüfusunun 700-800 bin civarında olduğunu düşünürsek az bir sayı. Vatandaşlarımızın talepleri doğrultusunda, bundan sonraki süreçte de duyarlı olacağız. İmam hatip ortaokulu ya da başka okul talebi varsa bunu gidermeye çalışacağız."
Etüt ve beslenme uygulamalı ilköğretim okulları
Yıldız, İstanbul'da anne ve babası çalışan çocukların gittiği, 19 etüt ve beslenme uygulamalı ilköğretim okuluna değinerek, şunları kaydetti: "Bu okullarımız 1995 yılında İstanbul'da hizmete açılmıştı. Türkiye'de başka bir örneği de yoktu. Kurayla öğrenci kabul ediyordu. Örneğin Bayrampaşa'daki Atatürk İlköğretim Okulu'nun hemen yanında oturan aile, çocuğunu bu okula kaydettiremiyordu. Yeni düzenlemeyle artık tüm okullar eşit olacak. Her okul erişilebilir olacak. Tüm okullarımızın 'Fatih Projesi" ile altyapısını güçlendiriyoruz. Hiçbir okulun diğerinden farkı kalmayacak. Bu konuda ciddi çalışmalar var. Adrese dayalı olarak çocuklar okullarına kayıt olacak."
Yeni sistemde, seçkinci yaklaşıma, özel uygulamalara yer olmadığını vurgulayan Yıldız, "İstanbul'daki bu istisna da yeni sistemle ortadan kalkmış olacak. Daha önce okul çevresinden burada oturduğu halde çocuğunu kaydedemeyen ailelere bir fırsat oluşturulacak. Ancak çocuklarımızı mağdur etmemek adına 2, 3, 4, 6, 7 ve 8. sınıfa gidecek çocuklarımız, okullarına bu yıl da devam edecek. Yine ders saatleri eskisi gibi olacak ve bu çocuklar için değişen bir şey olmayacak. Ancak bu okullara yeni kayıt almayacağız. 5. sınıfa gidecek çocuklar da yeni sisteme göre ortaokula kaydolacaklar. 3 yıl sonra tamamen bu okulların statüsüne kavuşacak" diye konuştu.