Global Kampus ile ikinci üniversite şansı

Anadolu Üniversitesi'nin Türkiye'de 'süper', Avrupa'da da Eurolig'de olduğunu söyleyen Rektör Davut Aydın, yeni pnojelerini DÜNYA'ya açıkladı.

Abone ol

Tülay TAŞKIN

ESKİŞEHİR - Eğitim alanında 1958 yılından bu yana birçok ilke imza atan, yaşam boyu öğrenme odaklı bir dünya üniversitesi vizyonu ve misyonuyla hareket eden Anadolu Üniversitesi, Açık Öğretim sistemiyle üniversite öğrencisi ya da mezunu herkese ikinci bir üniversite okuma şansı veriyor. En yeni projesi "Etkileşimli Kitap" ile yakında eğitim ve öğretimde kullandığı kitapları sanal ortama taşıyarak kağıt kullanımına son verecek olan üniversitenin bir başka projesi de havacılık sektörüne yönelik tema hastanesi. Anadolu Üniversitesi uluslararası güce, üne ve etkinliğe sahip kurumlarla yaptığı ve yapacağı işbirlikleri ile ortak bilimsel çalışmalar ve projelerle bilinirliğini dünyaya yaymayı sürdürmek hedefinde.

Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın, üniversitenin Türkiye'de süper ligde, Avrupa'da ise Eurolig'de bulunduğunu belirterek, Türkiye'nin bilim anlamında marka olmuş üniversiteleri arasında ilk sıralarda yer aldıklarını kaydetti. Teknolojik altyapılarını geliştirerek, Türkiye eğitim sisteminde devrim yaratacak projeler gerçekleştirdiklerini, yeni sürpriz projelere hazırlandıklarını kaydeden Aydın, bu projelerle üniversitenin ismini Türkiye eğitim sistemindeki başarılarını dünya çapında duyuracağını belirtti.

Hedef, rekabete hazır bir üniversite
Globalleşen dünyada yüksek öğretime olan talebin artığına ve üniversitelerin çeşitlendiğine işaret eden Aydın, "Muazzam bir rekabet ortamına girildi. Vakıf , kamu üniversiteleri, özel ve şirket üniversiteleri yanında yabancı üniversitelerin de Türkiye'ye ilgisi artıyor. Önümüzdeki dönem bankacılık sektöründe ve sanayi de olduğu gibi aynı ciddi rekabeti biz de yaşayacağız. Bir rekabet ortamına hazırlanırken, sisteminizi dünya standartlarına ve trendlerine oturtmanız gerekiyor. Biz bu bağlamda baştan itibaren bütün eğitim sistemimizi Türk Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi kapsamında Avrupa Yüksek Öğretim Standartları olarak adlandırılan "Bologna Süreci"ne entegre ediyoruz. Tüm değişimleri de kademeli yapıyoruz. Bu süreci geçerken Avrupa standartlarında ECTS dediğimiz ödülü aldık. Bu sistemde Avrupa'da 40 üniversiteden birisi olduk. Bu ödül bizim Avrupa standartlarında iş yaptığımızın belgesidir. Eğitim öğretimimiz, verdiğimiz diplomalarımızın, verilen derslerimizin hepsi birebir denktir. Bu Euro lige girmektir" açıklamasını yaptı.  

Etkileşimli kitapla kağıt devri kapanıyor
 

[PAGE]

Etkileşimli kitapla kağıt devri kapanıyor
Avrupa standartlarında eğitim verme sürecinde yıllık sistemden, dönemlik sisteme geçildiğini ve kitap sayısının ikiye katlanarak bin 25'e yükseldiğini anlatan Aydın, "Kitap sayısı2 katına çıkınca ciddi bir baskı maliyeti ortaya çıktı. Bu sene 20 milyon kitap basıyoruz. Bu 100 milyon liralık bir maliyet demek. Sadece 20 milyon kitap için 20 bin ton kağıt kullanıyoruz. Bir ton kağıt için 17 ağaç tüketiliyor. Çevre açısından düşünürseniz, yıllık 350 bin adetlik bir ormanı yok ediyorsunuz. Bu yüzden biz kağıdı kaldırmaya karar verdik" dedi.
"Etkileşimli kitap" projesiyle ders kitaplarında artık kağıdı kaldıracaklarını anlatan Aydın, başlangıçta her açıköğretim öğrencisinin bundan böyle elektronik kitap ile öğrenim göreceğini, daha sonra tüm ders kitaplarının bağımsız platform olarak elektronik ortama taşınacağını açıkladı. Projeye geçen yıl başladıklarını anlatan Aydın, 75 kitabın ilk dönem, 75 kitabın da ikinci dönem elektronik ortama taşınacağını belirtti.

Aydın, etkileşimli kitap hakkında şu bilgileri verdi: "Öğrenci, bilgisayar ortamında kitap metnini okurken, video ile desteklenen görüntüyü de izleyebiliyor. Slaytşov da yapılarak konular destekleniyor. Etkileşimli kitapta yüzlerce görüntü yer alıyor. 360 derece açıyla gezilebilen görüntüler bulunuyor. Matematikte devrim niteliğinde bir kitap hazırlanıyor. Elektronik kitapta sorular ve testler de yer alacak. Öğrenci, öğrendiği bilgileri test edecek, kitabı arada indirerek güncelleyebilecek. Animasyon, grafik ve etkileşimli konular var. Bir yıldır çalışıyoruz, 2013'te uygulamaya geçmiş olacağız ve 2 yıl içinde tüm proje tamamlanacak. Teknolojik altyapımızı yeniledik, öğretim elemanlarımızı eğiticilerin eğiticisi yaptık, yazar ve editörlerimiz aynı zamanda e-öğrenme tasarımcı oldu, üretime başladık ve bunun adına da e-öğrenme seferberliği dedik, en fazla öğrencinin sorumlu olduğu 150 dersi seçtik ve üretime başladık. Bu e-kitaplardan sadece Açık Öğretim'de okuyan öğrenciler değil, Türkiye'de yükseköğrenim gören tüm örgün bölüm öğrencilerinin de faydalanmasını amaçladık. Bu proje ile artık Anadolu Üniversitesi basılı kitap devrini kapatıyor."
Kitap yazarlarının bugüne kadar kendi öğretim üyelerinden olduğunu ancak, yaygınlaştırdıklarını anlatan Aydın, "Bütün üniversitelerden doktoralı, yardımcı doçent ve üzeri düzeyde 5 bin hoca kendi alanında bize kitap yazıyor, akademik danışmanlık dersleri veriyor, televizyon programına katılıyor, soru hazırlıyor, elektronik etkileşimli kitap hazırlıyor, yaptığımız sınavlarda görev alıyor" dedi. Bu uygulamanın dünyada bir ilk olduğuna değinen Aydın, "Bütün bu projeyle Açık Öğretim'de bugüne kadar 2'nci sınıf üniversite algısını değiştirmeyi hedefledik. Burası başarılı üniversite öğrencilerinin geldiği, hatta pek çok örgünden daha iyi iş yapılan yer olması için hedeflerimizi koyduk. 11 programa kontenjan konulmasına ve 7 programın kapatılmasına rağmen bu yıl yerleştirilen öğrenci sayısı ve niteliği ile 30 yılın rekorunu kırdık. Bu yıl Açık öğretim programlarına 500 ve üzeri puan alan öğrenciler kayıt yaptırdı. Bu bir devrimdir. 30 ülke de 81 il ve 957 ilçede varız. 2 milyon öğrenci 7 bin personel ile koskocaman bir organizasyon başarıyla götürüyoruz, Türkiye'de bütün üniversitelerle işbirliği yapıyoruz" şeklinde konuştu.

Havacılık ve raylı sistemlere odaklandı
Üniversite olarak raylı sistemler ve havacılık sektörü odaklandıklarını belirten Aydın, "Rekabet ortamında uzmanlaşmak için hedefler geliştirdik. Biz bu süreci yönetirken, uzmanlaşalım ve her işi yapmayalım dedik ve odak alanlarından birisini havacılık olarak seçtik. 26 yıllık tecrübemize, Eskişehir'in de birikimlerini koyduk ve sektördeki A takımını THY'de topladık, sektör lideri firmalarla bir araya geldik. Havacılık sektörüne odaklanmak istediğimizi söyledik, fikirlerini sorduk. Çünkü sektörün şu anda 6.8 milyar dolar cirosu var, yüzde 15 büyüme sağlıyor, 250 uçak alınacak, Cumhuriyet'in 100'üncü yılında 40 milyar dolar ciro hedefleniyor. Böyle bir büyüme için insan gücü eğitimi fevkalade önemlidir. Bunun teknoloji ayağı, Ar-Ge'si, innovasyonu son derece önemli. Bu bağlamda havacılıkla ilgili üniversiteler dahil toplantılar yaptık ve fikirlerini aldık. Bu sektörde lider olmamız gerektiğinde birleştiler ve taahhüt verdiler. Biz de bunu aldık, yanına da raylı sistemleri ekledik ve DPT'ye götürdük. Programa alındı, projeler ilerliyor" ifadesini kullandı.

Üniversite hastanesi 'sivil GATA' olacak
 

[PAGE]

Üniversite hastanesi 'sivil GATA' olacak
Projeye paralel olarak üniversite içindeki hastanenin, Havacılık Uzay Tıp Merkezi'ne dönüştürüleceğini anlatan Aydın, sadece Türkiye'nin değil, bu coğrafyanın sivil GATA'sı olacak bir merkez yapılacağını açıkladı. Aydın, dil ve konuşma bozuklukları, biogenetik, sosyal hizmetler ve psikoloji bölümlerinden oluşan Sağlık Bilimleri Fakültesi'ni kurduklarını ifade ederek, "Hastane ile ilgili kadro oluşturma çalışmalarımız, Dünya çapındaki uzmanlarla öğretim üyeleri ile görüşmelerimiz sürüyor. Bizim zaten bir altyapımız var ama böyle büyük bir organizasyon yeni teknolojik yatırımlar gerektiriyor. 15-20 milyon dolarlık bir yatırım öngörüyoruz ve bunu öz kaynaklarımızla gerçekleştireceğiz" dedi.

2'nci üniversitede eğitim 42 programda
İkinci Üniversite için kayıtlar AÖF Bürolarında yapılıyor. Herhangi bir yükseköğretim programından mezun olanlar ile iki veya dört yıllık örgün yükseköğretim bölümlerinde kayıtlı öğrenciler, Açık Öğretim, İktisat, İşletme Fakülteleri'nin bölüm ve programlarının herhangi birine okudukları veya mezun oldukları programlardan/bölümlerden farklı olmak kaydıyla İkinci Üniversite kapsamında başvuru yapabilecekler. İnternet üzerinden kayıt yaptırmak isteyen adaylar, kayit.anadolu.edu.tr adresinde "İkinci Üniversite" linkini tıklayarak internet başvurularını yapabilecekler. İkinci üniversite eğitimi kapsamında 31'i önlisans ve 11'i lisans programları olmak üzere toplam 42 programda eğitim verilecek.

Daha iyi kariyer için e-sertifika
Anadolu Üniversitesi, e-Sertifika programlarıyla bireyselleştirilmiş ve öğrenci merkezli öğretimin güçlü, evrensel, etkileşimli ve dinamik özelliklerini kullanarak, daha iyi bir kariyer hedefleyen en az lise mezunu bireylere yeni olanaklar sunmaya devam ediyor. Bu programların Güz Dönemi Kayıtları 19 Ekim'e kadar internet üzerinden yapılabilecek. Kişisel gelişim ve kariyerini ilerletmek isteyen bireylere yönelik olarak hazırlanan Anadolu Üniversitesi e-Sertifika programları sayesinde çalışan kişilerin de bilgisayarları başından kalkmadan kendilerine önemli açılım sağlayacak bir sertifikaya sahip olmaları mümkün olacak.

Bu dönem 51 farklı e-sertifika programı ile Batı Avrupa'da yaşayan vatandaşlara yönelik olarak 7 Batı Avrupa e-sertifika programı sunuluyor. Bu yıl ilk kez e-Sertifika Programları arasında yer alan Temel ve İleri Düzeyde Finansal Okuryazarlık programları ile İngilizce Sertifika Programları" yeni dönemde seçilebilecek. Başvuru için en az lise mezunu olunması gereken programlara kayıt işlemlerini ise http://www.esertifika.anadolu.edu.tr adresinden yapmak mümkün olacak. 2012 Güz Dönemi e-Sertifika Programlarının kayıtları 1 Ekim'de başladı, sınavlar Türkiye'de 81 ilde ve Almanya/Köln'de online olarak gerçekleştirilecek.

“Cumhuriyetin yolu 9 Eylül İzmir’in Kurtuluşu ile açıldı” Ofise dönüştürülen Sapphire’de kiralamalar başlıyor Karbon kredileri emisyon azaltmada yetersiz kaldı Efece Galvaniz’den İzmir’e yeni tesis yatırımı Antalya’nın tarım ürünleri ‘FoodFest’ ile dünyaya açılıyor