Dershanelere yeni düzenleme

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, dershanelerin artık 'Özel Öğretim Kursları' adı altında hizmet vereceğini açıkladı

Abone ol

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), dershanelerle ilgili yeni kararını verdi. Bakan Nabi Avcı, dershaneler düzenlemesiyle ilgili açıklama yaptı. Buna göre, dershanler  'Özel Öğretim Kursları' adı altında tanımlandı. Kurslar 3 bilim dalında hizmet verecek, sınıflar 16 kişiyi geçmeyecek.

İşte yeni düzenlemeden öne çıkan maddeler:

1 - Dershaneler ' 'Özel Öğretim Kursları'' adı altında tanımlandı.
2 - Kurslar aynı binada sadece 3 bilim dalında eğitim verebilecek.
3 - Kurslardaki sınıflarda öğrenci sayısı 16'yı geçemeyecek.
4 - Temel liseler hafta sonu mezun öğrencilere kurs verebilecek.
5 - Her öğrenci (lise) kendi yaş grubunda ve kendi sınıf grubunda sınıflara devam edebilecek.
6 - İlköğretim öğrencileri özel etüt merkezlerine gidebilecek.
7 - Kurslar hafta sonu sadece cumartesi günü ders verebilecek. Kurslar pazar günleri kapalı olacak.
8 -  Temel liseler hafta sonu mezun öğrencilerine ders verebilecek.
9 - AYM kararı doğrultusunda 12 yaş sınırı kaldırıldı.

Nabi Avcı, dershanelerin dönüşüm sürecinde düzenlenen özel eğitim kurumlarında değişiklik yapılmasına ilişkin Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'ni, Resmi Gazete'de yayınlanmak üzere bugün Başbakanlığa gönderdiklerini belirterek, "Bu gece herhalde yayınlanır. Yarın yönetmeliğimiz çıkmış olacak" dedi. 

Avcı, Türkmenistan Bakanlar Kurulu Eğitimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Sapardurdı Toylıyev'i ile görüşmesi öncesinde Çırağan Sarayı'nın bahçesinde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. 

Anayasa Mahkemesinin gerekçeli kararı sonrası dershanelerin dönüşmesine yönelik Milli Eğitim Bakanlığının yönetmelik çalışmasına ilişkin soru üzerine Avcı, Anayasa Mahkemesinin gerekçeli kararındaki ilkesini göz önüne alarak Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nde gerekli düzenlemelerin yapıldığını söyledi. 

Avcı, özel öğretim kurumlarında değişiklik yapılmasına ilişkin yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayınlanmak üzere bugün Başbakanlığa gönderdiklerini belirterek, "Bu gece herhalde yayınlanır. Yarın yönetmeliğimiz çıkmış olacak" diye konuştu. 

Yönetmelikteki düzenlemeleri açıklayan Avcı, ilgili yasada ve yönetmeliklerde "dershane" diye bir kurum tanımının olmadığını bildirdi. 

Gerek Anayasa, gerek Milli Eğitim Temel Kanunu, gerek diğer yasalarda Türkiye'de yapılacak her türlü eğitim ve öğretimin Milli Eğitim Bakanlığının denetiminde ve gözetiminde yapılmasına ilişkin hükümler olduğunu vurgulayan Avcı, şöyle devam etti: 

"Bu hem bir sorumluluk hem de bir görevlendirme Milli Eğitim Bakanlığı açısından. Biz Türkiye'de her ne ad altında olursa olsun eğitim öğretim faaliyeti gösteren bütün kurumları gözetlemekle ve denetlemekle yükümlüyüz, sorumluyuz. Bu sorumluluğumuzu da nasıl yerine getiriyoruz? İlgili yasada ve yönetmelikte 'Hangi kurum nasıl tanımlanmış, o kurumun kriterleri nedir, açılış kriterleri nedir, faaliyet kriterleri nedir?' Bunlar ayrıntılı olarak tanımlanıyor. Milli Eğitim Bakanlığı da herhangi bir kurum açma izni için müracaat ettiğinde, önce açma kriterlerine uyuyor mu? Buna bakıyoruz. Sonra uygulayacağı program Milli Eğitim Temel Kanunu'nun temel ilkeleri açısından uygun bir program mı? Bunu denetliyoruz. Sonra açma izni veriyoruz. Sonra da bu kriterler doğrultusunda periyodik denetimlerimizi sürdürüyoruz. Bu, bütün kurumlar için geçerlidir. Kendi okullarımız için, resmi okullar ve özel okullar, tüm kurslar, etüt ve eğitim merkezleri için geçerlidir. Dolayısıyla bu kriterlerin net bir biçimde tanımlanmış olması gerekmektedir." 

Dershane yerine 'Özel Öğretim Kursları'

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nde yapılan son değişikliklerle, daha önce çok genel ifadeyle çeşitli kurslar başlığı altında belirtilen kursları dört sınıfta topladıklarını kaydetti. 

Bunlardan birinin de daha önce dershaneler üzerinden okul dışı eğitim almak isteyen öğrencilerin ve velilerin ihtiyaçlarına cevap verebilecek nitelikte olduğunu ifade eden Avcı, "Özel Öğretim Kursları, adı altında bunu tanımladık. Özel Öğretim Kursları'nın nasıl açılacağı veya mevcut kurumlardan özel öğretim kurumlarına nasıl dönüştüreceği kriterleriyle ayrıntılı olarak burada vurgulanmıştır" dedi. 

Avcı, Anayasa Mahkemesinin dönüşüm programının kendisini iptal etmediğini belirterek, şöyle devam etti: 

"Dolayısıyla temel liseler gibi diğer kurslar da zaten devam ediyorlar. Diğer kurslardan, diğer kurumlardan özel okula, anaokuluna, ilkokula, liseye, özel etüt eğitim merkezine veya çeşitli kurslara dönüşmek isteyen kurumların önü açıktı zaten. Anayasa Mahkemesinin kararında bu net bir biçimde vurgulanıyor. Dolayısıyla dönüşen veya dönüşmeyen, dönüşmek için daha önce müracaat etmiş ve etmemiş olan her kurum Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nde belirtilen esaslar çerçevesinde dönüşebilecekler. Faaliyetlerini özel öğretim kursu adı altında, eğer özel okula dönüşmek istiyorlarsa özel okul adı altında, etüt eğitim merkezi olarak dönüşmek istiyorlarsa o ad altında ve onun kriterlerine uygun olarak sürdürebilecekler. Özel öğretim kurumları hafta içerisinde ve hafta sonunda, okul dışı eğitim desteği isteyen öğrencilerimize kurs vermek üzere düzenlenmiş kurumlardır. 

Dilan Polat'ın eşi Engin Polat cezaevinden çıktı MİLLİ MAÇ NE ZAMAN?: Türkiye-Galler maçı saat kaçta, hangi kanalda? Erzurum Havalimanı'nda alarm: Yolcu uçağında bomba ihbarı İBB'den pazartesi günü kararı: Toplu taşıma araçları ücretsiz mi? 2024-YKS ek yerleştirme tercih başvuruları başladı