Açık uçlu sorulara kodlama önlemi
Demir: Okuma hataları olmaması için cevabı ilgili kutucuğa yazan adayların aynı anda bunları kodlamaları gerekiyor.
Abone olLisans Yerleştirme Sınavı'nda (LYS) bu yıl ilk kez uygulanacak kısa cevaplı sorulara ilişkin ÖSYM Başkanı Ömer Demir'den açıklama geldi. Okuma hataları olmaması için cevabı ilgili kutucuğa yazan adayların aynı anda bunları kodlamaları gerektiğini söyleden Demir, "Bir kelimelik cevaplar öngörüyoruz. Mesela matematikte en fazla 3 basamaklı bir rakamı yazıp kodlamalarını isteyeceğiz." diye konuştu.
Demir yaptığı açıklamada YGS'nin içerik olarak geçen yıllar ile aynı olacağını da ifade etti.
Adayların sınav binalarına alınma saatlerine ilişkin yeni bir karar aldıklarını da anımsatan Demir bundan sonra ÖSYM'nin sabah sınavlarının 10.00'da başlayacağını, sınav binalarına adayların en geç 09.45'de girebileceğini, öğleden sonraki oturumların ise saat 14.30'da başlayacağını, sınav binasına en son alınma saatinin ise 14.15 olacağını söyledi.
Açık uçlu sorularda 4 yanlış bir doğruyu götürmeyecek
LYS'nin her oturumunda adaylara 3'er kısa cevaplı soru sorulacağını söyleyen Demir açıklamalarını şu şekilde sürdürdü "Adaylara 'Sorunun cevabı aşağıdaki şıklardan hangisidir?' şeklinde değil, 'nedir' şeklinde soru sorulacak. Cevap rakamsa rakam olarak belirlediğimiz yere yazıp kodlayacak. Şu anda bir kelimelik cevaplar öngörüyoruz."
"Kodlama yaptırıyoruz çünkü ‘benim yazım okunmazsa, el yazımdan dolayı bir kayıp olursa' diye bir kaygı var. Bu kaygıları gidermek için nasıl isimlerini kodluyorlarsa, onun gibi bir kodlama yapmalarını isteyeceğiz. Böylelikle hem yeni soruları tanıtmış olacağız hem de 'acaba yanlış okunabilir mi, haksızlık olabilir mi' gibi kaygıları tamamen ortadan kaldırmış olacağız."
Ömer Demir, açık uçlu sorularda yanlışların doğruyu götürmeyeceğini hatırlatarak, "Sadece çoktan seçmeli sorular 4 yanlışın bir doğruyu götürmesine yönelik kurala tabi olacak." dedi.
Örnek soru
Demir, LYS'de çıkacak açık uçlu sorulara ilişkin örnek de verdi.
"1933'te kurulan ayakkabı, tekstil, kağıtçılık gibi farklı alanlardaki fabrikaları da bünyesinde toplayan ve aynı zamanda bankacılık faaliyetlerinde bulunan kuruluşun adı nedir?" şeklindeki örnek soruyu okuyan Demir,
"Çoktan seçmeli soruda değişik kuruluş isimleri yazıyorduk. Burada herhangi bir cevap yazmıyoruz. Adaydan buraya "Sümerbank" yazıp normal kodlama sistemine göre kodlamasını bekliyoruz."