Açığınızı ‘online’ kapatın

Harvard, MIT, Yale gibi dünyanın en iyi üniversitelerinden ücretsiz alınabilecek 800 online ders bulunuyor. Türkiye’de de uzaktan/online eğitim programı olan, ders veren 30 üniversite var

Abone ol

İş dünyası en çok ‘çalıştıracak eleman bulamamaktan’ şikayet eder. Bu şikayetin nedeni, işverenin belli meslek gruplarında uygun ‘yetenekte’ işgücü bulamamasından kaynaklanır. Yani işgücü piyasasında işverenlerin belli bir alanda uzmanlaşan yetenek talebi ile piyasada var olan ‘yetenek arzı’ çakışmaz. İşte bu durum ‘yetenek açığı’ olarak tanımlanıyor. Diğer yandan günümüzde artık tek bir diploma sahibi olmak başarılı olmak anlamına gelmiyor. Bilgilerinizi tazelemeniz, mesleki eğitimlerini almanız, bilgi birikiminizi artırmanız gerekiyor.

Yani yetenek açığınızı kapatmanız gerekiyor. Peki, ama nasıl kapanır bu açık? Alanınız ile ilgili kurslara gitmek, üniversitede yüksek lisans eğitimi almak, süreli yayınları takip etmek...

Bunlar birer seçenek ancak bugünlerde bunun en yeni ve ilgi gören yolu ‘online’ eğitim. Online eğitim, eğitimde elektronik iletişim araçları ile bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanılması olarak tanımlanıyor. Online eğitimde video, ses, grafik, çoklu ortam teknolojileri uzun süredir kullanılan araçlar arasında yer alıyor. Facebook, twitter, coursera, itunes gibi sosyal medya araçları da yeni öğrenme platformları olarak öne çıkıyor.

Online eğitimde zaman ve mekan kavramı yok. Bu nedenle ilgi görüyor. Tam zamanlı çalışanlar, yurtdışında eğitim görmek isteyip buna imkân bulamayanlar için online eğitim iyi bir seçenek haline geliyor. Dünya ile birlikte Türkiye’de de her yıl online eğitim alan öğrencilerin sayısı artıyor. Her geçen gün daha çok devlet üniversitesi ve özel üniversite online/uzaktan eğitim programları açıyor.

Rakamlar da sektördeki gelişmeyi, büyümeyi gösteriyor. Dünya e-eğitim sektörünün hacmi yaklaşık 52 milyar dolar. Harvard, M.I.T, Yale gibi dünyanın en iyi üniversiteleri ve en iyi hocalarından ücretsiz alınabilecek 800 online ders var. Bu 800 derse openculture.com adresinden ulaşılabiliyor. Tasarımdan mimarlığa, arkeolojiden, sanat tarihi ve yabancı dillere kadar pek çok alanda online ücretsiz derse ulaşılabiliyor. Bu dersler youtube ya da İtunes’a indirerek de dinlenebiliyor.

Online öğrencilerin performansı daha iyi

Amerikalı online eğitim ve öğretim çözümleri şirketi Blackboard’un araştırmasına göre ortalama olarak aynı içeriklere sahip online ortamdaki öğrenciler, geleneksel metotlarla ve yüz yüze eğitim gören öğrencilere göre “daha iyi” performans gösteriyor. Bundan 2 yıl sonra üniversitelerin yüzde 43’ünün Kitlesel Açık Online Kurslar (MOOCs) sunmayı hedefledikleri, 2025’te, 8 milyon öğrencinin kendi ülkeleri dışında eğitim alacağı ve 2020’ye gelindiğinde dünyadaki her 10 yeni üniversite mezununun 4’ü Çin ve Hindistan’dan geleceği öngörülüyor.

Türkiye’de de e-eğitim pazarının büyüklüğünün 30 milyon dolar olduğu ifade ediliyor. Türkiye’de 30 üniversite e-öğrenme yöntemi ile Türkiye ve çevre ülkelerden öğrencilere eğitim veriyor. Bu şekilde, internet üzerinden e-öğrenme ile eğitim veren üniversitelerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Girişimciler online özel ders siteleri açıyor. Milyonlarca öğrenci sınavlara online test, içerik ve eğitim videoları ile hazırlanıyor.

Şirketler e-eğitime 200 milyon lira ayırıyor

Şirketler tarafında da e-eğitime ya da online eğitime ilgi büyük. Türkiye’de kurumsal firmalar tarafında yaklaşık 200 milyon liralık bir eğitim pazarı bulunuyor. Bu pazarın yüzde 5-6’sının e-öğrenmeye ait olduğunu tahmin ediliyor. Yani şirketler tarafında yaklaşık 10-12 milyon liralık bir e-öğrenme pazarı, sadece kurumlara online eğitim hizmeti veren aralarında yerli büyük gruplarında olduğu 15 şirket var.

Bilgi’de e-MBA yıllık 20 bin lira

Eğer bir online eğitim programına katılacaksınız öncelikle hangi programa gideceğinize karar vermeniz gerekir. Online olarak ücretsiz pek çok ders alınabiliyor fakat bir üniversitenin uzaktan/online eğitim programına gitmeyi tercih edersiniz ücretler, üniversite ve başvurulan programa göre farklılık gösteriyor. Örneğin bazı üniversitelerin tezsiz yüksek lisans program ücretlerinden bir kaç örneği burada verebiliriz. Bilgi Üniveristesindeki bir İngilizce e-MBA programının yıllık ücreti 19 bin 270 lira. Bahçeşehir Üniversitesinde bu rakam 20 bin lira. Ayrıca ODTÜ Enformatik bölümünde de online eğitim alabiliyorsunuz.

Eğer Anadolu Ünviversitesinde (AÜ)de e-MBA yapmak isterseniz yıllık 12 bin 600 dolarlık bir eğitim bütçesi ayırmalısınız. Anadolu Üniversitesi’nin Sate University of New York, Empire State College ortaklığındaki e-MBA programı, İngilizce içerikli derslerden oluşuyor. Dersler ağırlıklı olarak, işletme yönetimi ile ilgili teorik ve uygulamaya dayalı güncel konuları kapsıyor.

Anadolu Üniversitesinde yaklaşık 1.5 milyon öğrenci açık öğretim fakültelerine gidiyor, ders alıyor. AÜ bu yıl açıköğretimin kuruluşunun 30. yılında 2 yıl önce başlatılan e-Öğrenme sistemine yaklaşık bin 400 öğretim elemanı tarafından yeni 777 ders içeriği eklendi.

Online öğrenme nasıl işliyor?

Ders Notları

Video içerikleri

Online Test, quizler

Tartışma platformları

Canlı sohbet odaları

Öğretmenden anında destek

Online eğitim çeşitleri

Online: Ders içeriğinin tamamına yakını ya da tamamı öğrenciye online olarak iletiliyor. Yüz yüze eğitim neredeyse yok.

Web Tabanlı Eğitim: (İçeriğin %30’dan  %79’a kadar olan kısmı online karma ya da hybrid

Eğitim: Yüzyüze eğitim online eğitimle birlikte kullanılıyor. İçeriğin %1’den %29’a kadar olan kısmı online iletiliyor.

Geleneksel Eğitim: Derste online içerik kullanılmıyor. İçerik yazılı ve sözlü olarak aktarılıyor.

Faydası nedir?

Öğrenciler derslere istedikleri yerde ve zamanda ulaşabiliyor.

Sanal sınıf öğrenmeyi kolaylaştırıyor

Online eğitim yoğun çalışan profesyoneller için de uygun.

Meslekli alandaki bilgileriniz ile birlikte bellirli bir alandaki birikiminizi de artırmanıza yardımcı olabilir.

Bosch’ta ‘online staj’

E-kitap, e-ticaret, e-eğitim var da online staj neden olmasın? Online staj uygulamasını ilk kez Bosch, hayata geçirdi. Bosch’un faaliyet gösterdiği ülkeler arasında ilk defa Türkiye’de ‘online staj’ uygulandı. “Bosch’ta 5 dakika staj” adı altında hayata geçen online staja katılabilmenin tek koşulu ise Facebook’ta Bosch Türkiye sayfasını beğenmek ve buradan yapılan duyuruları dikkatle takip etmek oldu.

ABD'de Ethereum ETF'ler işlem görmeye başladı Bir rakı grubuna daha zam geldi ABD Gizli Servis Direktörü Kimberly Cheatle istifa etti Muğla'da bir evde çıkan yangın ormana sıçradı TFF duyurdu: Yeni MHK başkanı belli oldu