Zapatero'nun sert önlemleri meclisten geçti
İspanya'da 2011 yılı sonuna kadar 15 milyar 250 milyon euroluk kesinti yapılmasının öngörüldüğü yasa tasarısı mecliste kabul edildi.
Abone olMADRİD - İspanya'da kamu açığını düşürmek için sert önlemler alan sosyalist hükümetin sunduğu yasa tasarısı bugün mecliste oylanırken, sadece 1 oy farkla kabul edildi.
2011 yılı sonuna kadar kamu harcamalarında 15 milyar 250 milyon euroluk kesinti yapılmasının öngörüldüğü yasa tasarısına sadece iktidardaki Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) destek verirken, çekimser oy kullanan Katalonya'da faaliyet gösteren Yönelim ve Birlik Koalisyonu (CIU), Kanarya Adaları'ndaki Kanarya Koalisyonu (CC) ve Navarra bölgesindeki Navarra Halkının Birliği (UPN) dışında meclisteki tüm siyasi partiler "hayır" oyu kullandı. Oylama sonunda 169 "evet", 168 "hayır", 13 "çekimser" sonucu çıkarken, sosyalist hükümetin ekonomi politikasını ciddi şekilde eleştiren CIU, CC ve UPN'nin herşeye rağmen çekimser oy kullanmalarının sayesinde önlem paketleri kabul edilmiş oldu.
Haziran ayından itibaren yürürlüğe girecek olan kemer sıkma önlemleri kapsamında, kamu personelinin maaşlarında ortalama yüzde 5 kesinti yapılacak ve 2011'de maaşlar dondurulacak. İspanya demokrasi tarihinde alınan en sert ekonomik önlemler olarak gösterilen kararlar gereği ayrıca 2011 yılı boyunca emeklililerin maaşları dondurulacak, hükümet üyelerinin maaşları yüzde 15 düşürülecek, çocuğu olanlara verilen 2500 euroluk direkt yardım 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren kaldırılacak, kalkınmaya yardım fonunda 300 milyon euroluk kesinti yapılacak, kamu yatırımlarında 6 milyar 45 milyon euroluk kesinti yapılacak, özerk ve yerel yönetimlerde 1 milyar eurodan fazla tasarrufa gidilecek.
"Başlıca sorun Zapatero"
Bu arada iktidara gelmesinden bu yana en zor dönemini yaşayan sosyalist hükümete yönelik olarak meclis içinde ciddi suçlamalar yapılması ve eleştiri oklarının başındaki ismin Başbakan Zapatero olması dikkat çekti. "İspanyol ekonomisinin başlıca sorunu Başbakan Zapatero'dur" diyen ana muhalefetteki Halk Partisi'nin (PP) lideri Mariano Rajoy, "tüm politikası iflas eden Zapatero'nun, imsali görülmemiş bir önlem paketi sunarak buna destek istemeye hakkı olmadığını" savundu. Rajoy, kamu açığının düşürülmesi gerektiğini ancak izlenen yolun doğru olmadığını, Zapatero'nun politikasına alet olmayacaklarını söyledi.
"Dışarıdan müdahale istemiyoruz"
10 milletvekili bulunan ve çekimser oyuyla tasarının kabul edilmesinde kilit konumda olan CİU'nun meclis sözcüsü Josep Antonio Duran Lleida da, konuşmasında Başbakan Zapatero'nun istifasını isteyerek "İspanya'nın, Yunanistan gibi dışarından müdahale edilmesini istemiyoruz. Bugün bu tasarının geçmesini istiyoruz çünkü aksi taktirde kamu personellerinin bırakın maaşlarında kesintiyi, maaşlarını tam alma riskiyle bile karşı karşıya kalacaklarını, borsanın büyük kayıplara uğrayacağını, ekonominin bugünden daha kötü olacağını biliyoruz. Bizi bu duruma sosyalist Zapatero hükümeti getirdi" ifadelerini kullandı.
Hükümet adına konuşan Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Elena Salgado ise önceliklerinin "işsizliğe karşı mücadele ve kamu açığını düşürmek" olduğunun altını çizerek, "ekonomiyi teşvik etmek ve istihdam yaratmak için alınan bu önlemlerin acı verici olmasına rağmen zorunlu olduğunu ve aciliyet gerektirdiğini" savundu. Kamu açığını 2013 yılı sonunda yüzde 3'e indirme hedefinde olduklarını yineleyen Salgado, "Bunu yapabiliriz ve yapmak zorundayız" dedi.
Öte yandan Başbakan Jose Luis Rodriguez Zapatero kemer sıkma politikasını savunmak için Madrid'de kalarak, diğer siyasi partilerle yapılan müzakerelere katılmak zorunda kaldı. Zapatero'nun, meclisteki oylamadan sonra 3. Medeniyetler İttifakı zirvesinin yapıldığı Brezilya'nın Rio de Janeiro kentine doğru hareket edeceği açıklandı.
Zapatero, ekonomik krize karşı alınan önlemlere, sadece zenginlere yönelik olarak vergi artışının da ekleneceği belirterek, bununla ilgili ayrıntıların kısa zamanda duyurulacağını söyledi.
İspanya'da hükümetin aldığı önlemler dışında, milletvekilleri, senatörler, belediye başkanları, yüksek adli makamlar, İspanya Merkez Bankası Genel Müdürü gibi kurum ve kişiler de maaşlarında yüzde 10 ila 15 arasında kesinti yapacaklarını belirttiler. Krizden dolayı ayrıca özerk ve yerel yönetimlerin 2011 yılında bankalardan kredi talep etmeleri dondurulurken, tasarruf sandığı ve küçük bankaların birleşmesi sürecinin de hızlandırılması isteniyor.
İşsizliğin 4,6 milyon kişiye çıktığı İspanya'da 2010 yılında yüzde 0,3'lük ekonomik küçülme, 2011'de ise yüzde 1,3'lük büyüme öngörülüyor.