Yunanlılar IMF'ye öfkeli

Yunanistan'da, mali krizin yarattığı belirsizliğin "Yunan halkının toplu halde ülke dışına göç etmeye başlamasına yol açtığı" bildirildi.

Abone ol

ATİNA- Yunanistan'da, mali krizin aşılmasına yönelik AB ile Uluslararası Para Fonundan (IMF) talep edilen yardım paketine karşılık önerilen ek tedbirlerin Yunan halkı tarafından "korku, öfke ve utançla" karşılandığı belirtildi.

Yunanistan'da yapılan kamuoyu yoklamasının, ülkenin IMF'nin denetimine girmesini Yunanlıların yüzde 31,2 oranındaki bölümü öfkeyle karşılarken, yüzde 30,6'sının ülkenin geleceği için korkuya kapıldığını ve yüzde 22,8'nin de bundan utanç duyduğunu ortaya koyduğu bildirildi.

Yunan basın-yayın organları, Atina'da yayımlanan To Vima gazetesinin "Kapa Research" şirketine yaptırdığı ankette, halkın yüzde 85,6 oranındaki bölümün son aylarda kendilerini güvensizlik içinde hissettiği, yüzde 40,2'sinin geçinme sıkıntısı çektiği, yüzde 42,1'nin de,kendilerini "bağımlı" hissettiklerinin belirlendiğini duyurdular.

Ankete katılanların yüzde 52,5'nin ise, tüm partilerin yer alacağı "milli ihtiyaç hükümeti" kurulmasını istedikleri, yüzde 74,5'nin de "temel bakanlıkların parti gözetmeksizin donanımlı şahsiyetlere verilmesi" görüşünde birleştikleri bildirildi.

Ankette ayrıca, yüzde 84 oranındaki bölümünün "krizin, ülkenin siyasi sisteminin yeniden yapılanması için bir fırsat olduğunu" kaydettikleri belirtilen haberlerde, yüzde 69,2'sinin ise "hala umutlu oldukları ve gelecekle ilgili planlar yaptıkları" belirtildi.

Yunanlılar göç etmeye başladı"

Yunanistan'da, mali krizin yarattığı belirsizliğin "Yunan halkının toplu halde ülke dışına göç etmeye başlamasına yol açtığı" bildirildi.

Yunan basını, "Yunanistan'da ekonomik kriz nedeniyle son günlerde geniş çaplı göçün yaşandığını" belirttiği haberlerinde, "yapılan kamuoyu araştırmalarında, ülkede 10 kişiden dokuzunun ülke dışına göç etmeyi düşündüğünün belirlendiğini" kaydetti.

Ülke dışına göç edenlerin birinci tercihinin Kıbrıs Rum Kesimi olduğu ifade edilen haberlerde, "ekonomide zamanında iyileşme görülmezse yurt dışına kaçışların genel göç dalgasına dönüşebileceği" belirtildi.

Atina'da yayımlanan Ethnos gazetesi, "Yunanlıların Kıbrıs'a toplu kaçışı" başlıklı haberinde, "Yunanistan'ın IMF'ye olan başvurusunun, ülkenin iflas etmesi tehdidinin ve yüksek işsizlik oranının çok sayıda Yunanlıyı ilk güvenli Avrupa 'limanı' olan Kıbrıs'a yönlendirdiğini" yazdı.

"Ülke dışına giden Yunanlılarla birlikte banka hesapları da göç ediyor" diye yazan Ethnos gazetesi, paralarına Kıbrıs'ta "sığınak" arayan Yunanlılardan Kıbrıs Rum kesiminin Atina büyükelçiliğine "yağmur gibi telefonlar geldiğini" bildirdi.

Kathimerini gazetesi de "Ülke dışına yeni bir göç dalgası" başlığıyla yayımladığı haberde, "Gelecekle ilgili belirsizlik ve güvensizlik Yunanlıları ülke dışına göç etmeye iterken, ülkedeki ekonomik krizin, ülke dışında yaşayan Yunanlıların da anavatana dönme özlem ve arzularından daha baskın geldiğini" yazdı.

Kathimerini, "ülke dışına göç edenlerin büyük bölümünü yüksek lisans sahibi gençlerin ve meslek sahiplerinin oluşturduğunu, binlerce kişinin de iş bulmak ümidiyle yurt dışında yaptıkları başvurularına yanıt beklediğini" kaydettiği haberinde, "Ufukta bir an önce (ekonomide) iyileşmeye yönelik işaretler gözükmezse Yunanlı genç bilim adamlarının ülke dışına gitme eğilimlerinin akın haline gelebileceği" görüşüne yer verdi.

"Gidişat için belirliyici kararlar almaya hazırız"

Yunanistan Maliye Bakanı Yorgo Papakostandinu, hükümetin ülkenin gidişatında belirleyici rol oynayacak kararlar almaya hazır olduğunu söyledi.

Papakostandinu, The Ekonomist Dergisi tarafından Atina'da gerçekleştirilen konferansta yaptığı konuşmada, Yunan hükümetinin, ülkenin borçlanma konusunda hiçbir problem yaşamaması ve uluslararası piyasaların dalgalanmalarının yarattığı endişeye son verilmesi açısından 3 yıl kapsamlı bir reform programını hayata geçirdiğini söyledi.

"Gelecek nesillere bırakılacak bir Yunanistan için gidişatı belirleyici nitelikte kararlar almaya hazırız" ifadesini kullanan Papakostandinu, "Eğer bu ifade birkaç ay önce kullanılmış olsaydı alacağımız yardım daha ufak olacaktı" dedi.

Maliye bakanı, ülkede açıklanan reformların uygulanmakta olduğunun altını çizdiği konuşmasında, geçen martta açıklanan reformların yeterli olmadıklarını bunun bütçe açığının daraltılmasıyla ilgili değişikliklerin yaşama geçirilmesinde sanılandan daha az zaman bulunmasından kaynaklandığı değerlendirmesinde bulundu.

Hükümetin her durumda zayıf tabakanın yanında olacağını vurgulayan Bakan Papakostandinu, Yunanistan'ın güvenilirliğini sarsan bütçe açığının daraltılmasının gereklililiğine de dikkat çekti.

AB-IMF mali destek mekanizmasına da atıfta bulunan Papakostandinu, "Ülkeyi kurtarmak için ne gerekiyorsa yapacağız. Anlaşmaya çok yakınız" diye konuştu.

"Tasarruf tedbirleri borçları ödemede etkili olacak"

Yunanistan Başbakan Yardımcısı Theodoros Pangalos, tasarruf tedbirlerinin, borçları ödeyememe durumunun önüne geçilmesi için etkili olacağını belirtti.

Pangalos, "Şangay World Expo"nın açılışı sırasında yaptığı açıklamada, önlemlerin etkili şekilde hayata geçirileceğinden emin olduğunu söyledi.

Yunanistan'ın Avrupa Birliği ile Uluslararası Para Fonundan (IMF) 3 yılı aşkın süre için 120 milyar eurodan fazla yardım alması bekleniyor. Yatırımcılar, bu yardımın krizin durmasına ve diğer Avrupa Birliği ülkelerine yayılmasına engel olmasına yeteceğini umuyor.

Öte yandan, euro Bölgesi Sözcüsü Guy Schuller, Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası, IMF ve Yunan hükümetinin Yunanistan'ın tasarruf programını yarın sabah Atina'da açıklayacağını belirtti.

Schuller, ayrıca, bundan birkaç saat sonra Brüksel'de euro Bölgesi Maliye Bakanlarının da bir araya gelerek kredi paketini onaylayıp tam miktarını da ortaya koyacağını ifade etti. 

Programla Yunanistan'dan talep edilecek bir dizi tasarruf önleminin ve vergi artışlarının detayları ortaya konulacak.

Bu arada, Atina ve diğer birçok şehirde sendikalara bağlı yüzlerce kişi 1 Mayıs sırasında ağır tasarruf tedbirlerini protesto ediyor.

"Sarkozy- Merkel Yunanistan'a yardım için kararlı

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angele Merkel, Yunanistan'a yardım edilmesi için "hızlı hareket edilmesi" konusunda kararlı olduklarını bugün bir kez daha teyit etti.

Sarkozy ve Merkel, Yunanistan'a yardım konusunu gözden geçirmek için telefonla görüştü.

Fransa Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndan yapılman açıklamada, acil yardım planının derhal yürürlüğe sokulması konusunda iki liderin de kararlı olduğu belirtildi.

İli liderin, euro bölgesinin istikrarının güçlendirilmesi için birlikte çalışmaya devam edecekleri vurgulanan açıklamada, euro para biriminin istikrarının izlenmesi ve spekülasyonların önüne geçilmesi için oluşturulacak mekanizmanın da görüşmede ele alındığı bildirildi.

Açıklamada, AB Komisyonu, IMF ve Yunanistan arasında üç yıllık kapsayan bir anlaşmaya gideceği bildirildi.

Fransa Ekonomi Bakanı Christine Lagarde, basına yaptığı açıklamada, verilecek kredi miktarının 100 ile 120 milyar euro arasında olacağını söyledi.

‘Dünyada yirmi yıl sürecek çatışma dönemine girdik’ Yapı Kredi'den 'sınırları kaldıran' 25 kadına e- ticaret desteği Türkiye’nin dev şirketi Dardanel'den flaş karar! KAP'a bildirildi Rusya'dan Batı'ya yönelik gıda yaptırımlarına devam kararı Türkiye teknik resesyona mı girdi? Cevdet Yılmaz cevapladı