Yunanistan'da ikinci reform paketi onaylandı
Yunanistan Parlamentosu, kreditörlerin talep ettiği sert teklifler içeren reform programının ikinci paketini de 230 ''evet'' oyuyla kabul etti.
Abone olYunanistan’ın iflastan kurtulmak için üçüncü kurtarma paketi karşılığında ön koşul olarak kabul ettiği sert teklifler içeren reform programının ikinci bölümü Yunan Parlamentosu'nda kabul edildi.
Acil koduyla yasa tasarı şeklinde parlamentoya getirilen teklifler, sert tartışmaların ardından sabaha karşı yapılan oylamada, hükümet ve Avrupa yanlısı muhalefet partilerinden 230 milletvekilinin ''evet'' oyuyla onaylandı. 300 sandalyeli parlamentoda 298 milletvekilinin katıldığı oylamada, hükümet kanadından bazı milletvekilleriyle muhalefet partilerinden 63 milletvekili ''hayır'' oyu kullanırken, 5 milletvekili ise çekimser kaldı.
Oylamada, hükümetin reform paketine itiraz eden SYRIZA’lı 31 milletvekili "hayır" oyu verdi. Bir önceki oylamada ret oyu veren eski Maliye Bakanı Yanis Varufakis’in ise "evet" oyu kullandığı dikkati çekti.
Reform paketinin ikinci bölümü, taşınmaz varlıklarına getirilen ek vergilerin (ENFIA) 2016’ya kadar sürdürülmesi, ailelere yapılan yakıt yardımlarının kesilmesi, kira gelir vergilerinin ve ödeme süresi sona eren vergi borçlarının yeniden yapılandırılması, kredi borcunu ödemeyenlerin evlerinin ihaleye çıkarılması, televizyon kanallarının izin ücretleri ve reklam vergilerinin yeniden belirlenmesi ve tüm bunlarla ilgili yeni bir hukuk muhakemeleri kanunu oluşturulması gibi konuları kapsıyor.
"Bu tedbirler düşük gelirlileri etkilemeyecek"
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Yunan hükümetinin kabul ettiği anlaşmayla Yunanistan’ın nakit ihtiyacının karşılanacağını ve avrodan çıkma tartışmalarının sona ereceğini söyledi.
Çipras, reform paketinde ye alan tedbirlere ilgili olarak da bu tedbirlerin düşük gelirlileri etkilemeyeceğini ve kredi borcu nedeniyle kimsenin kendisinin ve ailesinin kaldığı evi kaybetmeyeceğini belirtti.
Protesto gösterileri sürüyor
Öte yandan reform paketi ile ilgili kanun tasarısı Yunan Parlamentosu'nda görüşüldüğü sırada başta Atina olmak üzere birçok şehirde gösteri düzenlendi.
Atina’da, Kamu Çalışanları Konfederasyonu ve Yunanistan Komünist Parti’sine bağlı Mücadeleci İşçi Cephesi’nin çağrıları üzerine gerçekleştirilen gösterilere yaklaşık 10 bin kişi katıldı.
Yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleştirilen gösterilerde kendilerini "iktidar karşıtı anarşistler" diye adlandıran yüzleri maskeli grupların polise molotofkokteylli saldırıda bulunması üzerine gerginlik yaşandı. Polisin göz yaşartıcı gaz ve ses bombası kullanarak müdahale ettiği göstericiler ara sokaklara kaçarken, 12 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.