”Yunanistan yeni tasarruf önlemleri almayı kabul etmeli”

Almanya Maliye Bakanı, yardım sağlanmasının Yunanistan'ın başlattığı tasarruf önlemlerini gelecek yıllardaki durumuna bağlı olduğunu belirtti

Abone ol

BERLİN/PARİS - Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Yunanistan'ın AB'den mali yardım almadan önce yeni tasarruf önlemleri almayı kabul etmesi gerektiğini ve bunu yapamazsa desteğin tehlikeye girebileceğini bildirdi.

Schaeuble, Bild gazetesine verdiği demeçte, "Şurası bir gerçek ki ne AB ne de Alman hükümeti, (yardımın sağlanması konusunda) yanıtın olumlu ya da olumsuz olabileceği anlamına gelen bir karar almadı. Bu tamamen Yunanistan'ın başlattığı sıkı tasarruf önlemlerini gelecek yıllarda sürdürüp sürdürmemesine bağlı. Bunu Yunanistan Maliye Bakanı'na (Yorgo Papaconstantinou) açıkça ifade ettim" dedi.

Maliye Bakanı Schaeuble, Almanya ve AB'nin Yunanistan'ın yardım talebini onaylaması isteniyorsa, "gelecek yıllarda sıkı yeniden yapılanma programının kaçınılmaz ve kesin ön koşul olduğunu" ifade etti.

Bu arada Fransa Ekonomi Bakanı Christine Lagarde da Yunanistan'a borç sorunlarını aşmasında yardım etmenin Avro Bölgesi'nin istikrarı için gerekli olduğunu, ancak Avro Bölgesi'nin gelecekte muhtemel krizleri önlemek istiyorsa üyeleri konusunda kararlı olması gerektiğini belirtti.

Lagarde, Journal du Dimanche gazetesine yaptığı açıklamada, Avro Bölgesi'nde istikrar istediklerini, ancak bunun Avro Bölgesi'nin kararlı olmasını önlemediğini ve sonuçları çok dikkatlice izlemeye ihtiyaçları olduğunu kaydetti.

Avro Bölgesi'nin, daha az disiplinli üyelerini kontrol etmek için gelecekte daha titiz davranması gerektiğini bildiren Lagarde, "Yanlış verileri ve uygunsuz ekonomi politikalarıyla Yunanistan taahhütlerini onurlandırmadı. Dipsiz bir kuyuya düşmemizi engelleyecek sıkı kontrol mekanizmalarına ihtiyacımız var. Bu AB Komisyonu ve IMF'nin görevi olacak" diye konuştu.

Yunanistan'ın aldığı yardımı geri ödemesini garanti etmek için yardım fonlarının ihtiyaca göre aşamalı olarak bırakılacağını kaydeden Lagarde, "Borcun ödenememesi durumunda, derhal frene basacağız" dedi.

Öte yandan, ABD, Atina yönetiminin borçlarını ödeyememe durumunu engelleyecek kurtarma paketini şekillendirmek için Yunanistan, AB ve IMF'ye çağrıda bulundu.

ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner dün, Yunanistan Maliye Bakanı Papaconstantinou, IMF Başkanı Dominique Strauss Kahn ve AB'den üst düzey yetkililerle yaptığı görüşmede, Yunanistan'ın karşı karşıya bulunduğu finansal güçlükleri değerlendirdi.

Geithner'ın, görüşmede Papaconstantinou, Strauss Kahn ve AB'li yetkilileri, "güçlü ekonomi reformları ve sağlam finansal desteği uygulamaya koymak için hızlı hareket etmeye teşvik ettiği" ifade edildi.

Bakan Güler'den Yunan Bakan'a F-35 yanıtı Mavi ekran krizinin maliyeti belli oldu Prof. Dr. Naci Görür 5 yeri işaret etti: 'Büyük deprem olabilir' Reuters: Ali Yeşildağ'ın iadesi onaylandı İYİ Parti'de bir istifa daha...