Yunanistan, yardım paketinin 20 milyar eurosunu istedi

IMF'den alınacak olan borcun, 3 milyarlık bölümünün yüzde 1,30, 2,5 milyarının ise yüzde 3,30 faiz oranına sahip olduğu belirtildi.

Abone ol

ATİNA/LONDRA- Yunan Hükümetinin, AB-IMF (Uluslararası Para Fonu) destek mekanizmasının vermeyi kararlaştırdığı 110 milyar euronun, 20 milyar euro tutarındaki bölümünün verilmesi talebinde bulunduğu bildirildi.

Yunan medyası, hükümetin, AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF'ye başvurusu kapsamında, euro kuşağı ülkelerinin vereceği kredinin 14,5 milyar euro, IMF'den sağlanacak olan bölümün ise 5,5 milyar euro tutarında olduğunu duyurdu.

Haberde, IMF'den alınacak olan borcun, Fon'un kendi Stand-By koşulları çerçevesinde belirlediği kredi faiz oranı çerçevesinde, 3 milyarlık bölümünün yüzde 1,30, 2,5 milyarının ise yüzde 3,30 faiz oranına sahip olduğu kaydedildi.

AB ülkelerinden gelecek olan yardım için faizin yüzde 3,60 olacağı belirtilirken, Yunanistan'ın 2010 yılı sürecinde euro kuşağı ülkelerden alacağı yardımın 30 milyar euro tutarında olacağı da bildirildi.

Öte yandan, IMF'den gelecek yardımın ise 10 milyar euro olacağı kaydedildi.

Yunanistan bir kısmının vadesi 19 Mayıs'ta dolacak olan 8,5 milyar euroluk 10 yıllık tahvilin finansmanı için kredinin ilk dilimlerini bir an önce almak istiyor.

1 trilyonluk yardım paketi

Bu arada, Avrupa Birliği'nin (AB), birlik üyesi ülkeleri Yunanistan benzeri krizden koruyarak, garanti ve destek mekanizması kurmayı amaçlayan 1 trilyon dolarlık (yaklaşık 750 milyar euro) dev yardım paketinin kompozisyonu da genel hatlarıyla belli oldu.

Buna göre, 60 milyar euro, Avrupa Birliği Komisyonu borçlanma programı, 440 milyar euro, euro grubu ülkelerinden yeni kredi olarak gelirken, IMF de 250 milyar euro katkıda bulunacak.

Ülke temelinde pakete en büyük katkıyı ise 123 milyar euro ile Almanya sağlarken, Almanya'nın katkısının 150 milyar euroya da çıkabileceği belirtiliyor.

Dev paketin, piyasalarda istikrar sağlayabileceği, ancak ekonomik büyümeye çok fazla katkısının olmayacağı vurgulanıyor. 

VakıfBank’ta yeşil fonlama tutarı 5.7 milyar TL Erişilebilirlikte mülkiyet paylaşımlı konut sahipliği Arz - talep dengesi için tarımsal uygulamalara “üretim planlaması” İklimlendirme, ikinci yarı yıla sipariş artışıyla girdi Eğitimin sigortası da hazır