Yeni korku; nükleer sızıntı

Japonya’daki deprem ve tsunami felaketinin ardından bu kez nükleer sızıntı tehlikesi baş gösterdi. Fukuşima 1'de patlama meydana geldi.

Abone ol

İSTANBUL - Japonya’daki deprem ve tsunami felaketinin ardından bu kez nükleer tehlike baş gösterdi. Bir nükleer santralde patlama meydana geldi ve santralde radyasyon sızıntısı tespit edildi.

Fukuşima 1'de sabah saatlerinde patlama meydana geldi. Patlamanın ardından tesisten dumanlar yükseldi.

Devlet televizyonu NHK, santraldeki reaktörün çatısının ve duvarlarının çöktüğünü duyurdu. Patlamada 1 kişinin de yaralandığı belirtildi.

Televizyonda, sızıntıya karşı pencere ve kapılarda koruyucu önlemler alınması yönünde çağrılar yapılmaya başlandı. Bölgede yaşayan 51 bin kişiden çoğunun tahliye edildiği öğrenildi.

Tahliye alanı genişletildi

Japonya'da yetkililer, şiddetli depremde zarar gören Fukuşima santrallerinin etrafındaki tahliye alanının yarıçapının 20 kilometreye çıkarılmasına karar verdi.

Japon medyasındaki haberlerde, kabine tarafından talimatı verilen bu ek önlemin, Fukuşima'nın reaktörlerinden birini barındıran binanın yıkılmasına neden olan patlamadan sonra alındığı duyuruldu.

Süper itfaiyeciler gönderildi

Japon hükümeti, Fukuşima 1 nolu nükleer elektrik santralinde meydana gelen patlamanın ardından santrale 'süper itfaiyecilerin' gönderildiğini duyurdu. Kyodo ajansındaki haberde ise, santraldeki radyoaktivite oranının bir saatte bir yıllık seviyenin eşiğine geldiği bildirildi.

Patlamanın nedeni hidrojen olabilir

Dünya Nükleer Birliği, Japonya'daki 8,9'luk depremden sonra Fukuşima'daki nükleer enerji santralinin Daiichi 1 reaktöründe meydana gelen patlamanın sebebinin hidrojen olabileceğini bildirdi.

Merkezi İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan birliğin iletişim müdürü İan Hore Lacy, olayın, hidrojen tutuşması sonucu meydana gelen hidrojen patlaması olduğunu düşündüğünü belirterek, "Eğer hidrojen tutuştuysa yok olur gider, fazladan bir tehlike oluşturmaz" dedi.

Lacy, eldeki bilgilere göre reaktörde belirli bir radyasyon tehlikesi olmadığını, ancak durumu tam olarak bilmediklerini, bununla birlikte ortada radyasyon sızıntısı olduğunu varsayacak bir gerekçe bulunmadığını vurguladı.

İyot tableti dağıtılacak

Bu arada Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK), Japon yetkililerinin kuruma, dünkü depremden etkilenen nükleer elektrik santrali yakınında oturanlara iyot tableti dağıtmaya hazırlandıklarını bildirdiğini açıkladı.

Merkezi Viyana'da bulunan UAEK, Japon yetkililerinin, nükleer tesisteki patlamayla ilgili kurumu bilgilendirdiğini ve "reaktör korunun (kalbinin) durumunu incelediklerini" kaydettiklerini bildirdi.

UAEK açıklamasında, Japon yetkililerinin ayrıca nükleer tesisin bulunduğu bölgedeki halka iyot dağıtmak için hazırlandıklarını da haber verdikleri belirtildi. İyotun, radyasyona maruz kalınması durumunda vücudun korunmasına yardım için kullanılabileceğine işaret ediliyor.    

Açıklamada, UAEK'nun teknik yardım önerisini yinelediği kaydedilerek, yardım için Japon hükümetinin talepte bulunması gerektiği vurgulandı.

Felaketin bilançosu çok ağır

Deprem vurdu, tsunami yuttu

Deprem ve tsunamiden görüntüler

Yüzyılın en şiddetli depremleri

Putin, NATO'ya meydan okudu: Dünyada benzeri yok Borsa günü yatay seyirle tamamladı Hazırlıklar tamamlandı! 'Dijital Telif Yasası' Meclis'e geliyor Papa Francis, mayıs ayında Türkiye'ye geliyor Elon Musk hedef göstermişti... ABD'de 'Musk' endişesi büyüyor