Yemen'deki şiddet Libya'yı geçer
Yemen muhalefet lideri Zindani'nin oğlu İstanbul'da konuştu. Zindani: " Abdullah Salih bu şekilde devam ederse, bu Yemen'in parçalanmasına kadar gider."
Abone olİSTANBUL - Yemen muhalefet lideri Abdülmecit Zindani'nin oğlu, İmam Üniversitesi İktisat Fakültesi Dekanı Dr. Abdullah Zindani, Yemen'de gelişen olayların daha ileriye gitmesi halinde Libya'da meydana gelen olaylardan daha şiddetlisinin yaşanabileceğini ifade etti.
Düzenlenen basın toplantısında, Yemen'de yaşanan sürece ilişkin bilgi veren Zindani, Yemen'in Arap dünyasının önemli ülkelerinden birisi olduğunu belirterek, Arap dünyasının özgürlük talepleri mücadelesini sürdürdüğünü söyledi.
Bir değil birçok Yemen doğar
Dr. Abdullan Zindani, Yemen halkının tamamında birkaç tane silah olduğunu anlatarak, "Eğer Abdullah Salih bu şekilde devam ederse, bu Yemen'in parçalanmasına kadar gider, belki iki Yemen değil birçok Yemen ortaya çıkar" dedi.
Bu yakın tehlikeyi gören alimler ile aşiret liderlerinin olağanüstü bir toplantı yaparak bir karar aldıklarını ifade eden Zindani, şöyle devam etti:
"Alimlerin ve aşiret liderlerinin bu bildiriyi iletmelerinin amacı, Yemen'in daha kötü günlere gitmemesidir. Alimlerin söylediği, Yemen'in kendi arasında bir çatışmaya gidecek olaylara fırsat verilmemesi gerektiğiydi. Alimlerin fetvalarında, Yemen halkının yaptığı gösterilerin demokratik, İslami ve hukuki bir hak olduğu belirtildi.
'Ordunun göstericilere müdahale etmesi kesinlikle caiz değildir' dediler. Göstericilerin de orduya el uzatmasının caiz olmadığını bildirdiler. Gerek muhalefet, gerekse hükümet tarafı çevreye zarar verirse bir suç işler ve bu suçu işleyen herkes cezalandırılacaktır."
Salih anlaşmadan vazgeçti
Daha sonra alimlerin, bir geçici ulusal hükümet kurulması ve 6 ay sonra da seçime gidilmesi hususunda bildiriyi hem muhalefete hem de hükümete ilettiklerini ifade eden Zindani, muhalefetin ve hükümetin bu bildiriyi önce kabul ettiğini, ancak daha sonra Abdullah Salih'in anlaşmadan vazgeçtiğini söyledi.
Zindani, Salih'in şart olarak önce tüm gösterilerin bitmesini istediğini, ancak alimlerin bunu bir anayasal hak olarak belirttiğini ve Salih'in bu konuda samimiyetini göstermesini istediklerini vurguladı.
Daha fazla kan dökülmesini istemiyoruz
Zindani, dün meydana gelen olayın bir ihtilal girişimi olmadığını, alimlerin ve aşiret liderlerinin, orduya çağrısı üzerine Ali Muhsin Ahmer'in, tüm askeri birliklerini ve tankları alarak, Değişim Meydanı'ndaki göstericileri korumak istediğini söyledi.
Ahmer'in halk tarafından çok sevilen bir komutan olduğunu dile getiren Zindani, Ahmer'in, halkın barışçı taleplerini desteklediğini ve göstericilerle birlikte olduğunu söyledi. Yemen'de barışçıl bir geçiş yapmak istediklerini ifade eden Dr. Zindani, "Daha fazla kan dökülmesini istemiyoruz" dedi.
Yemen'den ve Sudi Arabistan'dan bir grubun hızlı bir şekilde seçimlere gidilmesi konusunda bir görüşme yaptığını dile getiren Zindani, aracıların taleplerinin alimlerin talepleriyle örtüştüğünü söyledi.
Zindani, "Ama bu olaylar uzadıkça göstericilerin talepleri daha çok artıyor. Göstericiler tüm yöneticilerin istifa etmesini ve en geç 6 ay sonra seçime gidilmesini istiyorlar. Özellikle keskin nişancıların Cumhurbaşkanlığı Özel Birlikleri'ne bağlı olduğunun ortaya çıkmasından sonra, göstericilerin Cumhurbaşkanı Abdullah Salih ile anlaşmaları mümkün değil. Bütün Yemen'de bugün itibariyle milyonluk gösteriler yapmak için talepler var" dedi.
Halk meydanlarda barış istiyor
Abdülmecit Zindani, dış müdahaleye bakış açısını ise şöyle belirtti:
"Batılıların göstericilerle ilgili neler düşündüğünü tam bilmiyorum. Yemen halkı özgürlük, demokrasi ve adalet istiyor. Ama dış müdahaleye gelince, Libya'da olduğu gibi kesinlikle bir iç savaş beklemiyoruz. Herkes bu konuda çok hassas. Bir halk düşünün, evine silahlarını bırakmış meydanlara gelerek, hükümete barış, adalet ve demokrasi istediklerini söylüyorlar.
Yemen dış müdahaleye hoş geldin demez
Alimlerin, göstericilerin isteği, ülkeyi toplu bir çatışmaya götürmemek. Dış müdahaleye hemen hemen ihtimal yok. Şayet olursa, dış müdahale olursa, Yemen, dış müdahalecilere hoş geldin demeyecektir. Yemen'de oyunları anlayan halk Değişim Meydanı'nda bir araya gelerek, özgürlüğü için mücadele etmeye başladı. Ülkede temiz seçimler yapıldıktan sonra, bağımsız mahkemeler görevlerini yapmaya başladıktan sonra başka ne isteyebiliriz ki. Bu gösterilerden sonra karnımızı doyuracak bir lokma ve güvenlik istiyoruz."
Yemen'de mücadele nasıl başladı
Yemen'de meydana gelen olayların, Tunus'ta başlayıp Mısır'a sıçradıktan sonra başladığını dile getiren Zindani, "Maalesef Yemen'deki iktidar, uzun yıllardan beri halkın tüm imkanlarını, zenginliklerini elinden aldığı gibi özgürlüğünü de almıştır. Bugünkü mücadele bununla ilgilidir" dedi.
Dr. Zindani, olayların patlak vermesinden sonra Yemenli gençlerin bağlı bulundukları siyasi kimliklerden sıyrılarak, özgürlük mücadelesine başladığını vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Yemen Üniversitesinin bahçesinde bekleyen gençler, sivil bir gösteri yaparken, Cumhurbaşkanlığına bağlı sivil askeri grupların gelerek kendilerine ateş ettiklerini gözlediler. Yemen halkını kızdıran, Yemen'deki önemli aşiretleri harekete geçiren, bu olay olmuştur. Çünkü üniversitede öldürülen gençlerden bazıları önemli aşiretlerin ileri gelenlerinin çocuklarıydı. Yemen halkı tarih boyunca önemli aşiret liderlerini ciddi anlamda dinler. Şu anda Yemen'de gelişen olaylar daha ileriye giderse, bugün Libya'da meydana gelen olaylardan belki daha şiddetlisi yaşanabilir."