Vergi kaçırmakla suçlanıyor
Roma Cumhuriyet Savcılığı, Silvio Berlusconi hakkında 20 milyon euro vergi kaçırdığı iddiasıyla soruşturma açtı.
Abone olMİLANO- - Roma Cumhuriyet Savcılığı, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ve oğlu Pier Silvio hakkında, aile holdingi Fininvest'e bağlı Mediaset şirketinin 2003-2004 dönemindeki hesaplarında usulsüzlük suretiyle toplam 20 milyon Euro tutarında vergi kaçırıldığı iddiasıyla soruşturma açtı.
Toplam 11 zanlı hakkında açılan soruşturma çerçevesinde, Berlusconi ve oğlu 26 Ekim'de savcılıkta ifade vermeye çağrıldı.
Berlusconi'nin avukatı ve Özgürlükçü Halk Partisi (ÖHP) milletvekili Niccolo Ghedini, Roma'daki soruşturmanın Mediaset aleyhine daha önce Milano'da açılmış bir davanın uzantısı olarak sadece usulen başlatıldığını ileri sürerek, "Başbakanın ifade vermeye gitmesine gerek kalmayacaktır. Mediaset'le ilgili iddialarda ne Berlusconi'nin doğrudan bir sorumluluğu var ne de oğlunun. Soruşturma büyük olasılıkla takipsizlik kararıyla sonuçlanacaktır" dedi.
Başbakan Berlusconi'nin danışmanlarından Paolo Bonaiuti ise, İtalya'da "yargının bir kez daha adeta saatli bomba işlevi gördüğü"nü savundu. Senato'da ÖHP grup başkan vekili senatör Francesco Casoli ise "Bazı yargıçlar ve savcılar, cumhurbaşkanının temennisinin tam aksine, kamera ve objektiflerin sürekli üzerlerinde olmasına bayılıyorlar. Siyasi atmosferin giderek kötüleştiği böyle bir dönemde herkes dikkatli olmalıdır" uyarısında bulundu.
Şu anda Berlusconi'nin kızlarından Marina'nın yönettiği Fininvest holdingi ise vergi kaçakçılığı iddialarını reddetti.
Holding adına bugün yapılan açıklamada, "Holding olarak sadece son 15 yıl içinde devlete 7,7 milyar Euro ödemiş durumdayız. Vergi kaçakçılığıyla suçlanmamız son derece komiktir. Fininvest grubu, dürüstlüğünün yanı sıra, ülkeye vergi girdisi sağlayan en önemli şirketler arasında yer almaktan da gurur duymaktadır" ifadesi kullanıldı.
İtalya'da Berlusconi hakkında, vergi kaçakçılığı, şirket hesaplarında usulsüzlükle haksız kazanç sağlama ve para karşılığında yalancı tanıklık yaptırma iddialarıyla açılmış olan üç ayrı dava, halen sürüyor. Bu davalar, başbakana görev süresince "meşru mazeret" gerekçesiyle duruşmalara gitmeme imkanı sunan yasal düzenleme nedeniyle, şu an itibarıyla askıya alınmış durumda bulunuyor.
Anayasa Mahkemesi'nin "meşru mazeret" uygulamasını başlatan yasal düzenlemenin anayasa uygun olup olmadığını 14 Aralık'ta karara bağlaması bekleniyor.