”UAEK Başkanı ile çok iyi bir görüşme yaptık”

İran Dışişleri Bakanı Mutteki, 46. Münih Güvenlik Konferansı'nda düzenlediği basın toplantısında konuştu

Abone ol
MÜNİH - İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Başkanı Yukiya Amano ile ''çok iyi bir görüşme'' yaptıklarını söyledi.
46. Münih Güvenlik Konferansı'nda düzenlediği basın toplantısında Mutteki, ''UAEK Başkanı Sayın Amano ile bugün çok iyi bir görüşme yaptık. Birçok konuyu görüştük ve masadaki öneri ile ilgili fikir alışverişinde bulunduk'' dedi.   
Mutteki, Amano'ya ''İran İslam Cumhuriyeti'nin görüşlerini anlatmaya çalıştığını'' söyledi.     
İran Dışişleri Bakanı Mutteki, nükleer programları için kullandıkları uranyumu yurt dışında zenginleştirebileceklerinin sinyalini vermişti. İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt ile yaptığı görüşmeden sonra, uranyumun yurt dışında zenginleştirilmesi konusunda siyasi iradenin mevcut olduğunu söyleyen Mutteki,''Her iki taraf için de garantilerin olması lazım'' diyerek zenginleştirilmiş uranyumun nerede, ne miktarda ve ne zaman İran'a teslim edileceğinin belirlenmesi gerektiğini ifade etmişti.
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad da, daha önce yaptığı açıklamada, ülkesinin uranyumu yurt dışında zenginleştirmeye hazır olduğunu belirtmiş, ancak bu konuda ayrıntılı bilgi vermemişti.
 
UAEK Başkanı Amano: yeni öneri gelmedi
 
Mutteki ile görüşen Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Başkanı Yukiya Amano, Mutteki'nin, İran'ın nükleer programı konusunda hiçbir yeni öneri getirmediğini belirtti.
Amano, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, "Yeni bir öneri yoktu. Görüş alışverişinde bulunduk" dedi.
 
Diyaloğun devam ettiğini, bu diyaloğu hızlandırmak gerektiğini kaydeden UAEK Başkanı Amano, "Bakan Mutteki ile bugün çeşitli konularla ilgili bir görüşme yaptıklarını, bu görüşmenin İran'daki faaliyetler ve Tahran araştırma reaktörü konularını da içerdiğini" söyledi.
 
İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki de daha önce, "UAEK Başkanı Sayın Amano ile bugün çok iyi bir görüşme yaptık. Birçok konuyu görüştük ve masadaki öneri ile ilgili fikir alışverişinde bulunduk" demişti.
 
Mutteki, Amano'ya "İran İslam Cumhuriyeti'nin görüşlerini anlatmaya çalıştığını" söylemişti.
 
Mevduat faizleri güncellendi! İşte 1 milyon TL'nin getirisi Prof. Dr. Naci Görür 5 yeri işaret etti: 'Büyük deprem olabilir' Erdoğan: Muhalefetin normalleşmesi adına kayda değer buluyorum İBB duyurdu: Eyüpsultan-Bayrampaşa Tramvay Hattı'nın yapımı başlıyor 'Sosis Partisi: Gıdatopya' animasyonuna inceleme