Türkiye, küresel ortaklığa tam destek vermeye hazır
Gül, "Hedeflere zamanında varmak için ortaklığımızı güçlendirmeye acilen ihtiyacımız var" dedi.
Abone olBİRLEŞMİŞ MİLLETLER- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, BM Binyıl Kalkınma Hedefleri Zirvesi'nin açılışında yaptığı konuşmada, "Türkiye, kalkınma için küresel ortaklığa tam desteğini vermeye hazırdır. Kalkınma konuları bizim geniş dış politika gündemimizin son derece önemli bir bölümünü oluşturmaktadır"dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, 65. dönem BM Genel Kurulu Genel Görüşmelerine katılmak için geldiği New York'ta 140'a yakın ülkenin devlet ve hükümet başkanlarının katıldığı "BM Binyıl Kalkınma Hedefleri Zirvesi"nde katılımcılara hitap etti.
BM Genel Kurulu salonunda yaptığı konuşmada Gül, zirveye hitap etmekten büyük onur duyduğunu belirterek BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a küresel kalkınma sorunlarına dikkat çekme yolunda gösterdiği özene teşekkür etmek istediğini, bu konudaki liderliğinin Binyıl Kalkınma Hedefleri'ne zamanında ulaşılması yönünde gerekli siyasi ivmeyi yarattığını söyledi.
"Binyıl Kalkınma Hedefleri, geçen 10 yıllık dönemde kalkınma yolunda güçlü bir çerçeve sağladı" diye konuşan Gül, ekonomik, mali kriz ve iklim değişikliğinin ters etkilerini de içeren küresel sorunların, "Binyıl Kalkınma Hedefleri"ni bugün daha da önemli hale getirdiğini belirtti.
Gül, "2015 yılına 5 yıl kala, Binyıl Kalkınma Hedeflerine ulaşma yolunda verdiğimiz sözleri yeniden teyit etmeye ve bu hedeflere zamanında varmak için ortaklığımızı güçlendirmeye acilen ihtiyacımız var" dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, bu konuda çalışmalar yürütürken izlenmesi gereken ilkeleri de şöyle sıraladı:
"-Hedefimiz, yoksulluğun ve açlığın giderilmesi olmaya devam etmeli,
-Yoksul ve korunmasızların yararına stratejiler benimsemeliyiz,
-Tarım alanında yatırım, gıda güvenliğinin sağlanması açısından önemlidir,
-Cinsiyet eşitliği ve kadınların güçlendirilmesi konusunda ilerleme sağlamaya ihtiyacımız var,
-Eğitim ve sağlığa daha fazla vurgu yapılmalı,
-Daha güçlü siyasi bağlılık ve eylemle birlikte çevresel sürdürülebilirliğin takipçisi olmalıyız,
-Demokrasi, kalkınma ve güvenlik mefhumları arasındaki birbirini karşılıklı olarak güçlendiren ilişkilerin farkında olmalıyız."
Gül, bu ilkelerin, yükselmekte olan bir ekonomi olarak Türkiye'nin kalkınma alanındaki kendi deneyimlerinden çıkarıldığını da vurguladı.
Bölgemizin nükleer silahlardan arınmasını istiyoruz
Öte yandan, Amerikan Associated Press (AP) haber ajansına verdiği demeç veren Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin de içinde bulunduğu bölgeyi nükleer silahlardan arınmış görmek istediğini bildirdi.
Gül, Ortadoğu'nun tamamıyla silahlardan arındırılması çağrısında bulunacağını belirterek, "Bölgemizi nükleer silahlardan arınmış olarak görmek istiyoruz. Bölge böyle bir tehdit altında kalmamalı" ifadesini kullandı.
AP ajansı, Gül'ün sözlerinin bölge ülkelerinden İsrail'in nükleer silahlarını da kapsadığına işaret ederek, İsrail'in sahip olduğu nükleer silahların gündeme getirilmesine yönelik her hareketin, İsrail-Filistin görüşmelerinin yeniden başladığı bugünlerde ortalığı karıştırma potansiyeli taşıdığı görüşünde olan Washington yönetimini kızdırmasının kuvvetle muhtemel olduğu yorumunda bulundu.
Cumhurbaşkanı Gül, "İran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu yetkililerine karşı şeffaf olmasını istiyoruz. Türkiye, bu soruna barışçı ve diplomatik bir çözüm getirilmesini arzu ediyor" diye konuştu.
"İsrail baskını yok sayılamaz"
Verdiği demeçte, Gazze'ye yardım götüren gemilere İsrail komandolarınca 31 Mayısta düzenlenen ve biri Amerikan vatandaşı 9 Türkün ölümüyle sonuçlanan saldırıya da değinen Gül, sorununun en iyi şekilde uluslararası hukuk çerçevesinde çözülebileceğini belirtti.
Cumhurbaşkanı Gül "Sanki böyle bir olay olmamış gibi davranmak mümkün değil. Eski dünyada, eski zamanlarda, böyle bir olayın ardından savaş çıkardı. Ancak günümüz dünyasında uluslararası hukuk gözönünde bulundurulmalıdır" dedi. Gül, "Bu, İsrail'e kalmış bir durum. Olayı yaratan onlar olduğu için yapmaları gerekeni yapmalıdırlar." ifadesini kullandı.
New York'ta düzenlenen Clinton Küresel İnisiyatifi toplantısında verilen ara sırasında İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile bir görüşme yapmasının beklendiği yönünde basında çıkan haberlere de değinen Gül, böyle bir görüşmenin hiç planlanmadığı karşılığını verdi.